Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ - Ο αγώνας συνεχίζεται, Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί...

Αρ.Πρωτ.-07- ΛΑΡΚΟ 03/02/2020

Ανακοίνωση

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην Γ.Σ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ την ΤΡΙΤΗ 05/02/2020 στις 13.00 στην ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ. 
 
Συνάδελφοι

Με δόλιους τρόπους κλείνουν τη ΛΑΡΚΟ. Κυβέρνηση και  Διοίκηση, σε συνεργασία με επιχειρηματικούς ομίλους, πελάτες της ΛΑΡΚΟ αλλά και ενδιαφερόμενους για την αρπαγή του Ορυκτού Πλούτου, την κλείνουν. Μάλιστα για να μην έχουν την πολιτική ευθύνη, την αφήνουν να κλείσει μόνη της, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ότι μπορεί σε αυτό τον δρόμο να πάρει κι άλλες ανθρώπινες ζωές.

Χτυπούν συντονισμένα και σε συνεννόηση μεταξύ τους. Στόχος τους είναι να υποκύψουμε.






Με εντολή της κυβέρνησης της Ν.Δ και με πρόσχημα ότι είναι «κρατικές ενισχύσεις», έχουν δεσμευτεί γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ, που δικαιούται η ΛΑΡΚΟ από ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ. Αυτά τα χρήματα δίνονταν στη ΛΑΡΚΟ  το προηγούμενο διάστημα. Αν αποδεσμευτούν μπορεί να ανασάνει, να συνεχίσει να λειτουργεί.

Σήμερα γευόμαστε τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης που είχε πάρει οξυμένη μορφή υπό των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η Ν.Δ την κορυφώνει μέχρι να κλείσει την ΛΑΡΚΟ. 2 Καμίνια είναι εκτός και δεν υπάρχουν ανταλλακτικά. Ο Παχυντής είναι εκτός και κατά συνέχεια αυτού 3 περιστροφικοί κάμινοι. Ποιος θα τα επισκευάσει; Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στις εργολαβίες. Με τι ανταλλακτικά; Ακόμα και εγκαταστάσεις που λειτουργούν δεν γνωρίζουμε για πόσο. Όλες οι προγραμματισμένες επισκευές έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Το γενικό σταμάτημα της παράγωγης είναι θέμα χρόνου. Η στάση πληρωμών της ΛΑΡΚΟ γενικεύεται. Ανοιχτά οι ίδιοι ομολογούν ότι «το Φλεβάρη θα έχουνε πρόβλημα και ο Μάρτης δεν βγαίνει».

Οι πελάτες της ΛΑΡΚΟ έκοψαν τις παραγγελίες για να οξύνουν τον οικονομικό στραγγαλισμό, για να οδηγηθεί η ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο σημείο να δεχτούν τα σχέδια της κυβέρνησης που ερημώνουν την περιοχή μας, μας οδηγούν   στην ανέχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Μηχανισμοί της κυβέρνησης και των συμφερόντων αυτών, μέσα και έξω από το εργοστάσιο, καλλιεργούν τη «διέξοδο του εκκαθαριστή που θα διασφαλίσει τη λειτουργία και τους εργαζόμενους» όπως λένε.

Κολοκύθια. Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες. Μπούρδες. Όπου οι εργαζόμενοι υπέκυψαν σε τέτοιους εκβιασμούς και διλήμματα το μετάνιωσαν, αλλά ήταν αργά.

Ας δούμε τι σημαίνει εκκαθάριση εν λειτουργία με μοντέλο ΔΕΚΟ. Ας δούμε τους συναδέλφους μας στην ΕΛΒΟ.
  • Ενιαίο Μισθολόγιο. Δηλαδή 12 μισθούς αντί για 14.
  • Περικοπές στο μηνιαίο μισθό από 12 έως 30%.
  • Αποζημιώσεις. Το ανώτερο 6 μισθοί και αυτοί όπως θα διαμορφωθούν από το Ενιαίο Μισθολόγιο.

Στην ΕΛΒΟ, με πρόταση και ευθύνη του Σωματείου τους, τα δέχτηκαν τα παραπάνω οι εργαζόμενοι. Όμως για 5 έτη έπαιρναν έναντι του μισθού που είχε διαμορφωθεί από το Ενιαίο Μισθολόγιο και στο τέλος τους έβαλαν να επιλέξουν αν θέλουν να πάνε σε άλλη υπηρεσία ως συνέχεια, χωρίς αποζημίωση δηλαδή. Δέχτηκαν κι αυτό.

Αποτέλεσμα. από τους 300 εργαζόμενους, εφόσον έχασαν ότι κεκτημένο είχαν όλοι τους, μέσα από το Ενιαίο Μισθολόγιο, εφόσον είχαν μαζευτεί δεκάδες μισθοί με την τακτική του έναντι, ως δεδουλευμένα, τελικά 200 σκόρπισαν σε διάφορες υπηρεσίες. Οι 100 περιμένουν την απόλυση τους. Η ΕΛΒΟ έχει κλείσει.

Καταλαβαίνετε αν υποκύψουμε σε αυτόν τον εκβιασμό ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Διάσπαση εργαζομένων και αργός θάνατος για όλη την περιοχή μας. Στο τέλος, αφού θα μας έχουν διάσπαση, θα μας πετάξουν σαν στημένες λεμονόκουπες.

Για αυτό είναι κολοκύθια, φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες, μπούρδες. Δεν υπάρχει παράδειγμα καλής εκκαθάρισης.

Συνιστούμε την προσοχή σας στο «τυρί που θα σερβίρουν» στο άμεσο επόμενο διάστημα ως «λιγότερο και αναγκαίο κακό». Όσοι προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, εξυπηρετούν, με το αζημίωτο πάντα, τα συμφέροντα και το σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Το συλλαλητήριο μας δείχνει το δρόμο που μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα αν παλέψουμε όλοι μαζί. Θα τα χάσουμε όλα αν υποκύψουμε.

Αυτό σημαίνει συλλογικές αποφάσεις, δράση, αγώνας. Να συσπειρώσουμε κοντά μας όλη την περιοχή που εκ των πραγμάτων έχει όφελος από τον αγώνα μας γιατί αν υλοποιηθούν τα σχέδια της Κυβέρνησης θα ερημώσει, οικογένειες θα εκτοπιστούν, θα παρασυρθούν κι άλλα επαγγέλματα στην ερήμωση. Αν πλατύνουμε και ισχυροποιήσουμε το μέτωπο που ήδη έχει διαμορφωθεί και εκφράστηκε στο συλλαλητήριο, θα τα καταφέρουμε.

Σκιάζονται το πολιτικό κόστος. Δεν είναι άτρωτη. Μη βγει ούτε λεπτό από το μυαλό του καθενός μας ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα στο λαό απευθύνονται για ψήφο. Που θα σταθούν αν είμαστε μία γροθιά.

Συνάδελφοι σας καλούμε να έρθετε μαζικά, ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην Γ.Σ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ την ΤΡΙΤΗ 05/02/2020 στις 13.00 στην ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ.
.
Πρέπει να ενημερωθείτε καλά για τις εξελίξεις, πρέπει να απαντηθούν όλες οι απορίες που έχετε. Οποιαδήποτε απόφαση αγώνα θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών, δημοκρατικών διαδικασιών. Τα διοικητικά συμβούλια δεν μπορούν μόνα τους να ανατρέψουν αυτούς τους σχεδιασμούς. Δεν φτάνουν να απαντούν στα ψέματα των υπουργών, της Κυβέρνησης και της διοίκησης ότι «η ΛΑΡΚΟ δεν είναι βιώσιμη».

Από το συλλαλητήριο μέχρι σήμερα πληθαίνει η αλληλεγγύη που εκφράζεται στον αγώνα μας. Αυτό το όπλο δεν πρέπει να το αφήσουμε να πάει χαμένο.

Δεν θα υποκύψουμε. Θα πληρώσει πολύ ακριβά η Κυβέρνηση τα ψεματα, τους βρόμικους σχεδιασμούς που μας οδηγούν στην ανεργία, στην εξαθλίωση.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες και μικροεργολάβοι - αυτοαπασχολούμενοι. Να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών. Να αποδεσμευτούν τα χρήματα για να συνεχίσει να παράγει η ΛΑΡΚΟ. Δεν θα δεχτούμε γενικευμένη στάση πληρωμών.

Απαιτούμε την υλοποίηση του ψηφίσματος που απαντά στην ψευτοεπιχειρηματολογία της Κυβέρνησης ότι «η ΛΑΡΚΟ δεν έχει μέλλον» και είναι βγαλμένο από:
  • Tην σύσκεψη των 120 φορέων.
  • Αποφάσεις των Γ.Σ.
  • Το Συλλαλητήριο με τους χιλιάδες εργαζόμενους.

  • Κρατική χρηματοδότηση για την διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, τον εκσυγχρονισμό της και την παραπέρα ανάπτυξή της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα για τις ανάγκες της βιομηχανίας της χώρας μας και των εργαζομένων, για να ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας γύρω του.
  • Εδώ και τώρα διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κατάργηση του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας, διασφάλιση των δικαιωμάτων μας μέσα από την υπογραφή της συμφωνημένης Σ.Σ.Ε.
Ο αγώνας συνεχίζεται. Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε.





Το Διοικητικό Συμβούλιο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους