Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ - Η πολιτική τους παίρνει ζωές. Θα κινηθούμε με όλα τα μέσα. Και προσωπικά. Κατά παντός υπευθύνου...

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ 

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ) 

Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ 

Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»              

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ 

Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)                                                          

EMAIL: somatiolarcosel@gmail.com 

SITE:    www.openlarco.com             

Αρ. Πρωτ.:  - 61-

ΛΑΡΚΟ 22/04/2022           

 


                               Ανακοίνωση 

 

Εμείς θα ζήσουμε, όπως και να έχει.  Θα ζήσουμε και ας είμαστε φτωχοί. 

Όταν χρειαστεί, η αλληλεγγύη των εργαζομένων της χώρας μας θα μας κρατήσει όρθιους και δυνατούς, ακόμη και υλικά. 

Εσείς κύριοι της Κυβέρνησης, πολιτικά, τι θα κάνετε; 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι 

Είναι το πιο δύσκολο ΠΑΣΧΑ για τις οικογένειες μας. Επάνω στις μηνιαίες περικοπές, την κατάργηση του επιδόματος αδείας και των δώρων, προστέθηκαν οι δυσβάσταχτες αυξήσεις στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης.



  

 

Με μία εξόφληση  που κυμαίνεται στα 450 ευρώ κατά μέσο όρο, καλούμαστε  να «πληρώσουμε» την ΔΕΗ, τα καύσιμα μετακίνησης, την ασφάλεια αυτοκινήτου, τα φροντιστήρια, το νοίκι των παιδιών που σπουδάζουν, το Αρνί, το αυγό, τα παπούτσια στο βαφτιστήρι κτλ. 

 

Σε μια επιχείρηση που έχει δυνατότητα 1.000.000 ευρώ κέρδη ημερησίως και παράλληλα οι εργαζόμενοι να έχουμε πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ευθύνη και κατεύθυνση από την Κυβέρνηση, με  εκτελεστικό όργανο αυτής της πολιτικής την διορισμένη και καλοπληρωμένη από την κυβέρνηση, ειδική διαχείριση, έχουμε φτάσει στο σημείο να ζούμε με δανικά, να ψωνίζουμε βερεσέ και παράλληλα να τρέχουμε και να αγωνιζόμαστε καθημερινά απέναντι σε «θεούς και δαίμονες» για να κρατήσουμε την ΛΑΡΚΟ ανοιχτή. 

 

Για τον κύριο Πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους  Βουλευτές της Κυβέρνησης, είναι το τρίτο ΠΑΣΧΑ που περνά από την στιγμή που ψήφισαν και έβαλαν την ΛΑΡΚΟ σε «εκκαθάριση» για να την εκποιήσουν. 

 

Για εμάς είναι ο τρίτος χρόνος που «βαδίζουμε το Γολγοθά». Αυτοί απολαμβάνουν όλα τα αγαθά και τα προσφέρουν απλόχερα στα παιδιά τους και καλά κάνουν. Για μας όμως είναι ο 27ος Μήνας που οι χορτάτοι αυτοί, «πατάνε στο στομάχι και μαστιγώνουν», εμάς που τους ταΐζουμε.   

 

Συκοφαντούν την ιερή δουλειά μας, απαξιώνουν την ΛΑΡΚΟ και υφαρπάζουν τον μόχθο μας. Ισοπέδωσαν τα πάντα. Έχουν εγκαταλείψει τα μεταλλεία σε Εύβοια, Βοιωτία, Καστοριά και είναι προ των πυλών το σταμάτημα της τελευταίας ηλεκτροκαμίνου, έχουν εγκαταλείψει παντελώς το εργοστάσιο. Έχουν εγκαταλείψει το λιγνιτωρυχείο στα Σέρβια και προμηθεύονται γαιάνθρακα πληρώνοντας από το υστέρημα μας τα τριπλάσια.  Οι εργαζόμενοι προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό που δημιουργεί η συνειδητή και με πολιτική απόφαση «αδιαφορία» της ειδικής διαχείρισης.  

 

Η ειδική διαχείριση ανάλαβε το κόστος παραγωγής 15 – 17 χιλιάδες ευρώ/τόνο και το εξοστράκισε στα 50  - 55 χιλιάδες ευρώ/ τόνο. Ανάλαβε 5 Καμίνια σε λειτουργία και σήμερα σβήνει και το τελευταίο σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου έχουν σταθεροποιηθεί στα ύψη. 

 

Στο αίτημα να  μας καταβληθεί οικονομική ενίσχυση, μας είπε : «δεν δίνω γιατί δεν προβλέπεται από τον νόμο».  Της ζητήσαμε να εγκρίνει σε όποιον συνάδελφο αιτηθεί 500 ευρώ προκαταβολή για να περάσει το ΠΑΣΧΑ και να την  παρακρατήσει με 50 ευρώ το μήνα ή συμψηφίζοντάς τα  με τα γάλατα, τις φόρμες, τα ρεπό, την κανονική άδεια, την τελευταία εξόφληση, την αποζημίωση (δεν το απαγορεύει ο νόμος, μας τα χρωστούν με βάση το νόμο και υπήρχε η δυνατότητα) και το αρνήθηκε. Χαμογελώντας μάλιστα. Με το άγχος από την πλευρά μας για την συνέχιση της λειτουργίας, τους προτείναμε ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις, για τα μεταλλεία, το εργοστάσιο, το λιγνιτωρυχείο και αυτοί με απάθεια, μας είπαν: το «βλέπουμε…, το εξετάζουμε…». Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για αυτή την απαράδεκτη στάση «απάθειας» και απαξίωσης και μας απάντησαν με προβοκατόρικα επιχειρήματα, βάζοντας κομματική ταμπέλα στους εργαζόμενους που ενδιαφέρονται για την ΛΑΡΚΟ μας είπαν «να αφήσουμε τα ΚΚΕδίστικα». 

 

Αυτή την εντολή έχουν. Αλλά δεν θα τους περάσει. Από το Πρωθυπουργό και τους υπουργούς, μέχρι τους Κυβερνητικούς βουλευτές, την ειδική διαχείριση και τους συνεργάτες τους, είναι υπόλογοι για το έγκλημα. 

 

Είναι υπόλογοι για την απαξίωση και το κλείσιμο. Κυρίως, είναι υπόλογοι για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουμε στην εργασία και σαν να μην έφτανε αυτό, κάτω από το στρες μίας τέτοιας κατάστασης φεύγουν συνάδελφοι από την ζωή από «φυσιολογικα αίτια». Η πολιτική τους παίρνει ζωές. Θα κινηθούμε με όλα τα μέσα. Και προσωπικά. Κατά παντός υπευθύνου. 

 

Τέλος η κοροϊδία και τα παιχνίδια εμπαιγμού. Απαιτούμε διάλογο μόνο στην βάση της πρότασης των σωματείων. Δεν έχουν δικαίωμα να παίζουν με τις ζωές μας. Ξεπέρασαν και το θέατρο του παραλόγου. 

 

Στις διαβουλεύσεις, τόσο η διαχείριση, όσο και το Α.Σ.Ε,  δεν δέχτηκαν να συζητήσουν την πρόταση των εργαζομένων,  γιατί όπως έλεγαν «δεν είναι στα πλαίσια της πολιτικής εντολής της Κυβέρνησης».  

 

Μετά τα δύο δικαστήρια και την προσωρινή διαταγή μη εφαρμογής της απόφασης του Α.Σ.Ε, η Γραμματέας του υπουργείου μας είπε ότι «δεν έχει πρόβλημα να επαναπροσληφθούν όσοι θέλουν ανεξαρτήτως ηλικίας με την προϋπόθεση να συμφωνεί η ειδική διαχείριση». Επίσης μας είπε πως «αποκλείεται στις αποζημιώσεις να μην δοθεί το 1/6». 

 

Αμέσως μετά την συνάντηση με την Γραμματέα του υπουργείου συναντηθήκαμε με την  ειδική διαχείριση, όπου μας είπε ότι «δέχεται τις επαναπροσλήψεις ανεξάρτητα από ηλικία. Η καταβολή του ⅙ αν και δεν προβλέπεται, υπάρχει τρόπος να δωθεί ακόμη και το 100% της αποζημίωσης με βάση την Επ.ΣΣΕ, αρκεί να συμφωνήσει η Κυβέρνηση». 

 

Συνάδελφοι  

Σε καλό δρόμο είμαστε. «Τα τελευταία χαρτιά της σημαδεμένης τράπουλας παίζουν». Κάνουν τους αδιάφορους γιατί  βιάζονται. Πρόσκληση έχουν πάρει. Εμείς εδώ είμαστε. Και εδώ θα μείνουμε. Αργά η γρήγορα θα έρθουν.  

 

Με ομοφωνία, ομοψυχία, αποφασιστικότητα και μαζική συσπείρωση στα σωματεία, τους περιμένουμε. 

Γελά καλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος. 

 

Καλή Ανάσταση. 

Χρόνια πολλά σε όλους. 

 

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους