Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Τι αλλάζει για τους βιομηχανικούς πελάτες η σύμβαση ΔΕΗ - Λάρκο ενόψει διαπραγμάτευσης για τα τιμολόγια


Η έγκριση από το ΔΣ της ΔΕΗ των νέων όρων για τη σύμβαση προμήθειας της Λάρκο, κλείνει επί του παρόντος μια ανοιχτή πληγή για την επιχείρηση, η οποία έβλεπε έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς πελάτες της να εξελίσσεται σε σοβαρό πιστωτικό κίνδυνο. Άλλωστε όπως φάνηκε και από τις προβλέψεις της συμφωνίας, το κύριο μέλημα της διοίκησης της ΔΕΗ ήταν να εξασφαλίσει στο 100% τις πληρωμές της και τη μη δημιουργία νέου χρέους και στη συνέχεια εάν οι συνθήκες (τιμές νικελίου) το επιτρέψουν, να μειώσει και το ύψος των προηγούμενων οφειλών. 
 
Ωστόσο εκτός από τους όρους αποπληρωμής, υπάρχουν και οι όροι τιμολόγησης και οι εκπτώσεις. Εκεί μάλιστα, η συμφωνία ΔΕΗ - Λάρκο παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον, με δεδομένη την πρόθεση της διοίκησης της ΔΕΗ να προσκαλέσει για την υπογραφή συμφωνίας και άλλους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές της ΥΤ.

Με βάση λοιπόν τα όσα έγιναν γνωστά, η σύμβαση ΔΕΗ - Λάρκο δίνει τον τόνο και για τις εξελίξεις και για την υπόλοιπη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο παράμετροι, οι οποίες προσμετρώνται ενόψει και των νέων συζητήσεων που ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα. Η πρώτη αφορά στο τιμολόγιο ΥΤ2 στο οποίο η τιμή παραμένει σταθερή. Πρόκειται για το τιμολόγιο που αφορά στους πελάτες με μεγάλη κατανάλωση και σταθερό φορτίο βάσης (baseload) σε ποσοστό άνω του 65%. 

Η δεύτερη αφορά στο ύψος της έκπτωσης όγκου, η οποία ορίζεται στο 18% για προβλεπόμενη κατανάλωση 75GWh το μήνα ή ετησίως 900GWh. 
Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι το τιμολόγιο ΥΤ2 εφαρμόζεται σε μικρό αριθμό βιομηχανιών ενώ για την έκπτωση όγκου το ενδιαφέρον είναι ότι εφαρμόζεται με μείωση της προβλεπόμενης κατανάλωσης της Λάρκο. 

 Χρήστος Στεφάνου

 

Απο: energypress.gr

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους