Σάββατο 30 Απριλίου 2022

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ - ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ 

ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ 

ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84      

ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437 

ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164 

EMAIL: somatiolarcosel@gmail.com 

SITE:    www.openlarco.com             

Αρ. Πρωτ.:  - 63-            

 ΛΑΡΚΟ 29/04/2022

  

                                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 


Τιμούμε τους νεκρούς  της τάξης μας. 

Τιμούμε τους αγώνες της τάξης μας. 

Η 1Η ΜΑΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ.   

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι 

Κυριακή 1η ΜΑΗ οι εργαζόμενοι και τα σωματεία σε όλων τον κόσμο  Απεργούμε.  

Πέρασαν 136 χρόνια από το αιματοβαμμένο   Σικάγο, 86 από την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά της Θεσσαλονίκης,  78 από την εκτέλεση των διακοσίων στην Καισαριανή.  

«Ποτάμια» είναι το αίμα που έχει χυθεί. Σε βιβλιοθήκες δεν χωρούν οι καταγεγραμμένες θυσίες της απλής εργατιάς, του απλού λάου. Από την μια οι δυνάστες εκμεταλλευτές μας με τις Κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς τους υπερασπίζονται την εξουσία των κερδών τους. Και από την άλλη,  εμείς οι εκμεταλλευόμενοι την επιβίωση και την αξιοπρέπεια μας.  

Ο αγώνας συνεχίζεται. Το αίμα και οι θυσίες  των αδελφών μας στους αγώνες  έχει ενωθεί με το αίμα των εργατικών ατυχημάτων, των επαγγελματικών ασθενειών, το αίμα που χύνεται στους νέους πολέμους, τους σημερινούς αγώνες και τις καθημερινές θυσίες επιβίωσης. Δεν θα πάει χαμένο.




  

Τα αδέλφια μας,  μπροστά στα ντουφέκια των εκτελεστικών αποσπασμάτων, στα βασανιστήρια,  δεν λιγοψύχησαν μήτε για μια στιγμή, έμειναν όρθιοι σαν τα «κυπαρίσσια στην κακοκαιριά»,   φωνάζοντας  ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ. Πέρασαν στην αθανασία  για να συνεχίσουμε, να τους δικαιώσουμε και να φτιάξουμε ένα μέλλον χωρίς πολέμους, φτώχια, εξαθλίωση. Και συνεχίζουμε, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος επιλογής, γιατί σε αυτών τον δρόμο είναι η ελπίδα.  

13 χρόνια οικονομικής κρίσης,  μνημονίων και φτώχειας. 2 πανδημίας με σχεδόν 30.000 νεκρούς. Πόλεμοι για το μοίρασμα και των έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών, πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες σε όλων τον κόσμο. Ενεργειακή φτώχια, δυσβάστακτες αυξήσεις,  ανερχόμενη επισιτιστική κρίση,  κλείσιμο εργοστασίων, ανεργία, μείωση μισθών και συντάξεων,  κατάργηση του 8ωρου και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι 

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ 27 μήνες δίνουμε τον δικό μας αγώνα ενάντια στο κλείσιμο, στις απολύσεις, στην κλοπή του μόχθου μας, στον μαρασμό του τόπου μας, στην απαξίωση και στην εκποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου, της δημόσιας περιουσίας.  

27 μήνες χτυπιόμαστε από την Κυβέρνηση, τα συμφέροντα που προωθεί και τους μηχανισμούς τους. Όμως αντέξαμε και για αυτήν την αντοχή γίναμε «φάρος» αντίστασης σε δύσκολες συνθήκες, δεχτήκαμε μεγάλη έκφραση αλληλεγγύης, εμπνεύσαμε μεγάλους αγώνες που πραγματοποιούντα σήμερα και εμπνεόμαστε από αυτούς,  συνεχίζοντας και εμείς μέχρι την νίκη. 

Ένας τέτοιος αγώνας είναι η απεργία που ξεκίνησε σήμερα  με αφορμή το νέο εργατικό ατύχημα στην COSCO και με απόφαση των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά   θα συνεχιστεί μέχρι τα Κινέζικα συμφέροντα να υπογράψουν την ΣΣΕ. Έχοντας σίγουρο ότι αυτός ο αγώνας θα είναι νικηφόρος δηλώνουμε την στήριξη μας με όλα τα μέσα και σε όλα τα επίπεδα. 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι 

Νικηφόρος θα είναι και ο δικός μας αγώνας. Οι τιμές του νικελίου έχουν σταθεροποιηθεί σε τιμές ρεκόρ. Κυβέρνηση και ειδική διαχείριση είναι υπόλογοι για την απαξίωση. Κανένας τους σήμερα δεν έχει τα «κότσια» να κλείσει την ΛΑΡΚΟ, να μας βγάλει από την δουλειά και τα σπίτια μας, να μας κλέψει τον μόχθο μας. Αν σύντομα δεν ξεκινήσουν την αύξηση της παράγωγης, δεν πραγματοποιήσουν διεξοδικό διάλογο στην βάση των προτάσεων μας,  θα είναι υπόλογοι και απέναντι στους νόμους που έχουν ψηφίσει. 

Σας καλούμε να «κλείσετε τα αυτιά σας στις σειρήνες» της Κυβέρνησης που βασίζονται στην παραπληροφόρηση, την τρομοκρατίας και επιχαρούν να μας διασπάσουν, να «πετάξουμε στα σκουπίδια»  27 μήνες αγώνα  και να υποχωρήσουμε άνευ όρων λίγο πριν την νίκη. Δεν θα τους  περάσει. 

Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς και τους σακατεμένους της ΛΑΡΚΟ και του μέχρι σήμερα αγώνες μας  ως αναπόσπαστο κομμάτι των νεκρών και των θυσιών σε όλο τον κόσμο, με βάση το Καταστατικό του Σωματείου μας και με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., συμμετέχουμε  ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 01 ΜΑΗ 2022,  μαζί με όλα τα Σωματεία της Χώρας, την ΓΣΣΕ, την ΑΔΕΔΥ, τα Ε.Κ., τις Ομοσπονδίες  και του Πλανήτη ολόκληρου. 

Το Σάββατο 31/4/2022 στις 13.00 το Δ..Σ του Σωματείου μας θα είναι στην Πύλη του εργοστασίου για ενημέρωση και θα απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές  συγκεντρώσεις. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, σωματεία και φορείς της Στερεάς να είναι παρόν. 


Διεκδικούμε η Κυβέρνηση να συμμορφωθεί στις δικαστικές αποφάσεις της  προσωρινής διαταγής αναστολής των ομαδικών απολύσεων μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα στις 6 Μαΐου και παράλληλα την καλούμε σε ουσιαστικό διάλογο στην βάση των προτάσεών οι οποίες είναι:. 


  1. Ανεξάρτητα από την έκβαση των διαγωνισμώνκαι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του άρθρου 21 Ν. 4664/2020(με τον οποίο συνεχίζουμε να διαφωνούμε, κρατώντας τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας), δέσμευσηγια την εξασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, διατηρώντας το παραγωγικό αντικείμενο της πυρομεταλλουρικής επεξεργασίας λατεριτών για την εξαγωγή σιδηρονικελίου, την δέσμευση εκσυγχρονισμού και παραπέρα ανάπτυξης σε αυτή την βάση με κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, καθώς και την παράλληλη αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων με κατεύθυνση την παραγωγή συσσωρευτών ενεργείας (μπαταριές). 

  1. Για την επίτευξη της παραγράφου 1, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μεταβίβασης απαιτείται η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, χωρίς να διακοπεί η εργασία τους. Οι νέες συμβάσεις Αορίστου Χρόνου μέχρι τη λήξη της ειδικής διαχείρισης να είναι αποτύπωμα της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που είχε συμφωνηθεί με τη διοίκηση το 2019 και δεν εφαρμόστηκε. Παράλληλα απαιτείται η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με την ενσωμάτωση τους στο προσωπικό της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ και αυτόματη απομάκρυνση των δουλεμπορικών γραφείων. 

  1. Να συνταξιοδοτηθούν άμεσα, μόνο οι συνάδελφοι που σήμερα έχουν θεμελιώσει πλήρη ασφαλιστικά και ηλικιακά δικαιώματα. 

  1. Να εξασφαλιστεί η καταβολή στο 100% της αποζημίωσης και των υποχρεώσεων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, όπως γινόταν μέχρι την 28/2/2020 που Διορίστηκε η Ειδική Διαχείριση και  μονομερώς, παρανόμως, καταχρηστικά και χωρίς διαβουλεύσεις διέκοψε, καταπατώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ απέναντι στους εργαζόμενους. (Άλλωστε από τον 4093/12 που μας προτείνουν δεν απαγορεύεται να καταβληθούν). 

  1. Να καταβληθούν οι νόμιμες και συμβατικές υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ στους εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν  πριν και κατά τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης  και δεν έχουν καταβληθεί (σύμφωνα με την παράγραφο 4). 

  1. Να καταβληθούν οι  νόμιμες και συμβατικές υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ στους νόμιμους δικαιούχους των συναδέλφων που έχουν χάσει τη ζωή τους (σύμφωνα με την παράγραφο 4). 

  1. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να εξασφαλίζει την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού που μπορεί να προκύψει μετά απόφαση αστικού δικαστηρίου σε υποθέσεις που έχουν σχέση με εργατικά ατυχήματα.  

  1. Αναγνώριση και συνυπολογισμός στις αποζημιώσεις της προϋπηρεσίας με  Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και στις εργολαβίες. 

  1. Να εξασφαλιστεί ότι το διάστημα που θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο για τον αριθμό εργαζομένων που θα απορροφήσει, με ευθύνη του κράτους θα καταβάλλεται η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων όπως έχουν σήμερα. 

  1. Αν και εφόσον μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο μπορεί να προκύψουν εργαζόμενοι που δεν θα απορροφηθούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, να εξασφαλιστεί από τώρα μόνιμη και σταθερή εργασία σε γεωγραφικό τόπο επιλογής του εργαζόμενου, με τον ίδιο μισθό  και με τα ίδια  ασφαλιστικά κριτήρια (μετάταξη, μεταφορά στο Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΟΤΑ κτλπ). 

  1. Στους εργαζόμενους 55 ετών και πάνω ή  με συμπληρωμένα 9000 ένσημα ανεξαρτήτως ηλικίας, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα επιλογής προ συνταξιοδοτικού προγράμματος, καταβάλλοντας το 100% του  μισθού και τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές , μέχρι την πλήρη ασφαλιστική και ηλικιακή θεμελίωση. 

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ. 

 

                            ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. 


               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                  Π. ΠΟΛΙΤΗΣ                Α. ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους