Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ - ΛΑΡΥΜΝΑ 07/10/2018


Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε: 
 
Αρ.Πρωτ. -81- ΛΑΡΥΜΝΑ 07/10/2018
Ώρα: 22.20

ΠΡΟΣ:
  1. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  2. Σ.ΕΠ.Ε Λαμίας
  3. Ε.Μ.Ν.Ε
  4. Βουλή των Ελλήνων (Όλα τα κόμματα πλην Χ.Α)
  5. Κυβέρνηση, γραφείο Πρωθυπουργού
Ευρεία Κοινοποίηση

ΘΕΜΑ: «Αίτημα άμεσης παρέμβασης σας προς αποφυγήν εργατικού ατυχήματος στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα Φθιώτιδας»

Κύριοι
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις υπ’ αριθμόν 80 και 82 της Διεύθυνσης Συγκροτήματος Εργοστασίου Λάρυμνας στην υπό κρατικού ελέγχου Γ.Μ.Μ.Ε ΛΑΡΚΟ Α.Ε, από 01/10/2018 συγχωνεύτηκαν: 



 
  • Το Τμήμα Μηχανολογικής Συντήρησης Περιστροφικών Κάμινων (Σ1), με το Τμήμα Μηχανολογικής Συντήρησης Εγκαταστάσεων Διακίνησης Α’ ΥΛΩΝ (Σ4).
  • Το Τμήμα Μηχανολογικής Συντήρησης Ηλεκτροκάμινων (Σ2), με το Τμήμα Μηχανολογικής Συντήρησης Μεταλλακτών και Τριβείου Σκουριάς (Σ3).
  • Οι κατά Τμήμα Κυλιόμενες Εναλλασσόμενες Βάρδιες επί 24ωρου βάσεως του Συνεργείου Γερανών ( Σ.Γ) και των παραπάνω ειδικευμένων Συνεργείων Σ1,Σ2,Σ3 και Σ4, όπου στην ανακοίνωση εσκεμμένα κατά την γνώμη μας αναφέρονται ως «διάσπαρτες», καταργούνται και το προσωπικό αυτών μεταφέρεται στο νέο Τμήμα με την ονομασία Συνεργείο Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων (Σ.Α.Ε.Κ.).

Οι λόγοι αυτής της απόφασης που αναφέρονται στις ανακοινώσεις της ΛΑΡΚΟ κατά την γνώμη μας και την εμπειρία μας ως εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για 10ετιες είναι εσκεμμένα αναληθές και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «προσπάθεια βελτίωσης». Τέτοιες τακτικές έχουν δοκιμαστεί ξανά κατά το παρελθόν και το μόνο που έφεραν ως αποτέλεσμα ήταν 10καδες θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, 100τονταδες σοβαρά και λιγότερα σοβαρά εργατικά ατυχήματα, εργολαβοποίηση, μείωση θέσεων εργασίας, χάσιμο τεχνογνωσίας, συνολική απαξίωση των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων.

Το Συνδικάτο μας έχει συνολική πρόταση βελτίωσης με κριτήριο την ασφάλεια της εργασίας και την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Τους άξονες αυτής της πρότασης τους έχουμε ενσωματώσει στο Σχέδιο Επ.Σ.Σ.Ε που έχουμε καταθέσει στην ΛΑΡΚΟ και προς σύνταξη είναι η συνολική εξειδικευμένη πρόταση λειτουργίας όπου θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες στους εργαζόμενους.

Το κυριότερο που μας αναγκάζει να χτυπήσουμε «καμπανάκι» και να ζητήσουμε από την Βουλή ως νομοθετικό όργανο που νομοθέτησε των 3850/2010, από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως εκτελεστικά - ελεγκτικά όργανα του Κράτους και από την Κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, την άμεση και ακαριαία παρέμβαση, είναι ο φόβος μας για αναμενόμενο εργατικό ατύχημα για τους εξής λόγους:
  • Η διορισμένη από την Κυβέρνηση Διοίκηση και η Διεύθυνση που από κοινού πήραν αυτήν την απόφαση δε μερίμνησαν, όπως είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο 3850/2010 άρθρο 48, οι εργαζόμενοι που πλέον αναγκάζονται να εργαστούν για πρώτη φορά σε εγκαταστάσεις που δεν γνωρίζουν μέχρι σήμερα να παρακολουθήσουν σεμινάρια λειτουργίας των εγκαταστάσεων και για ορισμένο χρονικό διάστημα να εκπαιδευτούν.
  • Δεν μερίμνησαν όπως είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο 3850/2010 να χρεώσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και ΜΑΠ που χρειάζονται πλέον οι εργαζόμενοι.
  • Δεν μπήκαν στο κόπο καν να έρθουν σε συνεδρίαση με την ΕΥΑΕ, να ενημερώσουν και να ακούσουν τους εργαζόμενους.
  • Στο νέο Σ.Α.Ε.Κ δεν έχουν ορίσει καν επικεφαλή βάρδιας, δεν γνωρίζουμε το οργανόγραμμα του, δεν έχει σαφηνιστεί τι εννοούν και τι όχι Έκτακτες Καταστάσεις. Το μόνο που έκαναν, για να «βγάλουν την ουρά τους απ΄εξω», όρισαν έναν συνάδελφο ως Διοικητικό υπεύθυνο ο οποίος θα είναι παρών μόνο τις πρωινές ώρες που διαρκεί το 8ωρο του και ως υπεύθυνο για τις εργασίες που θα πραγματοποιεί το ΣΑΕΚ τους υπεύθυνους κάθε τμήματος, τους συναδέλφους δηλαδή που το απόγευμα και την νύχτα θα είναι στο σπίτι τους διότι το 8ωρο τους είναι μέχρι τις 15:00.
  • Στα συγχωνευμένα Τμήματα Σ1 και Σ2 αλλά και στο ΣΓ δεν γνωρίζουμε το οργανόγραμμα τους. Όπως δεν γνωρίζουμε το οργανόγραμμα σε όλα τα σημεία του εργοστασίου.

Σοβαρό ζήτημα επίσης είναι για τους εργαζόμενους το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τη βλαπτική ή μη βλαπτική οικονομική μεταβολή που μπορεί να προκύψει μέσα από αυτήν την διαδικασία μιας και στα τμήματα που άνηκαν ήταν κάτοχοι ειδικών επιδομάτων και καμία ενημέρωση δεν υπάρχει μέχρι σήμερα για τον τρόπο αμοιβής που θα ισχύει από εδώ και πέρα.

Αν η Διοίκηση δεν συμμορφωθεί στα παραπάνω αυτό πρακτικά σημαίνει πως εργαζόμενοι που δεν έχουν ανεβεί ποτέ σε ύψος θα ανέβουν, ημέρα ή νύχτα, χωρίς να γνωρίζουν τα υποτυπώδεις, σε Γερανογέφυρες και Περιστρεφόμενα ανυψωτικά 25 και 30 μέτρων δυναμικότητας έως και 100 τόνων. Εργαζόμενοι που δεν έχουν καμιά επαφή μέχρι σήμερα με τα ηλεκτροκάμινα θα περπατήσουν επάνω από λουτρό μετάλλου 2000 c, θα μπουν «στο στόμα του δράκου» χωρίς να γυρίζουν πότε «ο δράκος ξυπνά και πότε κοιμάται». Εργαζόμενοι που δεν έχουν καμία επαφή μέχρι σήμερα με την εγκατάσταση προπανίου θα καλεστούν σε περίπτωση διαρροής (συχνό φαινόμενο) να κλείσουν τις βαλβίδες ασφαλείας που δεν γνωρίζουν ομως που είναι. Εργαζόμενοι που δεν έχουν καμιά επαφή μέχρι σήμερα, θα περπατήσουν στην Γέφυρα του Παχυντή Λάσπης, σε πύργους ταινιόδρομων 30 μέτρων, σε σιλό χιλιάδων τόνων, χωρίς να ξέρουν ποια είναι τα σημεία διαφυγής, οι διακόπτες ασφαλείας, οι παγίδες και η συμπεριφορά της κάθε εγκατάστασης.

Το Συνδικάτο μας θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις και με όλες τις μορφές πάλης την ανάκληση αυτής της εγκληματικής απόφασης που πέρα από εγκληματική απαξιώνει την ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους συνολικά.

Για το λόγο ότι οι εργαζόμενοι είναι συγχυσμένοι πράγμα που οξύνει την κατάσταση, ζητάμε να πράξετε τα δέοντα με την άμεση επέμβαση σας και να μας ενημερώσετε, αν είναι δυνατόν γραπτώς.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους