Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Περιβαλλοντική και υγειονομική "βόμβα" η καύση στύλων της ΔΕΗ σε τζάκια και σόμπες



Λόγω οικονομικής κρίσης και ελλείψεως χρημάτων αλλά και λόγω άγνοιας πολλοί είναι αυτοί που και στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων αλλά και στην πόλη των Ψαχνών χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν ξύλα από στύλους της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την δική τους υγεία, των οικογενειών τους αλλά και των ανθρώπων που κατοικούν κοντά με τις οικίες τους. Και αυτό το λέμε διότι όπως είναι γνωστόν από την επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο απαγορεύεται η καύση εμποτισμένων ξύλων όπως είναι οι στύλοι της ΔΕΗ.




Μία από τις ουσίες που εμποτίζονται όλοι οι στύλοι της ΔΕΗ είναι το πισσέλαιο. Πρόκειται για έλαιο με οσμή πίσσας το οποίο παράγεται από την ξηρή απόσταξη των λιθανθράκων. Απαγορεύεται βέβαια για οικιακή χρήση και για καύση λόγω της τοξικότητας. Επίσης διάφορες ακόμη εμποτιστικές ουσίες είναι τα οξειδια των αλάτων βορίου, χρωμίου, νικελίου και αρσενικού τα οποία είναι ρυπογόνα και τοξικά. Επίσης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει απαγορευθεί αυστηρά η καύση εμποτισμένων ξύλων σε τζάκια και σε σόμπες διότι προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των πολιτών.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τι προβλέπεται για τα εμποτισμένα ξύλα.



Ακόμη και το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ρητά την απαγόρευση καύσης εμποτισμένων ξύλων: Χαρακτηριστικά αναφέρει:
Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων (ειδικότερα με λαδομπογιές) ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα
και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι.
Απαγορεύεται επίσης η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά
προσανάμματα όπως η δαδιά. Αποφεύγετε επίσης την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε
αργή καύση, εύκολο άναμμα κλπ

Αυτά θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά απ' όλους τους πολίτες διότι θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία. Ακόμη εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχουν κινητοποιηθεί και οικολογικοί σύλλογοι της περιοχής αφού η καύση εμποτισμένου ξύλου προκαλεί ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας. Όσοι προβαίνουν σε καύση εμποτισμένων ξύλων θα πρέπει να τιμωρούνται και επίσης τιμωρία θα πρέπει να υπάρχει και σε αυτούς που προβαίνουν στην πώληση εμοτισμένων ξύλων για καύση.



Απο: messapianews






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους