Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Δέκα μέτωπα της κυβέρνησης σε σαράντα ημέρες


Οι  πιο κρίσιμες εβδομάδες για το μέλλον της οικονομίας ξεκινούν από σήμερα με την κυβέρνηση να καλείται  έως το  τέλος Ιουνίου να αντιμετωπίσει 10 μεγάλα μέτωπα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το πολυνομοσχέδιο που θα καταγράφει ένα προς ένα το περιεχόμενο των εισπρακτικών μέτρων 26 δισ. ευρώ και των αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ. Αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα,
καθώς το Σαββατοκύριακο καταφθάνει η Τρόικα για να δώσει την έγκρισή της.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να προχωρά σε συνεχείς ανακοινώσεις μέτρων και πρωτοβουλιών, με στόχο να δίδεται στους πολίτες αλλά και στις αγορές η αίσθηση της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, ενώ παράλληλα θα κορυφώνονται και οι διαπραγματεύσεις με τα κοινοτικά όργανα για να νέο πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας.

1. Η αρχή γίνεται από σήμερα με την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα του 2010 (τον Νοέμβριο είχε προσδιοριστεί σε 9,4% του ΑΕΠ). Τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει με βάση τα αναλυτικά του στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο να υπολογιστεί –από κοινού με την Ε.Ε.– πόσο επιβαρύνεται το έλλειμμα του 2011 και έτσι  να υπολογιστεί η αξία των νέων μέτρων.

2. Ανάλογη δουλειά γίνεται και για το 2011. Η απόκλιση εσόδων το πρώτο τρίμηνο έφτασε στα 1,4 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογη εικόνα κατεγράφη και τον Απρίλιο και η κυβέρνηση προγραμματίζει ανακοινώσεις σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής έως το τέλος της εβδομάδος για να ανασκευάσει τις εντυπώσεις.

3. Αν δεν το πετύχει, η Τρόικα που καταφθάνει τον Μάιο για την οριστικοποίηση του «Οδικού Χάρτη», δεν αποκλείεται να πιέσει ώστε τα μέτρα αξίας 3 δισ. ευρώ που προ ημερών ανακοίνωσε η κυβέρνηση να είναι τελικά περισσότερα. Στα μέτρα που θα θεσπιστούν φέτος προτείνεται να περιλαμβάνεται, νέα αύξηση των ειδικών φόρων, η επιβολή εισοδηματικού ορίου σε κοινωνικά επιδόματα, το νέο μισθολόγιο, αλλά και έκτακτα μέτρα τύπου ρύθμιση αυθαιρέτων.

4. Έως το τέλος της εβδομάδας θα κορυφωθούν οι συσκέψεις υπουργών με τον πρωθυπουργό –και ενδεχομένως θα συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό Συμβούλιο– για την οριστικοποίηση των πακέτων μέτρων. Πρέπει να καλυφθούν πολλά «κενά» στο πακέτο των 26 δισ.  ευρώ καθώς ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε πριν το Πάσχα  ότι υπάρχουν διαφωνίες με την Τρόικα αναφορικά με την απόδοση πολλών από τα μέτρα που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση. Δεν έχει απορριφθεί οριστικά η ενοποίηση της φορολογίας σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Επίσης εκκρεμούν μέτρα του Μνημονίου για το 2011 που δεν έχουν εφαρμοσθεί όπως ο πράσινος φόρος, οι παρεμβάσεις στα οικογενειακά επιδόματα, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η περικοπή δαπανών στις ΔΕΚΟ κλπ.

5. Παράλληλα το υπουργείο επιχειρεί να επιταχύνει τις δράσεις και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων- αξιοποίησης περιουσίας που θα φέρουν 50 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Εντός των ημερών αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι προτάσεις των τραπεζών – συμβούλων για τα προς αξιοποίηση ακίνητα και να οριστούν οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης για τις ΔΕΚΟ. Μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και να έχει γίνει η αποκρατικοποίηση του καζίνο της Πάρνηθας και η παράταση της σύμβασης για το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι παραπάνω κινήσεις προβλέπονται από το Μνημόνιο και αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι αποτελούν για την τρόικα ένα ελάχιστο δείγμα πρόθεσης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

6. Οι επιτηρητές καταφθάνουν το σαββατοκύριακο σε τεχνικό επίπεδο και μία εβδομάδα μετά έρχεται η τριανδρία με στόχο να οριστικοποιήσουν έως τις 15 Μαΐου μαζί με την κυβέρνηση τα μέτρα.

7.  Τα μέτρα θα κατατεθούν ως πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, με στόχο την ψήφισή τους έως το τέλος του μήνα. Θα περιλαμβάνουν αναλυτική κατανομή ετησίως ανά υπουργείο και «οροφή»  δαπανών που δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί παρά με τη λήψη άλλων μέτρων. Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων θα περιλαμβάνουν και τις παρεμβάσεις για τον θεσμό της επιφανείας, τις γρήγορες αδειοδοτήσεις για την αξιοποίηση ακινήτων κλπ. Δεν θεωρείται –προς το παρόν– εφικτό να φτάσει έως τότε στη Βουλή και η ρύθμιση για τα αυθαίρετα λόγω των εσωκομματικών τριγμών.

8. Την ίδια περίοδο, στις Βρυξέλλες θα λαμβάνουν χώρα κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Περιλαμβάνει πολύ πιο αυστηρούς κανόνες – ποινές για την αποκλιμάκωση ελλείμματος και χρέους και στόχος είναι να οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο στην επόμενη Σύνοδο των ηγετών.

9. Στο εξωτερικό μέτωπο αναμένονται και δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις. Το πόρισμα για τη βιωσιμότητα του χρέους και τα νέα στρες τεστ των τραπεζών. Εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν μία συνολική άποψη σε επίπεδο ΕΕ για την αναγκαιότητα παρεμβάσεων στο χρέος των κρατών - μελών.

10. Σε πολιτικό επίπεδο, παράλληλα με το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των οικονομικών γεγονότων παραμένει «ζωντανό» το σενάριο του ανασχηματισμού – ενίσχυσης του κυβερνητικού επιτελείου. Το επικρατέστερο σενάριο  αναφέρεται σε διατήρηση – ενίσχυση του υπουργού Οικονομικών αλλά με την πλαισίωσή του από νέα στελέχη που θα αναλάβουν ρόλο στο κυβερνητικό έργο.

Αυτό που δεν είναι καθόλου σαφές είναι ο χρόνος: στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό αναφέρουν ότι εξετάζει αν θα επιλέξει νέα αναβολή των όποιων αλλαγών για μετά τον Ιούνιο, όταν τα μέτωπα στην οικονομία θα κλείσουν ή αν θα τοποθετήσει τα νέα πρόσωπα  άμεσα, ώστε να έχουν προσωπική ευθύνη για τα νέα μέτρα που έρχονται.

Απο:protothema



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους