Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Χαριστική βολή στη βαριά βιομηχανία οι προτάσεις των δανειστών

Αλλεπάλληλα είναι τα πλήγματα που επιφέρει στην ελληνική οικονομία η πρόταση των δανειστών, όπως είναι διαμορφωμένη μέχρι αυτή την ώρα. Έχουν ήδη αναδειχθεί οι επιπτώσεις στον τουρισμό από την αύξηση του ΦΠΑ, ή οι επιπτώσεις στην ελληνική ναυτιλία από την κατάργηση των φορολογικών προνομίων. Όμως δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς ότι η «take it or leave it» πρόταση των δανειστών χτυπάει και τις ελάχιστες εναπομείνασες μεγάλες βιομηχανίες της χώρας.








Το τελευταίο σχέδιο λοιπόν προβλέπει κατάργηση της έκπτωσης του 20% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Προβλέπει επίσης πώληση του ΑΔΜΗΕ, προώθηση των δημοπρασιών της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, ενώ δεν προβλέπει την πώληση της «Μικρής ΔΕΗ», κάτι που παρουσιάζεται ως σημαντική παραχώρηση παρά το γεγονός ότι αποτελεί κοινό μυστικό ότι ήταν ένα θνησιγενές project.
Οι δανειστές λοιπόν, ζητούν να προχωρήσει το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων, που περιελάμβανε η λίστα του ΤΑΙΠΕΔ στο τέλος του 2014, πράγμα που σημαίνει ότι στο τραπέζι παραμένουν η ΔΕΠΑ και το μερίδιο του δημοσίου στα ΕΛΠΕ.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, το κείμενο που έφεραν  οι δανειστές στο Eurogroup,  ζητεί :
  • Να  ληφθούν αμετάκλητα βήματα (συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της ημερομηνίας κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
  • Να αντικατασταθεί η έκπτωση 20% που παρέχει η ΔΕΗ στους καταναλωτές στην Υψηλή Τάση με τιμολόγια που να διαμορφώνονται με βάση το κόστος.
  • Να υιοθετηθεί η μεταρρύθμιση στην αγορά αερίου, με παρουσίαση του εξειδικευμένου οδικού χάρτη για την απελευθέρωση καθώς και για την εφαρμογή των μέτρων.
  • Να μεταρρυθμιστεί το σύστημα αποζημίωσης για την ισχύ που προσφέρουν στο δίκτυο οι  μονάδες,  όπως  και οι άλλοι κανονισμοί στην  χονδρική αγορά προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κάποιες  μονάδες δεν θα εξαναγκάζονται να λειτουργούν κάτω από το μεταβλητό κόστος.
  • Να μη  υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές μεταξύ της ΔΕΗ και του Λειτουργού της Αγοράς.
  • Η ΔΕΗ να διαμορφώνει τα τιμολόγιά της με βάση το κόστος της.
  • Να ενημερωθεί Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα «προϊόντα με βάση το μοντέλο ΝΟΜΕ».
  • Να συνεχίσει η εφαρμογή του οδικού χάρτη για τη μετάβαση στο “Target Model”, το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Να προετοιμαστεί το νέο πλαίσιο για τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η εφαρμογή των κανονισμών για την ενεργειακή αποδοτικότητα.
Το κείμενο των δανειστών έχει και αναφορά στην αναθεώρηση της φορολογίας στην ενέργεια, χωρίς περαιτέρω επεξήγηση.
Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη που θα… «κάτσει η μπίλια» για το σύνολο του ελληνικού ζητήματος.
Έτσι επί του παρόντος η βιομηχανία δεν έχει αντιδράσει για την επιβαλλόμενη μείωση της έκπτωσης στο ενεργειακό κόστος.
Αν τελικώς επιβληθεί, φαίνεται ότι θα είναι η χαριστική βολή για την εναπομείνασα ελληνική βαριά βιομηχανία.



Απο: rizopoulospost.com









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους