Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και στο βάθος εκλογές;


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  97BB8461BD7A78AE849E0886107AA84A.jpg Εμφανίσεις:  8 Μέγεθος:  39,8 KBΗ ευρεία συναίνεση είναι εθνικά επιβεβλημένη και πολιτικά υπεύθυνη κίνηση δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ευ. Βενιζέλος

Στην κύρωση της συμφωνίας που θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής με πλειοψηφία 180 βουλευτών φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση. 


Τη δευτέρα το πρωί οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος είχαν στις Βρυξέλλες μακρά κατ΄ ιδίαν συνομιλία διάρκειας τριών ωρών, έπειτα ο Πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για την Αθήνα και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών συνομίλησε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και με τους πολιτικούς αρχηγούς.


Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης αποκάλυψε μιλώντας στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων του Mega ότι ο κ. Βενιζέλος του είπε για την κύρωση της συμφωνίας με πλειοψηφία 180 βουλευτών, και έπειτα από ένα διάστημα κυβερνητικής σύγχισης, ο αντιπρόεδρος εξέδωσε ανάκοινωση αργά το βράδυ της Δευτέρας από τις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας στην ουσία τόσο τη συνομιλία όσο και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.


«Ενημέρωσα κατ΄ εντολήν του Πρωθυπουργού, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα πάντα: Για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες, τους κινδύνους. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος. Από την πλευρά της η ΝΔ πάντως φαίνεται ότι δεν θα συναινέσει στην ψήφιση της συμφωνίας με 180 βουλευτές, με το σκεπτικό ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτή η πλειοψηφία σημαίνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.


Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στριμώξει τη ΝΔ καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν θα είναι εύκολο στον κ. Αντ. Σαμαρά να επιμείνει ως το τέλος στην άρνηση για μια συμφωνία που θα ελαφραίνει τη χώρα από το υπέρογκο χρέος της, όταν επιπλέον υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίες τηρούν αποστάσεις από την επίσημη γραμμή και εκδηλώνονται υπέρ του «κουρέματος» σε ιδιωτικές συζητήσεις τους. Πηγές από την πλευρά της ΝΔ διευκρίνιζαν ότι το κόμμα τους δεν είναι αντίθετο με την απομείωση του χρέους αλλά με τα μέτρα που εκτιμούν ότι θα το συνοδεύουν. Άλλες πηγές, σχολίαζαν ότι αν τελικώς η κυβέρνηση φέρει το θέμα στη Βουλή -καθώς όπως επισήμαιναν δεν είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να το κάνει- μπορεί να έχει διπλό στόχο: να ψηφιστεί η συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές.


Πολλά ερωτήματα διατυπώνονται από όλο το πολιτικό φάσμα για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα μεγάλο κούρεμα της τάξης του 50% και άνω στο τραπεζικό σύστημα και στα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον ένα θέμα που απειλεί να αποτελέσει θρυαλίδα εξελίξεων ακόμα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης είναι η επαναλαμβανόμενη απαίτηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την εγκατάσταση μόνιμης τρόικας και επιτροπείας.


Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι στις επίσημες συζητήσεις δεν τέθηκε θέμα τόσο αυστηρής εποπτείας και ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων δεν έχει ξεφύγει από την εντολή που έλαβε ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών από το υπουργικό συμβούλιο για τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης.


Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες από τη ΝΔ και άλλα κόμματα ότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες διεξάγονται ερήμην της Ελλάδας ο κ. Βενιζέλος στην ίδια ανακοίνωσε τονίζει ότι «η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στην ομάδα που διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, σύμφωνα με τις ρητές αποφάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Δεν κινούμαστε, όμως, μονομερώς, αλλά πάντα ως μέλος της Ευρωζώνης και στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων της, στα οποία παρουσιάζουμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, γιατί γνωρίζουμε τη σημασία που έχουν οι θεσμικές εγγυήσεις και συμπεριφορές στα θέματα».


Στο μεταξύ συνεχίζεται η αναταραχή στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Υπέρ της γραμμής «εθνικής συνεννόησης αντί πάσης θυσίας και χωρίς εκλογές», τάχθηκε χθες ο κ. Κ. Σκανδαλίδης (Real FM) προσθέτοντας ότι «εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πάμε σε εκλογές». Επίσης, επισήμανε ότι αν η απόφαση που θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής θέτει θέματα ευθνικής κυριαρχίας θα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, ενώ πήρε θέση κατά των σεναρίων μόνιμης επιτροπείας για τη χώρα λέγοντας ότι «έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνολική αντίσταση της χώρας στα θέματα κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας να είναι στο πατριωτικό ύψος των περιστάσεων».


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ακόμα ότι η Γερμανία έχει κερδίσει πολλά από την Ελλάδα, και επανέφερε το θέμα της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου, «που έχουν δώσει αν δεν απατώμαι μόνο την 1η δόση». Ο κ. Σκανδαλίδης στράφηκε και κατά των δελφίνων στο ΠαΣοΚ λέγοντας ότι έχει αλλεργία με το δελφινάριο «γιατί εξ ορισμού είναι ένα ενυδρείο μέσα στη θάλασσα. Στην θάλασσα των προβλημάτων δεν λύνονται τα προβλήματα με ενυδρεία, ούτε με δελφινάρια, λύνονται μονάχα με συλλογική προσπάθεια», επισήμανε.


Με ασυνήθιστα αιχμηρή γλώσσα μίλησε και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Ανδρουλάκης στην πρωινή εκπομπή του Mega, χαρακτηρίζοντας «άτυπη συμπαιγνία» την τακτική και τη συμπεριφορά των κκ. Παπανδρέου και Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ότι δεν δύο παλιοί φίλοι και συμφοιτητές θα έπρεπε να βρουν τρόπο να συνεννοηθούν για το καλό της χώρας. Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ακόμα ότι στο ΠαΣοΚ ήταν πάντα φιλοξενούμενος και αιτιολόγησε τις θετικές ψήφους που έδωσε στα επώδυνα πακέτα μέτρων λέγοντας ότι «ψηφίζω, γιατί δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη να γκρεμίσω μια κυβέρνηση».


Απο:Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους