Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Απόφαση-οδηγός για την τιμή του ρεύματος στη βιομηχανία


Της Μανταλένας Πίου

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
Απόφαση-οδηγός για την τιμή του ρεύματος στη βιομηχανία  Το ενδιαφέρον των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών συγκεντρώνει η πρόσφατη απόφαση της Διαιτησίας της ΡΑΕ για την τιμολόγηση του ρεύματος στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» από τη ΔΕΗ, η οποία συνεχίζει να αντιδρά έντονα στην απόφαση και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
«Δεν είναι δυνατόν οποιαδήποτε, ρυθμιστική ή διαιτητική απόφαση να υποχρεώνει τη ΔΕΗ, όπως και κάθε εταιρεία, να πωλεί επί ζημία κάτω του κόστους», αναφέρει η ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι είναι υποχρεωμένη να εξετάσει κάθε νόμιμο τρόπο αντίδρασης.
Η απόφαση υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πωλεί το ρεύμα στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» στην τιμή των 40,7 ευρώ/MWh για 8.760 ώρες ετησίως. Η τιμή αυτή δεν περιλαμβάνει τις χρεώσεις για το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ/ΕΤΜΕΑΡ, καθώς και τους διάφορους φόρους και τέλη επί της τιμής του ρεύματος.


Η προσωρινή τιμή στην οποία διέθετε η ΔΕΗ το ρεύμα στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» ήταν περίπου 42 ευρώ/MWh, ενώ η μέση τιμή του ρεύματος για τις βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες στην Υψηλή Τάση υπολογίζεται γύρω στα 70 ευρώ/MWh, πράγμα που εξηγεί το ενδιαφέρον των βιομηχανιών της κατηγορίας αυτής για το σκεπτικό της απόφασης.
Ας σημειωθεί ότι οι μεγάλες βιομηχανίες διαπραγματεύονται τα συμβόλαιά τους με τη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος αλλά οι περισσότερες δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις, λειτουργώντας με προσωρινές τιμές. Η Ένωση των Ενεργοβόρων Βιομηχανιών, η ΕΒΙΚΕΝ, έχει επανειλημμένα εκφράσει τις διαμαρτυρίες της για το υψηλό κόστος του ρεύματος και έχει ζητήσει χαμηλότερα τιμολόγια. Ορισμένες εταιρείες, μάλιστα, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της ΔΕΗ και των χρεώσεων που επιβάλλει.
Η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» όπως και η ΛΑΡΚΟ είναι οι δύο πιο ενεργοβόρες ελληνικές βιομηχανίες και η τιμή του ρεύματος παίζει καθοριστικό ρόλο στο κόστος παραγωγής.
Κόστος 
 
Πάντως, η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της για την απόφαση της Διαιτησίας υποστηρίζει ότι η «πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου επέλεξε να αγνοήσει τα επίσημα, δημοσιευμένα και ελεγμένα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ προκειμένου να υπολογίσει το κόστος της ενέργειας που πωλείται στην Αλουμίνιον και βασίστηκε, κατά τρόπο απολύτως αδικαιολόγητο, δυσεξήγητο και εσφαλμένο, σχεδόν αποκλειστικά στις εκτιμήσεις της ίδιας της Αλουμίνιον για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Ως αποτέλεσμα, η τιμή που επέλεξε να επιδικάσει η πλειοψηφία οδηγεί κατ' ουσία σε τιμή ανάλογη της σύμβασης με την Pechiney, η οποία είναι μάλιστα χαμηλότερη από αυτήν για την οποία η χώρα το 2011 καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ της Αλουμίνιον».

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους