Με την πώληση μέρους ή του συνόλου
των μετοχών των σημαντικότερων υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων (ΟΤΕ,
ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα κ.λπ.)
προσπαθεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει την τρόικα και τις αγορές.
Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, που θέτει το οικονομικό επιτελείο, είναι κατά ένας μέρος εφικτοί, μόνο ως προς το κάτω όριο του εύρους των εσόδων, αναφέρουν αναλυτές. Εξηγούν ότι ήδη έχει περάσει το 1/4 του τρέχοντος έτους, εντός του οποίου η κυβέρνηση προσδοκά -σύμφωνα με τους στόχους- να αντλήσει από 2 έως 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ανάμεσα στα εμπόδια που θα συναντήσει είναι και το ότι άλλες χώρες ετοιμάζονται να πουλήσουν δημόσια περιουσία για να μειώσουν το χρέος τους, όπως η Πορτογαλία.
Το οικονομικό επιτελείο πάντως επέλεξε να «ρίξει» στην αγορά την περίοδο 2011-2012 συμμετοχές από το βαρύ πυροβολικό των υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη. Το γεγονός αυτό μπορεί να φέρει αποτελέσματα, δηλαδή να πουληθούν άμεσα, αφού ως επί το πλείστον πρόκειται για έτοιμες επιχειρήσεις, κερδοφόρες και ηγέτιδες στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται.
Ενδεικτικό είναι ότι, εντός του έτους, το Δημόσιο θα προχωρήσει σε μείωση της συμμετοχής του στον ΟΤΕ, η οποία είναι 20% και αποτιμάται σε 775 εκατ. ευρώ. Σε πρώτο στάδιο αναμένεται η άσκηση του δικαιώματος πώλησης του 10% των μετοχών προς την Deutsche Bank.
Στις προτεραιότητες είναι επίσης η άντληση κεφαλαίων από τον ΟΠΑΠ, επεκτείνοντας τη σύμβαση παραχώρησης του μονοπωλίου, έπειτα από αποτίμηση που θα διενεργήσουν σύμβουλοι τόσο από την πλευρά του Δημοσίου όσο και του ΟΠΑΠ. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Δημοσίου στον οργανισμό, η πώλησή της χρονολογείται το 2012.
Επίσης, η πώληση της ΔΕΠΑ είναι ένας υλοποιήσιμος στόχος, όπως η επέκταση των αδειών κινητής τηλεφωνίας και η επέκταση της παραχώρησης λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων.
Ως προς την άντληση 700 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών ο στόχος είναι επισφαλής, αφού το σχετικό νομοσχέδιο έχει «κολλήσει». Με τη συγκεκριμένη αγορά σχετίζεται και η πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας.
Την ίδια στιγμή, «έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη» δηλώνουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, με μπροστάρηδες το δυναμικό σωματείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που εκπροσωπεί συνολικά 12.000 εργαζόμενους.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης, Νίκος Φωτόπουλος, δηλώνει στην «Κ.Ε.» ότι «εάν η ΔΕΗ περάσει στα χέρια ιδιωτών, οι πολίτες θα πληρώνουν 2-3 φορές παραπάνω την τιμή της κιλοβατώρας, όπως έγινε σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που ιδιωτικοποίησε τις κρατικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού». Γι' αυτό και το επόμενο βήμα τους θα είναι μια εκστρατεία ενημέρωσης που θα αρχίσει άμεσα. «Θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό, που τον θέλουμε σύμμαχο, και θα του εξηγήσουμε τις συνέπειες που θα έχει για εκείνον η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ».
Η ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πρώτη φορά βάλλει ευθέως κατά του πρωθυπουργού, δημοσιοποιώντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ με το οποίο εξελέγη, όπου αναφέρεται ρητά ότι το 51% της ΔΕΗ θα ανήκει στο Δημόσιο.
«Εμείς παραμένουμε συνεπείς. Εκείνος;» διερωτώνται τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και υπενθυμίζουν ότι μέχρι πρότινος είχαν στο πλάι τους πολλά κυβερνητικά στελέχη που τώρα δεν μιλούν.
Στο χορό των κινητοποιήσεων ετοιμάζεται να μπει και το «φρόνιμο» μέχρι σήμερα σωματείο των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ. «Ξεκινάμε τον αγώνα για να μην περάσει το νερό, το φυσικό αυτό αγαθό, στα χέρια των κερδοσκόπων» αναφέρει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Βαγγέλης Δημούδης (εκλεγμένος με την ΠΑΣΚΕ). Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι θα συντονίσουν τη δράση τους «με τους εργαζόμενους όλων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί η κυβέρνηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου