Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Εσοδα 9,3 δισ. από 17 αποκρατικοποιήσεις


Εσοδα 9,3 δισ. ευρώ μέσα από 17 αποκρατικοποιήσεις θα επιδιώξει η κυβέρνηση μέσα στην επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2012 που κατέθεσε  ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, στόχος είναι μέσα στο επόμενο έτος, η πώληση μετοχών του ΟΠΑΠ, του ΟΔΙΕ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, των ΕΛΠΕ της ΛΑΡΚΟ, της ΕΑΣ, των ΕΛΤΑ, της ΕΜΒΟ και του καζίνο της Πάρνηθας.

Στο κείμενο της εισηγητικής έκθεσης δεν αναφέρονται τα ποσοστά των μετοχών που πρόκειται να διαθέσει το Δημόσιο, αλλά εικάζεται ότι θα είναι εκείνα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την επόμενη χρονιά, εκτός από περαιτέρω διαθέσεις μετοχών, προβλέπεται η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και η πώληση μετοχών του ΔΑΑ, η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της λειτουργίας της Εγνατίας Οδού, η παραχώρηση της άδειας εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων και η διάθεση των 39 ακινήτων που έχουν εκχωρηθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και στόχος είναι η πώληση και επαναμίσθωσή τους (sale & lease back). Τέλος, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, θα προετοιμάσουν μέσα στο 2012 την πρώτη ομάδα (100) ακινήτων προς ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι τόσο η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού όσο και η πώληση τεσσάρων αεροσκαφών τύπου Airbus της παλαιάς Ολυμπιακής θεωρούνται ιδιωτικοποιήσεις του 2011.
Mόνον για το α΄ τρίμηνο του έτους, ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 3,3 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και άλλα 6 δισ. ευρώ στα επόμενα τρίμηνα που ακολουθούν. Τα νούμερα αναμφίβολα είναι τεράστια, με δεδομένο ότι τους τελευταίους τρεις μήνες επιτεύχθηκαν τέσσερις αποκρατικοποιήσεις (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, εταιρείες κινητής) που απέφεραν 1,8 δισ. ευρώ, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξουν άλλες μέχρι τέλους του έτους που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν έσοδα για το Δημόσιο. Ηταν οι λεγόμενες «εύκολες» αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες, για τους επενδυτές, αποτελούσαν σχεδόν μονόδρομο.

Με τις αποκρατικοποιήσεις που πρόκειται ν’ ακολουθήσουν, τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΤΑΙΠΕΔ θα δοκιμαστούν στην ικανότητά τους να ελκύσουν νέα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία έχει ανάγκη η χώρα, αυτή τη φορά όμως με όρους πραγματικού ανταγωνισμού.

Απο:kathimerini


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους