Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΝΕEΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ 10,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΩΣ ΤΟ 2015

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Τρία ανοιχτά μέτωπα καλούνται να «κλείσουν» η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που ξεκινάει σήμερα. Επί της ουσίας το οικονομικό επιτελείο πρέπει να καθορίσει και...
να εξειδικεύσει μέτρα άνω των 10 δισ. ευρώ για φέτος έως και το 2015, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφάσεις αναφορικά με το εάν η εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα περάσει σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό ή όχι. Από αυτά θα καθοριστεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης, που μόνο βέβαιη δεν θα πρέπει να θεωρείται και όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στην ετήσια γ. σ. του ΣΕΒ, «μαγικές συνταγές υπάρχουν μόνο στα παραμύθια και χωρίς σκληρές θυσίες δεν γίνονται αλλαγές». Στο ενδεχόμενο μη παροχής της δόσης, η χώρα κινδυνεύει, σύμφωνα με τα όσα παραδέχτηκε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Νέοι Φάκελοι», να κηρύξει στάση πληρωμών.
Οι επικεφαλής της τρόικας αρχίζουν από σήμερα τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση του πακέτου των νέων μέτρων συνολικού ύψους 28,4 δισ. ευρώ έως το 2015. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι με χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να ρίξει τους τόνους αναφορικά με τα νέα μέτρα για φέτος και έως το 2015, σημειώνοντας πως η εξειδίκευσή τους θα γίνει με την τρόικα και την αντιπολίτευση.
Εκτός των πιέσεων της τρόικας, έντονη είναι και η πίεση από τις αγορές. Μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών 10ετων ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έσπασε αρχικώς νέο αρνητικό ρεκόρ (έφτασε στις 1.536 μονάδες βάσης) για να υποχωρήσει αργότερα στην περιοχή των 1.410 μονάδων. Στα «καυτά» θέματα που ζητούν λύση αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνονται:
1. Ο εντοπισμός των νέων μέτρων για φέτος που θα αποδώσουν 1,6 δισ. ευρώ. Στις επιπρόσθετες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπεται ότι για να κλείσουν οι «τρύπες» του φετινού προϋπολογισμού θα απαιτηθούν 6,4 δισ. ευρώ. Από αυτά έχουν εντοπιστεί τα 4,8 δισ. ευρώ και απομένει να βρεθούν και τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι «υπάρχει κίνδυνος» από τα νέα μέτρα για την οικονομική δραστηριότητα, αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει και ένας υπέρτερος κίνδυνος που είναι οι εταίροι μας να νομίσουν ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την προσπάθεια και άρα να μη θελήσουν να συνεχίσουν το πρόγραμμα στήριξης στο οποίο έχουν δεσμευθεί απέναντι μας».
2. Ο καθορισμός μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2015, αλλά και η περαιτέρω εξειδίκευση μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά δεν έχουν «πείσει» την τρόικα ότι μπορεί να αποδώσουν τα προβλεπόμενα. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν κυρίως τη διετία 2014 - 2015, αλλά η τρόικα θέλει να υπάρχουν σαφείς στόχοι ακόμα και για εκείνα τα χρόνια, ώστε το πρόγραμμα να είναι πειστικό.
3. Το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και το εάν τελικά η Ελλάδα θα αναγκαστεί να δώσει εγγυήσεις για τη νέα χρηματοδότησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα και κυρίως κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (ιδίως Γερμανία) ασκούν έντονες πιέσεις προς την κυβέρνηση να δώσει εγγυήσεις - ενέχυρα για να παρασχεθεί στη χώρα νέα στήριξη. Κάτι τέτοιο θεωρείται αδύνατο να συμβεί. Δηλαδή, να δανειστεί η χώρα με ενέχυρο ακίνητη περιουσία. Μπορεί, όμως, να δανειστεί με εγγύηση μελλοντικά έσοδα από αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.
Ετσι, το επόμενο που ζητεί η Ευρώπη είναι να υπάρξουν πολιτικές εγγυήσεις, ότι από τη στιγμή που αποφασίζεται η αποκρατικοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου δεν θα μπορεί κανείς να παρέμβει και να μπλοκάρει τις διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι πιέσεις για τη σύσταση ενός ανεξάρτητου οργανισμού που όταν θα αναλαμβάνει την αποκρατικοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου δεν θα έχει τη δικαιοδοσία κανένας (ακόμα και η κυβέρνηση) να παρέμβει και να υποχρεώσει τον οργανισμό είτε να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση είτε να την κάνει με κάποια συγκεκριμένη μέθοδο. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται καθαρά από το διοικητικό συμβούλιο του ανεξάρτητου οργανισμού.
Ακόμα και αυτό, όμως, θεωρείται ότι πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως «πράγματι ορισμένες χώρες έχουν βάλει πάνω στο τραπέζι το να υπάρχουν κάποιες εγγυήσεις». Ως παράδειγμα εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου ανέφερε το «να χρησιμοποιείς τα μελλοντικά έσοδα από ένα περιουσιακό σου στοιχείο ως εγγύηση για καλύτερους όρους δανεισμού».
Πάντως, οι πιέσεις είναι έντονες και εκτός Γερμανίας, με τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ να ζητάει από την Ελλάδα «να μειώσει περισσότερο τις δαπάνες της, να πραγματοποιήσει περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ιδιωτικοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους