Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΣΟΚ: Το 19,7% του πληθυσμού απειλείται από φτώχεια-Κινδυνεύουν κυρίως τα παιδιά!Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη Βουλή


Στο 23,7% αυξήθηκε το 2009 ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά έως 17 ετών σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το Εισόδημα και τις Συνθήκες Διαβίωσης των Νοικοκυριών. Τα στοιχεία διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κ. Κουτρουμάνης επικαλείται ειδικότερα τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης νοικοκυριών του έτους 2009 (European Union-Statistics on Income and Living Conditions), με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2008 τα οποία είχαν ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και δείχνουν ότι:

Το 19,7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας απειλείται από φτώχεια. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, 20,2% και 19,1% αντίστοιχα.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7% και είναι υψηλότερος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,4%.


Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των ΚΟΙανέργων ανέρχεται σε 38,1%.

Ως προς τις υλικές στερήσεις λόγω οικονομικών δυσκολιών, το 49,2% του φτωχού πληθυσμού ηλικίας, κάτω των 18 ετών, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες σε τουλάχιστον τρεις από εννέα συνολικά διαστάσεις της υλικής στέρησης (δυσκολίες πληρωμής παγίων λογαριασμών ή αδυναμία πληρωμής μιας εβδομάδας διακοπών ή αδυναμία για διατροφή που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, λαχανικά ή αδυναμία κάλυψης εκτάκτων αναγκών ή έλλειψη τηλεφώνου ή έλλειψη τηλεόρασης ή έλλειψη ΙΧ αυτοκινήτου ή αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση).

Στο έγγραφο του υπουργού περιλαμβάνεται μάλιστα και η επισήμανση ότι η εκτίμηση της παιδικής φτώχειας είναι χαμηλότερη από την πραγματική δεδομένου ότι οι στατιστικές έρευνες καλύπτουν ιδιωτικά νοικοκυριά και συνεπώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτές παιδιά άστεγα ή παιδιά που ζουν σε ιδρύματα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους