Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Στήνουν σκηνικό εκλογών έως τις 3 Απριλίου


papandreoupapakonstantinou430220Ως πέπλο μυστηρίου σκεπάζει την κυβέρνηση το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που πλέον ακούγεται όλο και περισσότερο όχι μόνο ως πιθανότητα, αλλά και ως λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λυτρωθεί. Ακόμη, υπό κατάλληλες συνθήκες, θα είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να διασφαλίσει κατά κάποιον τρόπο ένα καλύτερο αύριο επενδύοντας στην ανάπτυξη. Η πιθανότητα εκλογών έχει προκαλέσει παρασκηνιακά στα μέλη της κυβέρνησης αρκετές συζητήσεις. Μερικοί μάλιστα από τους υπουργούς έχουν μοιραστεί σε υπέρμαχους και πολέμιους. Δεν είναι τυχαίο ότι άμεσος συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, που έχει όλη τη διαχείριση του κρατικού χρήματος, έλεγε σε συνομιλητή του πόσο δύσκολη διαγράφεται η πορεία στην οικονομία της χώρας, προβλέποντας: «Αυτό θα επιφέρει ένα και μόνο αποτέλεσμα: Ή ανασχηματισμό με αλλαγή του οικονομικού επιτελείου ή εκλογές το αργότερο μέχρι τις 3 Απριλίου».
Από την άλλη, οι αντίπαλοι της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες πιστεύουν ότι το ενδεχόμενο εκλογών αναδεικνύεται ως δαμόκλειος σπάθη σε όλους εκείνους τους βουλευτές που αντιδρούν για τη λειτουργία της κυβέρνησης και τα νομοσχέδια που ζητά η τρόικα σαν επί πίνακι τα κεφάλια των πολιτών.
Ετσι, στο κλίμα που διαμορφώνεται εντός της ΚΟ έχουν αρχίσει διάφορες ομάδες και υποομάδες να ανασυσταίνονται, γεγονός το οποίο έχει ανησυχήσει το Μέγαρο Μαξίμου που εκτιμά ότι υπάρχουν οι βουλευτές που απλώς ενδιαφέρονται μόνο για την πολιτική τους οντότητα. Ωστόσο υπάρχει και μια κατηγορία που είναι ικανή ακόμη και, καταψηφίζοντας νομοσχέδια, να προκαλέσει πολιτική κρίση και, φτάνοντας ακόμη και στα άκρα, την ανατροπή της κυβέρνησης, όπως εκτιμούν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου που ζούνε από μέσα όλες τις κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μη ελεγχόμενη κατάσταση στην ΚΟ κρούει η Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία γνωρίζει τι γίνεται μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και έχει μεταφέρει τις ανησυχίες αυτές στο Μέγαρο Μαξίμου. Ταυτόχρονα ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, με το γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Εξαρχο γίνονται και αυτοί αποδέκτες έντονων παραπόνων, και γι' αυτό επιστρατεύουν τη μαεστρία τους, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να αμβλυνθούν οι σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.

Χωρίζονται σε ομάδες
Για το λόγο αυτό, εντός της ΚΟ έχουν αρχίσει να αναβιώνουν παλιές εσωκομματικές ομάδες. Ηδη ανασυντάσσεται η ομάδα Βενιζέλου με βουλευτές που ταυτίζονται μαζί του, άλλη μία ομάδα όχι όμως με οργανωτικά χαρακτηριστικά από τη Βάσω Παπανδρέου, αλλά και μια τρίτη ομάδα από εκείνους τους βουλευτές που αποτελούν τους φύλακες του Γιώργου, με κριτική όμως στάση.
Στόχος όλων ανεξαιρέτως είναι να αναχαιτίσουν τις κακές πρακτικές της κυβέρνησης, και όχι, όπως θεωρούν μερικοί από το Μέγαρο Μαξίμου, να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Η αναφορά του κ. Γ. Ραγκούση, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών, όταν είπε, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι η λειτουργία της κυβέρνησης μπορεί να ανατραπεί μόνο με ανώμαλες καταστάσεις, εννοώντας την οικονομική κατάσταση, αλλά και το εσωτερικό της ΚΟ, έδωσε τροφή στα πολιτικά γραφεία υπουργών και βουλευτών.
Αυτή την ώρα πολλοί βουλευτές «ζυμώνονται» μεταξύ τους, αναβιώνοντας και πάλι το σκληρό εσωκομματικό τοπίο, και χωρίζονται σε ομάδες, ασκώντας εσωκομματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με στόχο να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το Μαξίμου και τον Γ. Παπανδρέου, φτάνοντας ευθέως να αμφισβητούν την πρόθεσή του. Ανάμεσα σε αυτούς τους βουλευτές είναι ο Κ. Καρτάλης, ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Πάρης Κουκουλόπουλος, ενώ ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο βουλευτής Κιλκίς Γ. Φλωρίδης. Αλλοι βουλευτές που διατυμπανίζουν τις αντιθέσεις τους με την κυβερνητική πολιτική είναι ο Νάσος Αλευράς, η Τόνια Αντωνίου, η Σούλα Μερεντίτη καθώς και οι κύριοι Λιάνης, Λιντζέρης και Γρηγοράκος.
Διαφορετική περίπτωση είναι η Βάσω Παπανδρέου, η οποία διατηρεί ανοικτό μέτωπο με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο έχει ανοικτά επιφυλάξεις για την πολιτική που ασκεί. Με την κυρία Παπανδρέου συζητούν πολλοί και διαφορετικών τάσεων βουλευτές όπως ο Κ. Γείτονας ή ο προσφάτως διαγραφείς Βαγγέλης Παπαχρήστος, με τους οποίους η ίδια βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή.

Υπέρ κυβερνήσεως...
Μια άλλη ομάδα που ασκεί κριτική, αλλά που ταυτόχρονα κιόλας αποτελεί την ομάδα σωματοφυλάκων του Γιώργου Παπανδρέου είναι οι βουλευτές της επαρχίας που θεωρούν ότι πρέπει να ασκούν κριτική προς όφελος όμως της κυβέρνησης και όχι προς δημιουργία τηλεοπτικού σόου. Τέτοιοι βουλευτές είναι ο Γιάννης Δριβελέγκας, η Χρύσα Αράπογλου, ο Βασίλης Εξαρχος, ο Γιάννης Βούρος, ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ενώ στους επαγγελματίες διαφωνούντες χρεώνουν τον προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Βαγγέλης Θ. Γιακουμής

Aπο:Apokalypseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους