Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΓΙΑ " ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ " ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΓΣΕΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που είναι το τελευταίο ανάχωμα των εργαζομένων, βρίσκονται στο στόχαστρο «τουλάχιστον της τρόικας και των εργοδοτών» τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και προειδοποιεί με μεγάλες συγκρούσεις, αν επιχειρηθεί καταστρατήγηση ή υποβάθμισή τους...
«Τολμώ να πω ότι αν επιχειρήσουν να καταστρατηγήσουν την νομοθετική πρόβλεψη που θέλει να επεκτείνονται και να κηρύσσονται υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις, τότε η σύγκρουση θα είναι πολύ μεγάλη».
Ακόμη, καταγγέλλει την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά εργασίας που αφήνει ανεξέλεγκτους πλήθος εργοδότες, οι οποίοι με πρόσχημα την κρίση έχουν ήδη προχωρήσει σε συμπίεση αμοιβών και εργασιακών δικαιωμάτων, γεγονός που αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Eurostat για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Δεδομένου δε ότι η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων παραμένει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε χαμηλά επίπεδα, αυτό σημαίνει ότι «αξιοποιήθηκαν» κατά κόρον οι ατομικές συμβάσεις.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο κ. Παναγόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η πραγματική οικονομία, όπως και η ζωή είναι διαφορετική από τις αναλύσεις και τις θεωρίες. Εμείς ξέραμε και το λέγαμε πάντα ότι πέρα από την ρυθμισμένη αγορά υπάρχει και η αρρύθμιστη, όπου οι εργοδότες με πρόσχημα την κρίση έχουν οδηγήσει σε συμπίεση των αμοιβών και των εργασιακών δικαιωμάτων».
«Θα ήταν αφελής κάποιος αν πίστευε ότι σε μια οικονομία με ύφεση 4% θα παρέμειναν αλώβητες βασικές προτεραιότητες . Εμείς θα εξακολουθήσουμε να επιμένουμε για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων γνωρίζοντας πάντα πόσο δύσκολο είναι μέσα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής αποδιάρθρωσης να υπερασπίζεις τέτοιους θεσμούς» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.


Απο:fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους