Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ...

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!
 ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Ο ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!
 Την οριστική κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το διαβόητο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο η
νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, να θέσει σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.
 Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, το κυβερνητικό σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο θα περιλαμβάνει τα εξής:
- Τελειωτική κατάργηση των υπολειμμάτων του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας (500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα), πράγμα που σημαίνει περικοπή ύψους1.000 ευρώ το χρόνο για τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους (αφού ήδη δεν λαμβάνουν καθόλου δώρα όσοι υπάλληλοι έχουν αποδοχές άνω των 3000 ευρώ μεικτά)
- Καταργούνται τα 53 επιδόματα που λαμβάνουν ανάλογα με την κατηγορία και την ειδικότητά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλες τις υπηρεσίες. Τα επιδόματα που διατηρούνται είναι το οικογενειακό και το επίδομα ειδικών συνθηκών, στο οποίο εντάσσεται και το ανθυγιεινό επίδομα για όσες κατηγορίες υπαλλήλων το παίρνουν σήμερα. Επίσης το επίδομα θέσης για εκείνους τους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Το κίνητρο απόδοσης, που κυμαίνεται σήμερα από 76 έως 130 ευρώ το μήνα και το παίρνουν όλοι οι υπάλληλοι, θα μετεξελιχθεί σε επίδομα «παραγωγικότητας». Η χορήγησή του θα είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι η υπηρεσία και ο υπάλληλος έχουν επιτύχει τους στόχους παραγωγικότητας που έχουν τεθεί κεντρικά. Ουσιαστικά, σημαντικό μέρος των αμοιβών των υπαλλήλων θα συνδέονται, με την υποτιθέμενη «παραγωγικότητα» τους! Δηλαδή, εκτός από το παράλογο και το ανέφικτο της σύνδεσης της παραγωγικότητας ενός π.χ δασκάλου ή μιας νοσοκόμας με την αμοιβή της, επιχειρείται η πλήρης και καθολική εμπορευματοποίηση του δημόσιου τομέα. Έτσι, το Δημόσιο θα λειτουργεί με αγοραίους όρους και κριτήρια, γεγονός που θα ισοπεδώσει οποιαδήποτε έννοια κοινωνικού κράτους. Σε ό,τι αφορά τα 53 επιδόματα, στόχος της κυβέρνησης είναι η περικοπή τους κατά 2,7 δισ. ευρώ, κατά 45% δηλαδή (τώρα ανέρχονται σε 5,2 δισ. ευρώ/έτος) την επόμενη τριετία. Με βάση όσα προβλέπονται, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα 53 επιδόματα που λαμβάνει σχεδόν το σύνολο των υπαλλήλων, καθώς και τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν όσες ομάδες αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο, εφοριακοί, νοσηλευτικό προσωπικό, δικαστικοί κ.ά., τα οποία εκτοξεύουν στα ύψη τις αμοιβές. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η περικοπή ενός εκ των επιδομάτων που λαμβάνει κάθε κατηγορία εργαζομένων, όπως το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης που παίρνουν οι δάσκαλοι-καθηγητές, τα ΔΙΒΒΕΤ και ΔΕΤΤΕ που παίρνουν οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, καθώς και πλειάδα άλλων επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπόλοιπες κατηγορίες των υπαλλήλων του Δημοσίου.
- Μπαίνουν σε τροχιά ισοπέδωσης και τα ειδικά μισθολόγια. Εδώ εντάσσονται και οι ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων (δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, διπλωματικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ κ.τ.λ.) οι οποίοι αναμένεται να υποστούν μείωση 20% με 25%.
-  Επίσης, στο μισθολόγιο θα υπάρχουν 4 μισθολογικές κατηγορίες ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (οι βαθμίδες εκπαίδευσης διατηρούνται ως έχουν). Τα κλιμάκια από 18 γίνονται 10 και η μεταπήδηση από το ένα κλιμάκιο στο άλλο, δηλαδή ο βαθμός ωρίμανσης, επιτυγχάνεται δυσκολότερα για τους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τετραετίες και τριετίες, ενώ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ και ΑΕΙ θα εξακολουθεί να ισχύει η διετία που είναι σήμερα.
- Τέλος, οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα ασφαλίζονται πλέον στο ΙΚΑ, γεγονός που θα σημάνει την οριστική διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων.
Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει με σαφήνεια ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν δραστική περικοπή των αποδοχών τους , η οποία μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 30%, γεγονός που θα τους οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση. Αλλά βέβαια, η μνημονιακή κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί στην επίθεση που έχει εξαπολύσει ενάντια στους δημοσίους υπαλλήλους. Τα δώρα και το επίδομα αδείας των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα θα είναι πιθανότατα ο επόμενος στόχος, καθώς το τροϊκανό σχέδιο είναι σαφές: αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πολύ λίγων με κάθε τρόπο και μέσο. Και αυτή η ληστεία θα συνεχίζεται μέχρι να την ανακόψουν οι ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους