Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Πάμε για γρήγορες εκλογές;


Νέα παράταση για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο
 
Αυτή είναι η είδηση  μοιάζει σαν το κλειδί που ξεκλειδώνει την  προεκλογική περίοδο. Από την Καθημερινή:

Πρόθεση της κυβέρνησης, να ενταχθούν και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων
Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει καινούργια παράταση από την τρόικα για την ολοκλήρωση του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.
 
Αυτή τη φορά όμως, οι σκέψεις του οικονομικού επιτελείου επικεντρώνονται στο να ζητηθεί χρονική παράταση ώστε να εντάξει στο νέο μισθολόγιο ακόμα περισσότερες κατηγορίες υπαλλήλων.
Εφόσον προχωρήσει αυτή η πρόταση, τότε η ενσωμάτωση στο ενιαίο μισθολόγιο των ειδικών μισθολογίων (δικαστές, ιατροί, σώματα ασφαλείας, πανεπιστημιακοί κ. λπ.) που υπάρχουν στο Δημόσιο θα μετατεθεί για αργότερα.
Η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη ακόμα να παρουσιάσει στα τέλη Αυγούστου το νέο μισθολόγιο και για αυτό θα επιδιώξει να «κερδίσει» τουλάχιστον έναν επιπλέον μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία έληγε στα τέλη Ιουλίου. Πάντως, στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούλιο και ψηφίστηκε Αύγουστο, περιλαμβάνεται η δραστική περικοπή αρκετών επιδομάτων. Αυτό θεωρείται δείγμα «καλής διαγωγής», αφού εξασφαλίζεται το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των δαπανών για φέτος που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Με αυτό το επιχείρημα και σε συνδυασμό με την πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο κι άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος από την τρόικα για να ολοκληρωθεί το νέο μισθολόγιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς άμεση ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο οδεύουν κυρίως:
- Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.
- Οι κληρικοί.
- Οι υπάλληλοι της Βουλής.
- Οι δικαστικοί υπάλληλοι
- Οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Μάλιστα, ειδικά για τα ΝΠΔΔ που είναι πάρα πολλά και το κάθε ένα έχει το δικό του μισθολόγιο και βαθμολόγιο, αναμένεται μεν να γίνει η μισθολογική εξίσωση των εργαζομένων σε αυτά με εκείνων στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά θα διατηρηθεί η δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης στο κάθε ΝΠΔΔ με τον τρόπο που γινόταν έως σήμερα.
Το όφελος που θα προκύψει από την άμεση ένταξη των παραπάνω υπαλλήλων στο ενιαίο μισθολόγιο εκτιμάται ότι μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες από την έως τώρα προβλεπόμενη ενσωμάτωση σε αυτό των ειδικών μισθολογίων. Φαίνεται πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν αργότερα στο νέο καθεστώς τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία καλύπτουν περίπου το 30% του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
Δηλαδή, στην παρούσα φάση ενδέχεται να μη θιγούν (προφανώς για λόγους αποφυγής μεγαλύτερης κοινωνικής και πολιτικής έντασης από ό, τι θα δημιουργηθεί έτσι κι αλλιώς) δικαστικοί λειτουργοί, το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ - Πανεπιστημίων πλήρους απασχόλησης, τα μέλη ΕΠ - ΤΕΙ, οι ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, οι καθηγητές Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, το επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό ΚΕΠΕ, οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, οι μουσικοί, τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας κ.λπ.


Του Σωτηρη Νικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους