Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Aναλυτές: Default σε… 12 μήνες!



Aναλυτές: Default σε… 12 μήνες!
Η κίνηση της Moody’s δημιουργεί σοβαρότατα πλέον προβλήματα για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων και… μυρίζει ακόμη χειρότερα μαντάτα σύντομα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Παράλληλα τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι Ουρουγουάη αλλά Αργεντινή, η οποία όταν προχώρησε στην επιμήκυνση, έξι μήνες αργότερα κήρυξε
default…Oπως σημειώνει ο κ. Vincent Truglia, διευθυντής διεθνούς οικονομικής ανάλυσης στην Granite Springs Asset Management και πρώην επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της Moody’s, , το Caa1 rating που δίνει πλέον η Moody’s στην Ελλάδα, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα για αρκετούς επενδυτές οι οποίοι δεν θα μπορούν να διακρατήσουν ομόλογα που έχουν τόσο χαμηλή αξιολόγηση. Οπως επισημαίνει, η κίνηση αυτή του οίκου θα επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που βλέπουν πια οι επενδυτές τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που διατηρούν ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια τους. Σύμφωνα με τον κ. Truglia, η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι πλέον επικίνδυνα χαμηλή.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Win Thin, επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς νομισμάτων στην Brown Brothers Harriman, σημειώνει ότι δεν θεωρεί ότι ο κόσμος πλέον δίνει μεγάλη σημασία στην αξιολόγηση της Ελλάδας. Οπως προσθέτει, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την Ελλάδα να κηρύξει default και να βγει από την Ευρωζώνη. Ο ίδιος εκτιμά ότι στο μακροπρόθεσμο διάστημα θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι 100% έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από ένα τέτοιο γεγογός.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Evolution Securities, κ. Brian Barry, η Moody’s έχει υποβραθμίσει την Ελλάδά κατά 12 βαθμίδες μεσα σε 526 ημέρες μόνον, μία ταχύτητα και επιθετικότητα που δεν συνηθίζονται από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο βασικός λόγος αυτής της υποβάθμισης ήταν ο αυξημένος κίνδυνος πως η Ελλάδα θα αποτύχει να σταθεροποιήσει το χρέο της και η αυξημένη πιθανότητα πως το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ θα βάλουν κάποια στιγμή στο μέλλον, ως όρο στο deal με την Ελλάδα, την αναδιάρθρωση του χρέους της. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε ακούσει ακόμη την τελευταία (αρνητική) «λέξη» από τον οίκο και πιθανότατα και από τους άλλους δύο οίκους αξιολόγησης.

Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, είτε καθυστερήσει ή όχι, τις πληρωμές, όπως σημειωνει κ. Rodrigo Olivares-Caminal, καθηγητής χρηματοοικονομικού δικαίου στο University of London και προσθέτει ότι το re-profiling του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετό και αυτό είναι ξεκάθαρο πλέον. Κάτι τέτοιο θα «δούλευε» το 2009, ή στις αρχές του 2010, όχι όμως το 2011.

Οπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Exotix, κ. Stuart Culverhouse, η παρομοίωση της Ελλάδας με την Ουρουγουάη είναι λάθος. Η Ελλάδα μοιάζει με την Αργεντινή.

Οπως σημειώνει, η σύγκριση της Ελλάδας με την Ουρουγουάη δεν είναι σωστή. Εάν η Ελλάδα προχωρήσει με οποιαδήποτε μορφή επιμήκυνσης της διάρκειας των ομολόγων, θα είναι πολύ μεγαλύτερη και σοβαρότερη διαδικασία από αυτήν που έγινε στην Ουρουγουάη. Η επενδυτική βάση είναι πολύ μεγαλύτερη και ο τραπεζικός κλάδος της χώρα πολύ διαφορετικός. Η όλη διαδικασία θα είναι πολύ πιο σκληρή και πολύ πιο δύσκολη για την Ελλάδα.

Η Ουρουγουάη είχε πολύ μικρότερο χρέος και έλλειμμα όταν μπήκε στην κρίση, και ο βασικότερος λόγος της αύξησης του λόγου του χρέους της προς το ΑΕΠ, ήταν η συναλλαγματική υποτίμηση, όπως τονίζει ο κ. Culverhouse. Η ευελιξία που είχε στην συναλλαγματική ισοτιμία πριν την κρίση, επίσης, επέτρεψε στην κυβέρνηση της χώρας να αντιδράσει πιο αποτελεσματικά, ανακτώντας την επενδυτική εμπιστοσύνη και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Οπως τονίζει, εάν η Ελλάδα δεν βγει από το ευρώ, ποτέ δεν θα έχει αυτήν την ευελιξία.

Επίσης, η Ουρουγουάη επωφελήθηκε από τις ισχυρές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και από την άποψη της αγοράς ότι τα προβλήματά της δημιουργήθηκα από «εξωτερικούς» και όχι από εσωτερικούς παράγοντες. Οι επενδυτές σήμερα πιστεύουν με βεβαιότητα ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι λάθος δικό της.

Ετσι, σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως η προσπάθεια της Αργεντινής για επιμήκυνση τον Ιούνιο του 2001, είναι ένα καλύτερο παράδειγμα για την Ελλάδα, και το πώς θα εξελιχθεί ένα πιθανό re-profiling του χρέους της.

Οπως επισημαίνει, αυτη η εθελοντική ανταλλαγή χρέους είχε, όμως, προσωρινή επιτυχία για την Αργεντική, καθυστερώντας το default για έξι μήνες.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, το re-profiling δεν πρόκεται να έχει κανένα αποτέλεσμα στην ανάκτηση της βιωσιμότητας του χρέους και της φερεγγυότητας της Ελλάδας. Θα αγοράσει χρόνο, ναι, όμως δεν θα αλλάξει την δυναμική του χρέους της χώρας και ουτε το γεγομός ότι η αναπόφευκτη συνέπεια της όλης κατάστασης, το default δηλαδή, θα έλθει και μάλιστα μεσα στου επόμενους 12 μηνες πέριπου!


Ελευθερία Κούρταλη

Απο:kerdos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους