Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Κομβικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, εντός του 2011

Της Ρούλας Σαλούρου

Η αρχή του τέλους  για όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος  θεωρείται το 2011 στο ασφαλιστικό, καθώς από τη μία, ξεκινούν οι αυξήσεις στα απαιτούμενα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, ενώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους, εφαρμόζεται πλέον, ένα άλλο σύστημα ασφάλισης, με βασική και ανταποδοτική σύνταξη, μετά από 40 χρόνια δουλειάς, τουλάχιστον στα 65. 
Από την 1η Ιανουαρίου, όσοι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά, στο Δημόσιο, εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ. Παράλληλα, συνεχίζεται και φέτος, το ψαλίδισμα των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, ενώ δραστικές μειώσεις αναμένονται και στις επικουρικές συντάξεις αλλά και όλες τις υπόλοιπες εφάπαξ παροχές που δίνονται στους ήδη συνταξιούχους. Εντός του έτους αναμένονται  αλλαγές και περικοπές στις συντάξεις αναπηρίας, στους μισθούς και τις συντάξεις όσων βγουν εκτός λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Άλλωστε, ελέω αναλογιστικών μελετών (που αναμένονται), δεν αποκλείεται εκ νέου, μέσα στο 2011, παρέμβαση και πάλι,  στα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων.

Αλλαγές αναμένονται, στο αμέσως επόμενο διάστημα και όσον αφορά την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σχέδιο αλλαγής των προϋποθέσεων χορήγησης του ΕΚΑΣ. Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, αναμένεται να περιορίσουν τους δικαιούχους.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η εφαρμογή νέων μέτρων στην προσπάθεια πάταξης της εισφοροδιαφυγής, όπως είναι το εργόσημο, αλλά και η κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, μείωση των εργοδοτικών εισφορών καταρχάς, κατά 10%.

Βέβαια, το υπουργείο Εργασίας, ετοιμάζει μέσα στο νέο έτος –ίσως και μέσα στον Ιανουάριο–  και νέα ρύθμιση οφειλών, η οποία θα συνδέεται με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών κι ένα μέρος, της τάξης του 20%, των «παγωμένων» οφειλών, κάθε μήνα. Επίσης, εξετάζονται αλλαγές και στο νέο πάγιο σύστημα ρύθμισης που θεσπίστηκε το περασμένο Καλοκαίρι. 

Με δεδομένη την αύξηση της ανεργίας, στο υπουργείο κωδικοποιούν επίσης, τις διατάξεις για την ασφαλιστική κάλυψη υγείας, όσων χάνουν τη δουλειά τους.

Με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων, το υπουργείο επεξεργάζεται επίσης, τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής  προσωρινής σύνταξης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση υπάρχει, σε οικειοθελή βάση, όμως στο υπουργείο θεωρούν πως πρέπει το μέτρο να καταστεί υποχρεωτικό, προφανώς βλέποντας τους μήνες καθυστέρησης στην απονομή σύνταξης συνεχώς να αυξάνονται. Έτσι, και παρά τις δεσμεύσεις για έκδοση των συντάξεων σε ένα μήνα από την κατάθεση των δικαιολογητικών, στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί κατά μέσο όρο 12 μήνες.  Στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης, η καθυστέρηση μπορεί και να ξεπεράσει τα δύο χρόνια, με δυσβάσταχτες συνέπειες για τους ασφαλισμένους.

Βάσει των σχεδιασμών, η προσωρινή σύνταξη θα φθάνει το 80% - 90% της οριστικής σύνταξης και θα χορηγείται έως ότου απονεμηθεί η τελική σύνταξη, οπότε και θα γίνεται η εκκαθάριση και θα δίδονται τα επιπλέον ποσά στο συνταξιούχο.

Βέβαια, οι ασφαλισμένοι φοβούνται πως λαμβάνονταν ένα μέρος της οριστικής σύνταξής τους, οι διευθύνσεις των ταμείων θα «επαναπαυτούν» και η καθυστέρηση στην απονομή της πλήρους σύνταξης + των αναδρομικών θα ξεπεράσει τα 2 με 3 χρόνια, ενώ εκφράζονται φόβοι και για το εάν θα μπορούν τα ταμεία, να καταβάλλουν τα αναδρομικά, ή θα επαναληφθούν φαινόμενα τύπου συμψηφισμού χρεών του δημοσίου με το ΦΠΑ...

Μαχαίρι στις επικουρικές

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ καταβολών βρίσκεται ήδη προ των πυλών και αναμένεται να ξεδιπλωθεί εντός του 2011. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα παγώσει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις, θα μειώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα ήδη κεκτημένα (θεμελιωμένα) δικαιώματα και θα αναθεωρήσει τη λειτουργία των επικουρικών ταμείων, με στόχο την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Τα πρώτα βήματα θα γίνουν εντός του 2011, εφόσον ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες (ήδη εκδόθηκε απόφαση βάσει της οποίας θα αναζητηθεί ανάδοχος για να συνδράμει την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και να ολοκληρωθούν μέχρι την Άνοιξη οι μελέτες), ενώ παρεμβάσεις στη δομή του συστήματος των επικουρικών συντάξεων αναμένονται και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Γερό ξεκαθάρισμα αναμένεται να γίνει και στη λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με το υπουργείο Εργασίας να πετά εκτός δεκάδες επαγγέλματα και χιλιάδες ήδη ασφαλισμένους. Παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, ο τελευταίος νόμος αλλά και το Μνημόνιο ορίζουν ότι θα «σωθούν» μόνον όσοι συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2015. Στο μικροσκόπιο αναμένεται να μπουν και οι αναπηρικές συντάξεις. Θεωρείται δεδομένο ότι μέσω του επανελέγχου, από το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, θα μειωθούν σημαντικά οι δικαιούχοι.

Τα πάνω κάτω αναμένονται και στην υγεία. Όσον αφορά τις αποκλειστικές αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται να επεκταθεί σε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς η  ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα διαχωριστούν οι κλάδοι υγείας από τους κλάδους συντάξεων, θα δημιουργηθούν  ενιαία πακέτα παροχών υγείας για τους ασφαλισμένους στα μεγάλα ταμεία, και τελικά, θα δημιουργηθεί ο Ενιαίος Φορέας πρωτοβάθμιας υγείας...

Εργόσημο και κάρτα εργασίας

Μέσα στο νέο έτος, έρχονται και δύο καινοτομίες. Το εργόσημο, που μέσω ασφαλιστικών ATM’s, το οικόσιτο –και όχι μόνο– προσωπικό θα ασφαλίζεται και θα εξαργυρώνει το μισθό του, καθώς και η κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας, το δημόσιο θα γνωρίζει το ωράριο εργασίας του κάθε απασχολούμενου και το μισθό του, ώστε να παρακρατεί μέσω τραπεζών, την αναλογούσα ασφαλιστική εισφορά. Μάλιστα, το μέτρο είναι προαιρετικό και συνδέεται με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στους εργοδότες που αποδεχθούν αυτή την ηλεκτρονική καταγραφή.

Για το 2011, η μείωση των εισφορών είναι της τάξης του 10% και η εφαρμογή του μέτρου υπολογίζεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο. 


Απο:Capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους