Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΑΜ ΣΤΟ Δ.Σ

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε: 
ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ 14/02/2019

Προς: Εκλεγμένους Συνδικαλιστές.
Κοινοποίηση: Εργαζόμενους
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΑΜ ΣΤΟ Δ.Σ ΣΤΙΣ 18/02/2019
Θέμα: Επ.Σ.Σ.Ε

Συνάδελφοι στο 1ο Δ.Σ που πραγματοποιήθηκε μετά τις εκλογές του Σωματείου μας (12/2018), το ΕΑΜ εισηγήθηκε Προκήρυξη Γ.Σ για το θέμα της υπογραφής Επ.ΣΣΕ. Σε αυτήν την βάση σας καλούσαμε «να υιοθετήσετε το Σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει και έχουν αποδεχτεί οι εργαζόμενοι ως σωστό, να κάνατε αν θέλατε παρεμβάσεις πάνω σε αυτό και με απόφαση ΓΣ να προχωρούσαμε στην διεκδίκηση του».

Το ΕΑΚ και οι ΑΝΕΚ συμφώνησαν στην πρόταση μας. Η ΔΑΚΕ και η Εργατική Ενότητα αντιπρότειναν και πέρασε ως πλειοψηφία, χωρίς Γ.Σ «την συνέχιση των διαπραγματεύσεων όπου εκεί θα είχαμε την δυνατότητα να μπει και το περιεχόμενο του σχεδίου».








Όλο αυτό το διάστημα των δυο μηνών από την παραπάνω απόφαση, έχουμε στείλει τουλάχιστον 3 επιστολές στην Διοίκηση και της ζητάμε να ορίσει ημερομηνία για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επίσης έχουμε στείλει άλλες τόσες επιστολές για να συναντηθούμε μαζί τους και να λύσουμε το ζήτημα των συγχωνεύσεων στα τμήματα συντήρησης, την κατάργηση του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και νέων προσλήψεων που δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ασφαλείας.

Πάρα ταύτα η Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ δεν απαντά και δεν ορίζει ημερομηνίες έτσι ώστε να βρεθεί η λύση μέσα από το διάλογο.
 
Πριν από τις εκλογές του Σωματείου όλες οι παρατάξεις δεσμεύτηκαν στους εργαζόμενους ότι θα παλέψουν για αυτά τα ζητήματα.

Δυστυχώς σήμερα για ακόμη μία φορά συνδικαλιστές βάζουν μπροστά το γεγονός ότι η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ «δεν συζητά για σύμβαση»,βάζουν μπροστά τον ΟΜΕΔ ως «μπαμπούλα», βάζουν μπροστά την «Σωτηρία του μεροκάματου» χωρίς να το δένουν με την υπογραφή Σ.Σ.Ε.

Η πείρα η ίδια τεκμηριώνει ότι όλα αυτά τα χρόνια που με ευθύνη της πλειοψηφίας του Σωματείου δεν διεκδικήσαμε με αγώνες Επ.ΣΣΕ και μείναμε στον «διάλογο», χάνοντας έτσι τριετίες, βασικούς μισθούς, χρήματα στις αναβαθμίσεις και άλλα πολλά, δεν «σώθηκε η ΛΑΡΚΟ».

Η πείρα ίδια τεκμηριώνει ότι όλα αυτά τα χρόνια η συνειδητή και σχεδιασμένη πολιτική της απαξίωσης των Κυβερνήσεων Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πού οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ στην πτώχευση – εκκαθάριση - εκποίηση συνεχίστηκε, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι με ευθύνη της πλειοψηφίας του σωματείου «έβαλαν πλάτη».

Το ΕΑΜ τοποθετείται ξεκάθαρα και σας καλούμε να προβληματιστείτε.

Τι κερδίσαμε βάζοντας πλάτη ή μάλλον τι θα άλλαζε στο τεράστιο χρέος της ΛΑΡΚΟ εάν είχαμε διεκδικήσει αγωνιστικά και σήμερα έπαιρναν όλοι οι εργαζόμενοι τις τριετίες τους, βασικούς μισθούς, τα χρήματα στις αναβαθμίσεις και δεν υπήρχε σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών;

Προφανέστατα στο χρέος της ΛΑΡΚΟ δεν θα άλλαζε τίποτα γιατί το δημιούργησαν εσκεμμένα οι Κυβερνήσεις και οι Μέτοχοι. Στη ζωή όμως των εργαζομένων θα είχαν αλλάξει πολλά προς το καλύτερο. Σήμερα από καλύτερη θέση θα παλεύαμε για να σταματήσει η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ.

Συνάδελφοι.

Βλέπουμε τη μέτοχο ΔΕΗ με δικαστικές ενέργειες και με «εκβιασμούς» ότι «θα κόψει το ρεύμα», να διεκδικεί ως πάροχος τα χρήματα από το χρέος που η ίδια, μαζί με κυβερνήσεις και διοικήσεις δημιούργησαν. Βλέπουμε ότι στην νέα σύμβαση ΛΑΡΚΟ – ΔΕΗ , η μέτοχος της ΛΑΡΚΟ ΔΕΗ, με παρέμβαση της Κυβέρνησης και μέσα από όρους της σύμβασης, θα πάρει χρήματα απευθείας από τους λογαριασμούς της ΛΑΡΚΟ, μπροστά και πουλώντας ακριβότερα την MWH.

Οι εργαζόμενοι έχουμε το δίκιο και το ηθικό δικαίωμα να διεκδικήσουμε με όλα τα μέσα υπογραφή ΣΣΕ στη βάση του ολοκληρωμένου Σχεδίου που έχουμε παρουσιάσει.

Με τον τρόπο που η μέτοχος ΔΕΗ θα πάρει τα χρήματα από το χρέος που η ίδια δημιούργησε. Δηλαδή με την παρέμβαση της Κυβέρνησης, με σύμβαση και όρους, μπράτσα και απευθείας μέσα από τους λογαριασμούς της ΛΑΡΚΟ. Με τον ίδιο τρόπο και οι εργαζόμενοι, από την μέτοχο ΔΕΗ και το κράτος, να διεκδικήσουμε τα δικά μας χρήματα και δικαιώματα που έκλεψαν και καταπάτησαν οι μετοχή και οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Να διεκδικήσουμε όρους στην Επ.Σ.Σ.Ε αυξήσεων για όλους, να μας πληρώνουν μπροστά και κατευθείαν από τους λογαριασμούς τους, να μας καταβάλουν όλα τα αναδρομικά που μας ηχούν κλέψει.

Με σύγκρουση μαζί τους, να τους κάνουμε να «χωνέψουν» καλά πως το εργοστάσιο από την εργασία μας παράγει.

Από αυτή την άποψη συνάδελφοι σας καλούμε σήμερα να πάρουμε απόφαση να πραγματοποιήσουμε Γενική Συνέλευση για να παρθούν αποφάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ στην βάση του σχεδίου και εμπλουτίζοντας το με όρους αυξήσεων για όλους τους εργαζόμενους. Σας καλούμε στη Γενική Συνέλευση να καλέσουμε και δικηγόρους, έτσι ώστε παράλληλα με τις κινητοποιήσεις να διεκδικούμε και δικαστικά τα δικαιώματά μας και τα δεδουλευμένα μας.

Στην διάθεση του αγώνα εμείς ρίχνουμε στην μάχη και έγγραφα από την επιθεώρηση εργασίας και το υπουργείο στα οποία καταγράφεται η παραβίαση της ΛΑΡΚΟ με βάσει την εργατική νομοθεσία και έχουν κατατεθεί από το Συνδικάτο Μετάλλου και το ΕΑΜ στην Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ.

Συνάδελφοι όταν λέμε αντεπίθεση, όταν λέμε θα τα βάλουμε με «Θεούς και δαίμονες», όταν λέμε ο αγώνας για να σταματήσει η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και η αξιοποίησή της σύμφωνα με τις δυνατότητες της είναι δεμένος με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, την κατάργηση του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και νέες προσλήψεις. Αυτά, δεν τα λέμε έτσι απλά για να τα λέμε. Τα εννοούμε και σας καλούμε όλοι μαζί να υλοποιήσουμε αυτόν τον αγώνα.

Καλό είναι όλοι οι συνδικαλιστές να ενημερωθούν καλά και να μελετήσουν την εργατική νομοθεσία έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τους προηγούμενους αλλά και τον πρόσφατο νόμο Βρούτση – Αξιόγλου με την κοροϊδία του κατώτερου.

Είναι Απαράδεκτο ο καθένας να λέει το «μακρύ του και το κοντό του» για να κρύψει επί της ουσίας την ευθύνη που έχει γιατί δεν έχουμε διεκδίκηση Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Δεν μας νοιάζει το γεγονός ότι η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ μας λέει ότι «δεν είναι ώρα για σύμβαση». 10 χρόνια πάντα το ίδιο λέει. Δεν μας νοιάζει το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί να μας πάει στον ΟΜΕΔ. Αν μας πάει μονομερώς, για να είναι εφαρμοστέα μία απόφαση του ΟΜΕΔ θα πρέπει να την αποδεχτεί το Σωματείο, αλλιώς δεν είναι εφαρμοστέα. Δεν περιμένουμε από το «νέο» νόμο του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει μία σύμβαση από τον «ουρανό». Ο «νέος» νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νόμος της ΝΔ που συνεχίζει να έχει σε κατάργηση τις Συλλογικές διαπραγματεύσεις σε γενικό επίπεδο. Που συνεχίζει να μην επαναφέρει ως υποχρεωτικές τις κλαδικές συμβάσεις.

Εμείς βασιζόμαστε στο δικαίωμα των εργαζομένων που δεν είχε καταργηθεί ούτε τα χρόνια της κρίσης. Να διεκδικήσουμε δηλαδή με το Σωματείο Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να αναγκάσουμε με τους αγώνες μας την ΛΑΡΚΟ να την υπογράψει.

Σε αυτή τη λογική σας καλούμε να παλέψουμε. Σε αυτή τη λογική δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι σαν ΕΑΜ ανεξάρτητα από την απόφαση του Δ.Σ θα περπατήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους. Τέλος δηλώνουμε από την πλευρά μας ότι, σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε όλους τους «κηφήνες», τους μετόχους και τους κυβερνώντες, να μοιράσουν τον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, τον ιδρώτα μας και εμείς να καθόμαστε σαν τη «Μεγάλη Παρασκευή» να κλαίμε τη μοίρα μας.
  
Αντεπίθεση εδώ και τώρα. 

Προτείνουμε να βγάλουμε από κοινού ημερομηνία Γενικής συνέλευσης για την επόμενη εβδομάδα.


ΕΑΜ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους