Σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις στη διαδικασία διαβούλευσης καταγγέλλουν τα σωματεία στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ● Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου ● Σοβαρά ερωτήματα για τη σπουδή του υπουργείου Εργασίας να «νομιμοποιήσει» τη διαδικασία ● Αύριο η κοινή συνέλευση των πέντε σωματείων στη Λάρυμνα για κλιμάκωση κινητοποιήσεων.
Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τα πέντε σωματεία τα οποία εκπροσωπούν το σύνολο των 1.060 εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ κατά της διοίκησης της εταιρείας (πρακτικά, της ειδικής διαχείρισης) για την -προσχηματική και παράνομη, όπως καταγγέλλουν- διαδικασία διαβούλευσης ενόψει της ομαδικής απόλυσής τους.
Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κοινοποιείται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και τη γ.γ. του υπουργείου Αννα Στρατινάκη που είναι επικεφαλής του, τα σωματεία (τα οποία εκπροσωπήθηκαν από τον εργατολόγο Δημήτρη Περπατάρη) αναφέρουν ότι η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ παρέλειψε σειρά υποχρεώσεων ενημέρωσης προς τους εργαζόμενους που προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ δεν κατέθεσε πάνω από 30 έγγραφα με στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας που οι εργαζόμενοι ζητούσαν με εξώδικό τους προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση.
Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων περιγράφει αναλυτικά το ιστορικό της ανταλλαγής επιστολών και εξωδίκων, των τριών συναντήσεων μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και των εκπροσώπων των εργαζομένων που έγιναν από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου, καθώς και των προτάσεων που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στις συναντήσεις αυτές.
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κατηγορούν την ειδική διαχείριση ότι έσπευσε (μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος) να κηρύξει λήξασα τη διαδικασία διαβούλευσης τη στιγμή που εκκρεμούσε αίτημα των σωματείων για νέα συνάντηση, ενώ διαβίβασε τα πρακτικά των συναντήσεων χωρίς την υπογραφή των εκπροσώπων των σωματείων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. «Εχουν παραβιαστεί στο σύνολό τους οι προϋποθέσεις ενημέρωσης και διαβούλευσης που τάσσονται για τη νομιμότητα των ομαδικών απολύσεων και συγκεκριμένα: α) η διάταξη του άρθρου 3 Ν. 1387/1983, η οποία ορίζει την υποχρέωση ενημέρωσης και διαβούλευσης με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας αποφυγής ή μείωσης των απολύσεων και των δυσμενών συνεπειών τους και β) οι διατάξεις του άρθρου 5 Ν. 1387/1983, που προβλέπουν ότι η προθεσμία των διαβουλεύσεων είναι τριάντα ημέρες…» αναφέρουν στην προσφυγή τους τα σωματεία. Και ζητούν από το δικαστήριο να υποχρεωθεί η εταιρεία να συνεχίσει τη διαδικασία της διαβούλευσης, να ανασταλεί η διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και να επιδειχθούν τα δεκάδες στοιχεία που έχουν ζητήσει τα σωματεία και αφορούν από την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας μέχρι την παραγωγή της και τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει με την τιμή του νικελίου σήμερα στα 45.000 δολάρια τον τόνο.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε στη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας το γεγονός ότι οι δικηγόροι της ΛΑΡΚΟ επέδειξαν στο δικαστήριο το έγγραφο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που πιστοποιεί ως νομότυπη την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, παρότι μέχρι χθες δεν είχε επιδοθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή στα σωματεία. Αν το δικαστήριο σήμερα δεχθεί την προσφυγή των σωματείων, προκύπτει ζήτημα -νομικό και πολιτικό- για τη στάση του αρμόδιου για τη νομιμότητα των ομαδικών απολύσεων θεσμικού οργάνου και ουσιαστικά για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, αύριο πραγματοποιείται στη Λάρυμνα κοινή γενική συνέλευση των πέντε σωματείων των εργαζομένων, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την αύξηση της πίεσης, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την κατάθεση (ή μη κατάθεση) δεσμευτικών προσφορών από τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές. Και καθώς οι εργαζόμενοι σε όλους τους τόνους διαμηνύουν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα πια, όλα προϊδεάζουν για εντυπωσιακή κλιμάκωση.
Απο: efsyn.gr/oikonomia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου