Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΡΚΟ

Σωματεία εργαζομένων ΛΑΡΚΟ
Η ΛΑΡΚΟ ιδρύθηκε το 1963 από τον Μποδοσάκη με 100% Ελληνικά Κεφάλαια και Ελληνικό σχεδιασμό που επιτρέπει την εκμετάλλευση των σχετικά φτωχών σε περιεκτικότητα νικελίου Ελληνικών μεταλλευμάτων.
Αρχικά η παραγωγή βασίστηκε στην υπόγεια εκμετάλλευση λατερίτη της περιοχής Αγ. Ιωάννη Βοιωτίας. Με ειδικά σχεδιασμένα βαγονέτα το μετάλλευμα μεταφέρονταν στο εργοστάσιο της Λάρυμνας (Ν. Φθιώτιδας) για επεξεργασία και παραγωγή του Σιδηρονικελίου (FeNi). Η αρχική
δυναμικότητα παραγωγής έφθανε τους 8.000 τόνους Ni το χρόνο.
Σήμερα η ΛΑΡΚΟ έχει αναπτύξει και εκμεταλλεύεται μεταλλεία σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος (Εύβοια, Καστοριά, Βοιωτία), διαθέτει ένα λιγνιτωρυχείο στην Κοζάνη (Σέρβια) και έχει δυνατότητα παραγωγής 20.000 τόνους Ni περίπου το χρόνο.














Το σύνολο της παραγωγής εξάγεται στην Ευρώπη στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα.
Η τιμή πώλησης καθορίζεται από το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME). Οι πωλήσεις της ΛΑΡΚΟ ανέρχονται σε 300εκ.-400εκ.$ το χρόνο (ανάλογα και με την τιμή του Ni) δηλαδή περίπου 1 εκ.$ την ημέρα.
Το μεταλλουργικό εργοστάσιο λειτουργεί 365 ημέρες τον χρόνο, καθ΄ όλο το 24ωρο.


Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ 1.300 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

 
Το σύνολο αυτών που δραστηριοποιούνται άμεσα και έμμεσα στην εταιρία (εργολάβοι, μεταφορείς προμηθευτές, κ.λ.π.) εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 12.000 Α.Φ.Μ.
Για την παραγωγή των 20.000t.Ni απαιτούνται περίπου 2.5 εκ. τόνοι μεταλλεύματος.
Οι Ευρωπαϊκές βιομηχανίες αναγνωρίζουν την ΛΑΡΚΟ ως τον μεγαλύτερο παραγωγό Σιδηρονικελίου διεθνώς, από πλευράς συνέπειας , τεχνογνωσίας και ποιότητας. Η ζήτηση από τους ευρωπαίους πελάτες είναι ασφυκτική. 

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική Εταιρία παραγωγής FeNi στην Ε.Ε. και κατατάσσεται στου πέντε (5) μεγαλύτερους παραγωγούς Παγκοσμίως.
Παράγει την καλύτερη ποιότητα FeNi παγκόσμιως.
Τέλος, η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ είναι μια κάθετα ολοκληρωμένη βαριά βιομηχανία, η οποία ιδιοπαράγει στα Μεταλλεία της την πρώτη ύλη του παραγόμενου στο Εργοστάσιό της τελικού προϊόντος της (σιδηρονικέλιο).
Το σύνολο του παραχθέντος σιδηρονικελίου εξάγεται στην Ευρώπη και η τιμή πώλησής του καθορίζεται από την τιμή του νικελίου (LME).
Η μετοχική σύνθεση της Εταιρίας σήμερα έχει ως εξής :
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΤΑΙΠΕΔ) : 55,19% ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 33,36% Δ.Ε.Η : 11,45%
Το συνολικό κόστος παραγωγής έχει μεν κατέλθει από τα 15.000 € ανά τόνο παραγόμενου νικελίου σε 12.500 € περίπου, αλλά η μέση τιμή του νικελίου στο LME είναι για 3ο έτος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών (η μέση τιμή από 01.01.2015 είναι 10.618,86$/τονο νικελίου) και τους τελευταίους μήνες κάτω από 9.000$/τόνο νικελίου.
Η τιμή δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της Εταιρίας τα οποία σε συνδυασμό με τις παλιές αμαρτίες, από τις οποίες δεν λύθηκε καμία, δημιουργούν ασφυξία για το παρόν και το μέλλον της εταιρίας.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ

 
Δανειακές υποχρεώσεις της Εταιρίας
Το δάνειο που έτρεχε στην πρώην Αγροτική Τράπεζα και νυν Τράπεζα Πειραιώς 33.000.000 ευρώ περίπου αποπληρώνεται κανονικά. Οι όροι του δανείου λένε για αποπληρωμή μέσω του 10% των πωλήσεων από την
OUTOKUMPU. Επειδή οι τιμές του Ni έχουν πέσει διεθνώς, το 10% των πωλήσεων αντιστοιχεί σε μικρότερο ποσό πλέον από ότι τον προηγούμενο χρόνο αποπληρωμής. Γι’ αυτό και το δάνειο παρατάθηκε.
Ζητάμε την συνέχεια της εξυπηρέτησης του Δανείου με τους ίδιους όρους και επιπλέων χρηματοδότηση 50.000.000 ευρώ για να πραγματοποιηθούν στοχευμένες επενδύσεις στα μεταλλεία κυρίως αλλά και στο εργοστάσιο.
Επίσης με την επιπλέον χρηματοδότηση θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί πιο άνετα και η ΔΕΗ.


Επιστροφή του Φ.Π.Α. και του Ε.Φ.Κ.


Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι με την επιστροφή του Φ.Π.Α. και του Ε.Φ.Κ. θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην ΛΑΡΚΟ διασφαλίζοντας την επιβίωση της Εταιρίας μέχρι να ανακάμψουν οι τιμές των μετάλλων. Αυτή τη στιγμή πρέπει να μπει ρευστό στα ταμεία της Εταιρίας γιατί οι τιμές του
Ni είναι σε χαμηλά επίπεδα. Η επιστροφή των Φόρων πρέπει να γίνει άμεσα, το ποσό είναι 11.800.000 ευρώ.
Αναλυτικά : 2.000.000 ΦΠΑ – 1.300.000 Ε.Φ.Κ. – 8.500.000 Ε.Φ.Κ. ηλεκτρικής ενέργειας από το 2014 μέχρι και σήμερα.
Για κάθε μήνα που περνάει το πόσο επιστροφής ΦΠΑ είναι 1,2 εκ. ευρώ περίπου.


Σχέδιο τριχοτόμησης
 

Το σχέδιο τριχοτόμησης , που παρά όλες τις εξαγγελίες και δηλώσεις της Κυβέρνησης, είναι ακόμη σε ισχύ και το ΤΑΙΠΕΔ το επικαλείται συνεχώς βάζοντας εμπόδια στην καθημερινή λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Βασικό
παράδειγμα, ότι αρνείται να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις αν δεν βγει από τα λογιστικά βιβλία της ΛΑΡΚΟ το Εργοστάσιο !!!
Άμεση απόσυρση του σχεδίου τριχοτόμησης.


Ρεύμα

 
Πάγια θέση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι ότι είναι λυπηρό ο «μέτοχος» ΔΕΗ να συμπεριφέρεται στη ΛΑΡΚΟ χειρότερα από ότι σε ιδιώτες με παρόμοια καταναλωτικά χαρακτηριστικά.
Είναι αδιανόητο, εδώ και μια δεκαετία περίπου η γνωστή εταιρεία συμφερόντων επίδοξου αγοραστή της ΛΑΡΚΟ να απολαμβάνει πολύ καλύτερες τιμές και πολύ καλύτερους όρους, γεγονός που οδήγησε στα μεγάλα χρέη της Εταιρείας μας στη ΔΕΗ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εμείς αμφισβητούμε.
Ζητάμε η ΛΑΡΚΟ από το 2006 μέχρι σήμερα να τιμολογείται όπως ακριβώς και ο εν λόγω καταναλωτής υψηλής τάσης. Εάν γίνει αυτό, το τυχόν χρέος προς τη ΔΕΗ είναι (να χρησιμοποιήσουμε και μια επίκαιρη έκφραση) βιώσιμο.
Ωστόσο, αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται, και στα πλαίσια τώρα της νέας συμφωνίας ζητάμε πίστωση χρόνου ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω των χαμηλών
τιμών του Ni διεθνώς . Πρέπει η κυβέρνηση να κάνει προσπάθειες ώστε να στηριχτεί η ΛΑΡΚΟ και η νέα συμφωνία για την τιμή του ρεύματος να γίνει η αρχή για την ανάπτυξη της Εταιρίας και όχι η θηλιά στον λαιμό που θα
πνίξει την ΛΑΡΚΟ.


Παλαιά ΛΑΡΚΟ.

 
Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την Σύμβαση Ρύθμισης Χρεών της 27.04.1998 με κεφάλαια και τόκους και αφορούν την Παλαιά ΛΑΡΚΟ ανέρχονται στα 40 εκ. ευρώ περίπου (με αρχικό κεφάλαιο 30,8 εκ. ευρώ).
Οι απαιτήσεις αυτές είναι μια ανοιχτή πληγή για την εταιρία. Η παλαιά ΛΑΡΚΟ με μετόχους την ΕΤΕ (56,25%), την Alpha Bank (18,75%) και τον ιδιώτη Θεοδωράκη (25%) έχουν προχωρήσει σε προσημειώσεις όλων σχεδόν των ακινήτων της εταιρίας.
Επιπλέον, έναντι των απαιτήσεων της Παλαιάς ΛΑΡΚΟ εγγράφονται απαιτήσεις τόκων της τάξης των 3 εκ. ευρώ το έτος.
Η υπό εκκαθάριση Παλαιά ΛΑΡΚΟ έχει εκδώσει διαταγές
πληρωμής, οι οποίες έχουν επιβαρύνει υπερβολικά το προφίλ της ΛΑΡΚΟ στον Τειρεσία αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από καμία μορφή χρηματοδότησης.
Πρόσφατο γεγονός η μη έγκριση του leasing για το νέο κτίριο της Έδρας της Εταιρίας και κατά συνέπεια η αδυναμία οποιασδήποτε έγκρισης leasing για μηχανήματα στα Μεταλλεία και στο Εργοστάσιο.
Η υπό εκκαθάριση Παλαιά ΛΑΡΚΟ έχει πάρει 18.000.000 ευρώ και έχει εξοφλήσει όλα τα χρέη της και τώρα λειτουργεί μόνο υπέρ των μετόχων της.


Δεδομένου ότι :


Α. έχουν περάσει 26 έτη από την θέση σε εκκαθάριση της Παλαιάς ΛΑΡΚΟ.
Β. οι υποχρεώσεις της παλαιάς ΛΑΡΚΟ προς τους πιστωτές έχουν πλήρως εξοφληθεί.
Γ. η παλαιά ΛΑΡΚΟ κερδοφορεί χωρίς να έχει δραστηριότητα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ .
Πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση μετά από 26 χρόνια!!!


Κρατικές Ενισχύσεις.
 

Δεν τις αποδεχόμαστε γιατί από αυτά τα μέτρα που θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις έχουν γίνει οι πληρωμές ή εξυπηρετούνται από την ΛΑΡΚΟ όπως:

Α. Οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για την σύναψη 2 ομολογιακών δανείων από την Αγροτική Τράπεζα.


Απάντηση : Το 1ο δάνειο 30 εκ. ευρώ το 2008 έχει αποπληρωθεί. Το 2ο Δάνειο 33 εκ. ευρώ αποπληρώνεται.


Β. Η εγγύηση του Δημοσίου για την έκδοση Εγγυητικής Επιστολής της ΕΤΕ 10,8 εκ. ευρώ το 2010 υπέρ της Παλαιάς ΛΑΡΚΟ σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης.


Απάντηση : Το χρέος των 10,8 εκ. ευρώ προς την Παλαιά ΛΑΡΚΟ αποπληρώθηκε της και η Εγγυητική Επιστολή επιστράφηκε.


Γ. Η συμμετοχή του μετόχου Ελληνικό Δημόσιο στη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που έγινε το 2009 με 45 εκ. ευρώ.
Απάντηση : Έχει δικαίωμα ο κάθε μέτοχος να συμμετέχει στις αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου. Άλλωστε στην αύξηση αυτή έχει συμμετάσχει και ο μέτοχος Εθνική Τράπεζα.
Άρα για ποιες Κρατικές Ενισχύσεις μιλάμε. Όπως καταλαβαίνεται όλοι δεν υπάρχουν Κρατικές Ενισχύσεις.
Οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες γιατί άφησε ανεξέλεγκτο το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο δημιούργησε το πρόβλημα, αλλά και αυτής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μετά από δυόμιση χρόνια δεν έχει σκύψει στο πρόβλημα.
Πρέπει όμως να τονίσουμε ακόμα, δύο περιπτώσεις που έχουν συμβεί τους τελευταίους 12 μήνες σε αντίστοιχες εταιρίες του κλάδου σε άλλα κράτη στη Ε.Ε. :
- τον Αύγουστο του 2015 η Εταιρία TILVIVAARA παραγωγός Νικελίου στην Φινλανδία έφτασε στα όρια της πτώχευσης λόγω της παρατεταμένης κρίσης στην αγορά μετάλλων. Η Εταιρία απασχολεί 450 εργαζόμενους. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας όμως την ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕ !!! με ενέργειες του
γνωστού μας Υπουργού Οικονομικών ΟΛΙ ΡΕΝ. Μετέφερε τις μετοχές σε κρατική εταιρία με άμεση χρηματοδότηση 209 εκ. ευρώ. Εκεί ούτε συζήτηση για κρατικές ενισχύσεις.


*** ( Πατήστε για να διαβάσετε στο παρακάτω Σύνδεσμο



 http://yle.fi/uutiset/govt_steps_in_to_save_talvivaara_mining_operations/8209752


- Στις 06 Φεβρουαρίου το 2016 βγήκε ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας που αναφέρεται στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση της Γαλλίας για τη διάσωση εταιρείας SLN παραγωγής Σιδηρονικελίου η οποία αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα με την ΛΑΡΚΟ. Το σημαντικότερο μέτρο
είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος δεδομένου ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εταιρίας αυτής είναι το κόστος της ενέργειας.
Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι οι Κρατικές Ενισχύσεις κλείνουν την ΛΑΡΚΟ. Το σχέδιο της 3χoτόμισης της ΛΑΡΚΟ δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσα να σκύψει στο πρόβλημα και να παραδειγματιστεί από το τι κάνουν τα άλλα κράτη στην Ε.Ε. για να σώσουν ανάλογες Εταιρίες σήμερα.


*** Συνημμένο : Έγγραφο της Γαλλικής Κυβέρνησης
Εάν στα παραπάνω προβλήματα δοθούν λύσεις άμεσα τότε η ΛΑΡΚΟ όχι μόνο Προβληματική Επιχείρηση δεν είναι, αλλά θα γίνει μια κερδοφόρα εταιρία με προοπτικές κάτω από τον Δημόσιο Έλεγχο με το ποσοστό που έχει σήμερα το Δημόσιο στην Εταιρία.
Όπως βλέπετε, δεν ζητάμε να μας χαριστεί κάτι, απλά
ζητάμε να μας διευκολύνετε σε κάποια πράγματα.
Στο τέλος, να θυμάστε, η ΛΑΡΚΟ πάντα πληρώνει.
Μόνο κάτω από τον Δημόσιο Έλεγχο διασφαλίζεται ο ορυκτός πλούτος της χώρας. Με σωστή διαχείριση η ΛΑΡΚΟ έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.


Προοπτικές της ΛΑΡΚΟ.

 
- Τα βεβαιωμένα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα μεταλλευμάτων ανέρχονται σε 60εκ. τόνους ενώ σίγουρο είναι ότι θα προστεθούν και νέα σε έρευνες που γίνονται στις περιοχές Γρεβενών, Βερμίου, Έδεσσας και Λοκρίδας. Τα
αποθέματα αρκούν για την λειτουργία της εταιρίας για τα επόμενα 30 χρόνια. Το τελικό προϊόν υπολογίζεται σε 550 χιλιάδες τόνους Ni αξίας περίπου 10 Δις $.
- Πελετάδικο : Αξιοποίηση 1 εκ. τόνων σκονών με περιεκτικότητα πάνω από 1% σε Ni, που βρίσκονται δίπλα από το εργοστάσιο. Αξιοποιώντας αυτό το προϊόν εμπλουτίζεται κατά πολύ το μετάλλευμα που τροφοδοτείται στο εργοστάσιο αυξάνοντας την παραγωγή και μειώνοντας το κόστος κατά 2χιλ. ευρώ στον τόνο. To κόστος της επένδυσης αυτής είναι χαμηλό.
- Η επαναλειτουργία των μεταλλείων της ΤΣΟΥΚΑΣ έστω και με καθυστέρηση θα εμπλουτίσει το μεταλλευτικό μείγμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής και κατά συνέπεια την μείωση του κόστους.
- Συστράτευση όλου του δυναμικού των μεταλλείων για την αποκατάσταση των προβλημάτων τους και άμεση αντικατάσταση των παλαιών μηχανημάτων στα μεταλλεία. Έτσι αυξάνεται η παραγωγή μεταλλεύματος
και βελτιώνεται και η ποιότητα του προϊόντος που τροφοδοτείτε στο εργοστάσιο, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος.
- Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του εργοστασίου και εκτεταμένη συντήρηση του εξοπλισμού. Με τον εκσυγχρονισμό και την εκτεταμένη συντήρηση μπορούμε να πετύχουμε κατ’ αρχήν την μείωση των ατυχημάτων και κατά δεύτερον την αύξηση της παραγωγής.
- Πλήρη αξιοποίηση αδρανών υλικών.
- Επέκταση λιμανιού ώστε να δέχεται πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας με μεγάλα οικονομικά οφέλη για την ΛΑΡΚΟ.
- Καθετοποίηση της παραγωγής με μονάδα ανοξείδωτου χάλυβα.



                             video

                      LARCO - ΛΑΡΚΟ




  Με τιμή τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους