Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Οι συνέπειες μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας για δάνεια και καταθέσεις

Οι συνέπειες μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας για δάνεια και καταθέσειςΑναφορά στο ενδεχόμενο «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default) έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι δεν ισοδυναμεί με πτώχευση. Τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει μία τέτοια προοπτική;
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η …επιλεκτική χρεοκοπία δεν έχει τις συνέπειες μιας πτώχευσης, αφού είναι όρος τεχνικού χαρακτήρα.

Μία χώρα τίθεται υπό το συγκεκριμένο καθεστώς όταν δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιες υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συνεχίζοντας, παρ’ όλα αυτά την πληρωμή των υπόλοιπων υποχρεώσεών της για τα άλλα έτη. Σε τραπεζικό επίπεδο, σημαίνει έκπτωση μέρους των εγγυήσεων που έχουν καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρικη Τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα ρευστότητας που θα δρομολογήσει αυτομάτως «πάγωμα» στη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπτώσεις στις καταθέσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, αφού τότε θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός παροχής έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance), με πλαφόν στις αναλήψεις να ενδέχεται να τεθεί  στην εσχάτη των περιπτώσεων.
Φυσικά, μεγάλο ρόλο παίζει και η χρονική διάρκεια του καθεστώτος της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Εάν είναι μικρής διάρκειας δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη ρευστότητα των τραπεζών και κατ’ επέκτασην την πραγματική οικονομία. Σε αντίθετη περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές, πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα με την ασφυξία της αγοράς και την ανεργία.

Η ΕΚΤ πάντως, είναι πολύ πιθανό να μην κλείσει την κάνουλα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες (είναι ο κύριος χρηματοδότης της Τράπεζας της Ελλάδος) αφού ο κίνδυνος μετάδοσης στην ευρωζώνη, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις με την Ιταλία, είναι μεγάλος.
Το σίγουρο είναι πάντως, ότι εάν βρεθεί η χώρα μας σε ένα τέτοιο καθεστώς, θα σφίξει ακόμα περισσότερο ο κλοιός για τους φορολογουμένους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αφού νέα επαχθή μέτρα θα σφίξουν ακόμα περισσότερο το ζωνάρι…

Απο: hellenicspace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους