Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για αποκρατικοποιήσεις

Η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη ιδιωτικοποίηση τα ΟΤΕ, με την παραχώρηση του συνόλου του 16% που κατέχει το Δημόσιο και, μαζί, των δικαιωμάτων της διοίκησης του Οργανισμού, ξεκίνησε και τυπικά από χθες, με την προτροπή των ελεγκτών από Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Σε πρώτη φάση, εκχωρείται με διαδικασίες - εξπρές, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το 10% του ΟΤΕ [OTEr.AT]  στην Deutsche Telekom Μετά τη χθεσινή πολύωρη
συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και των επιτελών του με τα στελέχη της τρόικας, ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε επιστολή προς την Deutsche Telekom για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού του Οργανισμού στη βάση του δικαιώματος προαίρεσης του γερμανικού ομίλου, από τη συμφωνία του 2008.
Μέσα στις επόμενες μέρες -ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο- στελέχη της Deutsche Telekom αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα, ώστε η πώληση των 49.019.039 μετοχών του Οργανισμού να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε τότε το ελληνικό Δημόσιο με τη γερμανική εταιρεία, σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση του ελληνικού Δημοσίου για την πώληση επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ, η D.T. θα έπρεπε να ανταποκριθεί και μάλιστα να προσφέρει και υπερτίμημα (premium) 15% επί της τιμής της αγοράς.



Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, το ποσοστό του Δημοσίου θα μειωθεί στο 6% (ή 10% μαζί με
 το 4% που έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΠ ΟΤΕ), ενώ το ποσοστό των Γερμανών θα αυξηθεί στο 35%, από 25% που είναι σήμερα, στέλνοντας στα κρατικά ταμεία έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου θα είναι η εκχώρηση και του υπόλοιπου 6% του Οργανισμού, μαζί με το σύνολο των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, στους Γερμανούς.
Απέναντι στην πλήρη αποκρατικοποίηση του κρατικού Οργανισμού, η οποία εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει θετικά τις αγορές, η Deutsche Telekom έχει ήδη εγείρει απαιτήσεις. Εχει θέσει δηλαδή υπόψη του ΥΠΟΙΚ αιτήματα για μείωση του λειτουργικού κόστους του Οργανισμού.
Με άλλα λόγια, ζητούν τον περιορισμό των όποιων πρόσθετων αμοιβών, αλλά και τη μείωση του αριθμού του προσωπικού από τα περίπου 10.000 άτομα που απασχολούνται σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική εταιρεία έχει εξασφαλίσει κατ' αρχήν τη συναίνεση του βασικού μετόχου, δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών, για όλα αυτά τα θέματα.

Πρόσω ολοταχώς

Παράλληλα με τη διαδικασία για τον ΟΤΕ, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε, χθες, ότι, μέσα στο καλοκαίρι, θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για το σύνολο των κρατικών επιχειρήσεων που οδεύουν προς αποκρατικοποίηση.


Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, με βάση την εισήγηση που παρουσίασε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο, προετοιμάζει, για το 2011, την πώληση του 34% που διαθέτει το Δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.), του 100% του ΟΔΙΕ του 75% που διαθέτει σήμερα στον ΟΛΠ [OLPr.AT]  και στον ΟΛΘ.
Μαζί θα εκχωρηθούν το 49% του Καζίνου της Πάρνηθας, το 55% της ΛΑΡΚΟ και ποσοστό από το 49% έως και 100% από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, για φέτος το πρόγραμμα προβλέπει μόνο την ανανέωση των αδειών των νέων και παλιών παιχνιδιών που διαχειρίζεται ο Οργανισμός.
Παράλληλα, προετοιμάζεται η πώληση ποσοστού έως 40%, από το 74% που έχει το Δημόσιο στην ΕΥΑΘ, προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το 2008, αλλά έμεινε στη μέση, λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης.
Επίσης, προγραμματίζεται η πώληση ποσοστού έως το 32%, από το 65% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο, στη ΔΕΠΑ και έως το 66% της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (προήλθε από την συγχώνευση ΕΒΟ - Πυρκάλ) και η από καιρού αναμενόμενη επέκταση της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα.

Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας

Κατά τις χθεσινές συναντήσεις με την τρόικα, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών συζήτησαν και τη δημιουργία του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας. Οπως εξηγούσαν μετά τις συναντήσεις αρμόδια στελέχη, η συγκεκριμένη εταιρεία θα αποτελεί κατά βάση ένα νομικό κέλυφος, το οποίο θα εξασφαλίζει πως ό,τι εντάσσεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεν θα μπορεί να απενταχθεί σε μελλοντικό χρόνο.
Με το δεδομένο αυτό, μέρος της εταιρείας αυτής θα αποτελέσει και το Ταμείο Ακίνητης Περιουσίας, στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι επιμέρους συμμετοχές του Δημοσίου. Τέλος, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι τα στελέχη της τρόικας θα συνεχίζουν να έχουν ένα ρόλο τεχνικής βοήθειας αλλά όχι και δικαίωμα λόγου για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σύσταση Οργανισμού συνιστούν εκπρόσωποι τραπεζών

Περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες επιτυχίας της Ελλάδας, η οποία εμφανίζεται απρόθυμη να πωλήσει κρατικό ενεργητικό της στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης, στην περίπτωση που η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εμπλακούν άμεσα σε αυτή τη διαδικασία.
Τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο επικαλείται τραπεζικές πηγές, αναφέρει ότι η εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ θα μπορούσε να προσδώσει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, την αίσθηση του επείγοντος, η οποία απουσιάζει από τους Ελληνες πολιτικούς.
«Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει το πρόγραμμα είναι η σύσταση ενός ανεξάρτητου οργανισμού, που θα λαμβάνει τις αποφάσεις. Οι Ελληνες πολιτικοί κωλυσιεργούν, επειδή γνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός τάσσεται κατά των αποκρατικοποιήσεων.
Πιστεύω ότι δίδεται τώρα μία καλή ευκαιρία για μία τέτοια συμφωνία και ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να αρχίσει με σωστό τρόπο σύντομα», ανέφερε μία από τις τραπεζικές πηγές.
Αλλη τραπεζική πηγή διερωτάται, ωστόσο, ποιος ο λόγος διορισμού συμβούλων, όταν δεν υπάρχει κίνητρο για πωλήσεις. Deutsche Bank Credit Suisse Credit Agricole Societe Generale Rothschild και πολλές άλλες επενδυτικές τράπεζες έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ως σύμβουλοι, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μία τράπεζα που να συντονίζει την όλη διαδικασία.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να συστήσει Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προωθούν την ιδέα της διεθνούς εποπτείας του εν λόγω Ταμείου από τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ ή, ίσως, και από την ΕΚΤ.
Ηδη, εκπρόσωποι της τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα, συζητούν πιθανότατα, μεταξύ άλλων, και για το Ταμείο, το ενεργητικό του οποίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για τη χορήγηση επιπλέον δανείων προς τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, μία από τις πηγές υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα ανεξάρτητο όργανο, που θα αναλάβει τον έλεγχο της όλης διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι είναι υπερβολικά μεγάλο το πολιτικό κόστος να αναλάβει μόνη της η Ελλάδα τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι αντιδράσεις για ΔΕΠΑ και ΕΛ.ΠΕ.

Μαζί με την πώληση ποσοστού της ΔΕΠΑ, για την οποία ενδιαφέρονται οι γαλλικές Gas De France, Electricite De France, η ιταλική ENEL και ο ρωσικός κολοσσός η Gazprom το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να ξεκινήσει και την πλήρη αποκρατικοποίηση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία των τραπεζών, που είναι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, έχουν ειδοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών ότι το ποσοστό του 35%, που κατέχουν τα ΕΛ.ΠΕ. στη ΔΕΠΑ, με δεδομένο ότι κατοχυρώνει δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας στην πετρελαϊκή εταιρεία, αποθαρρύνει να προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι.
Σε μια προσπάθεια, λοιπόν, το ΥΠΟΙΚ να πετύχει δύο αποκρατικοποιήσεις με μια κίνηση, έχει συμφωνήσει ότι το 32%, που θα πουλήσει από τη ΔΕΠΑ στον ιδιώτη επενδυτή, θα περιλαμβάνει και ένα τμήμα από το ποσοστό που κατέχουν σήμερα τα ΕΛ.ΠΕ., ώστε να χάσουν το δικαίωμα της καταστατικής μειοψηφίας στην Επιχείρηση Παροχής Αερίου.
Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τον Ομιλο Λάτση για την πώληση του 34,4% που διαθέτει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο στον όμιλο. Με την πώληση του μεριδίου των ΕΛ.ΠΕ., θα αποκρατικοποιηθεί πλήρως η αγορά των υγρών καυσίμων.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Aπο:  naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους