Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Επτά καταστάσεις όπου η επιρροή είναι απαραίτητη



Κάποιες φορές το να έχεις ταλέντο, υψηλά επίπεδα παρακίνησης, διάθεση για σκληρή δουλειά, να είσαι καλά προετοιμασμένος, τεχνικά επαρκής και άρτια πληροφορημένος δεν αρκεί... Κάποιες φορές, για να επιτύχεις πρέπει να μπορείς να ασκείς επιρροή.

Γιατί τόσοι άνθρωποι, ακόμη και άνθρωποι που είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους, αισθάνονται τόσο πολύ το συναίσθημα της
απογοήτευσης και της ήττας στην εργασία τους; Πολύ συχνά είναι γιατί βρίσκονται σε καταστάσεις όπου η επιρροή είναι απαραίτητη αλλά οι ίδιοι δεν διαθέτουν μια ξεκάθαρη στρατηγική για να την ασκήσουν.


Επτά Καταστάσεις 


Ακολουθούν επτά καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε όπου η επιρροή είναι απαραίτητη:

1. Διαχείριση Συγκρούσεων
2. Αντιμετωπίζοντας τον Προϊστάμενο σας
3. Προωθώντας τις Ιδέες σας
4. Αλλαγή Εργασίας
5. Συμμετοχή σε Διατμηματικές ομάδες (cross-functional teams) ή σε Ομάδες Έργου (Task Forces)
6. Ελιγμοί εν μέσω «Επιχειρησιακών Πολιτικών»
7. Επιβιώνοντας σε Συγχωνεύσεις, Εξαγορές και Αναδιοργανώσεις


Ας δούμε την κάθε κατάσταση καλύτερα:

Κατάσταση 1: Διαχείριση Συγκρούσεων

Παρ΄ όλο που οι θορυβώδεις διαπληκτισμοί είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο στην εργασία, υπάρχουν και οι σιωπηλές μορφές διαπροσωπικών συγκρούσεων που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση.. Μνησικακίες, ζήλειες, δυσαρέσκειες, απωθημένα, παιχνίδια εξουσίας... Αρκεί να βάλετε μια ομάδα ανθρώπων στον ίδιο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσθέστε την πίεση για επίτευξη στόχων και τις μικρές ή μεγάλες απογοητεύσεις της καθημερινής εργασίας, και θα έχετε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ μιας μεγάλης ποικιλίας συγκρούσεων.  


Αφού λοιπόν όλοι ξέρουμε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με διάφορα είδη συγκρούσεων γιατί να μην προετοιμαστούμε ώστε να τις αντιμετωπίσουμε εποικοδομητικά όταν συμβούν; Με την κατάλληλη στρατηγική, οι συγκρούσεις δεν θα σταθούν εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων μας.

Στρατηγική Επιρροής:
Παρατηρήστε πώς αντιδράτε στις συγκρούσεις. Πολλοί άνθρωποι λόγου χάριν αντιδρούν με μια αντανακλαστική αντίδραση «μάχης ή φυγής» -είτε αντιμετωπίζουν την κατάσταση κατά μέτωπο είτε αποσύρονται τελείως. Το γεγονός είναι ότι καμία από τις δύο αυτές αντιδράσεις δε θα τους βοηθήσει να φτάσουν εκεί που θέλουν.

Η διαχείριση των συγκρούσεων ξεκινά με το να θυμόμαστε ότι δεν χρειάζεται να αφεθούμε στις ενστικτώδεις αντιδράσεις μας. Πάρτε μια ανάσα και επιλέξτε μια πιο υπολογισμένη οδό. Το Situational Influence Model™ που αναπτύχθηκε από την SMS θεωρεί ότι υπάρχουν στιγμές που πρέπει να «ωθήσετε» και στιγμές που πρέπει να «έλξετε», όπως και στιγμές που πρέπει να απομακρυνθείτε για λίγο με ξεκάθαρη πρόθεση να επανέλθετε όταν θα είναι πιο πιθανό η αλληλεπίδραση να είναι παραγωγική. Κάθε φορά που συναντάτε μια σύγκρουση να θυμάστε: Έχετε επιλογές.



Απο:capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους