Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

«Προίκα» με μέτρα 25 δισ. ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση Παπαδήμου



Συναίνεση με την τρόικα ζητεί η Ελλάδα ώστε τα νέα μέτρα ύψους 25 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 -2015 που επεξεργάζεται ήδη το υπουργείο Οικονομικών να αποτελούν υποχρέωση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και όχι της προσωρινής κυβέρνησης συνεργασίας.
Τα επιχειρήματα στην καθυστέρηση της επίσημης ανακοίνωσης (αλλά όχι και του σχεδιασμού ) των νέων μέτρων που θα τεθούν στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες είναι πολλά.

Το πρώτο είναι η συνοχή της κυβέρνησης, η οποία ήδη απειλείται από τις εσωκομματικές έριδες του ΠΑΣΟΚ Μια πίεση για τη λήψη νέων μέτρων μπορεί να οδηγούσε σε ρήξη την κυβέρνηση συνεργασίας σε περίπτωση που η Ν.Δ. αρνούνταν να τα υιοθετήσει.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι πολύ πιο πρακτικό και αφορά τον υπολογισμό των νέων μέτρων, πράγμα που -στην παρούσα χρονική συγκυρία- είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Τούτο διότι το ύψος και στη συνέχεια το είδος των μέτρων θα καθοριστεί από την επιτυχία που θα έχει το PSI. Αν η συμμετοχή των ιδιωτών είναι κατώτερη από το 100% τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης αυξάνονται και άρα θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προσαρμογής.

Ένα ακόμη μεγάλο ζητούμενο είναι η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Η πρόβλεψη για θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 2013 δεν είναι ούτε δεδομένη ούτε και εύκολο να επιτευχθεί αν μάλιστα ενταθεί και η ύφεση στην Ευρωζώνη.
Στην παρούσα συγκυρία με την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία αλλά και το «πάγωμα» κάθε επενδυτικής δραστηριότητας συμπεριλαμβανομένων και των αποκρατικοποιήσεων είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι οιωνοί για ανάπτυξη από το μεθεπόμενο χρόνο. Μια ύφεση που υπολογιζόταν στο 5,5% του ΑΕΠ για φέτος αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, ενώ για το 2013 είναι πολύ νωρίς για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.
’λλη μια γραμμή άμυνας θα είναι η τήρηση στο ακέραιο των δεσμεύσεων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2011, κάτι που είναι βασικό για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου. Μετά την πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που κατατέθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες, αναμένεται και νέα η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα και η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, την απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών δημόσιας χρήσης και άλλες επιμέρους διατάξεις οι οποίες όμως αποτελούν εκκρεμότητες για την τρόικα.
Μετά το άνοιγμα της Βουλής στις 10 Ιανουαρίου αναμένεται πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα περιέχεται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και άλλα φορολογικά θέματα (παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς από τους μισθούς) που επίσης θα πρέπει να κλείσουν πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η μείωση της τρύπας του προϋπολογισμού από τα 2,8 δισ. ευρώ που αναμένεται στο τέλος του 2011 στο 1,2 δισ. μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, βέβαια, προετοιμάζονται για την αμέσως επόμενη φάση μέτρα ύψους 25 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015. Τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν την εμβάθυνση των μέτρων τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή μέσα στο πρώτο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο.

Το σχέδιο για το πακέτο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας

Μαζί με το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων ως αναπόσπαστο κομμάτι του μνημονίου είναι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων με στόχο την εισροή εσόδων ύψους 10 δισ. ευρώ που έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα και το οποίο είναι σχεδόν εξωφρενικό σε μέγεθος και υποχρεώσεις αφού περνά εκ μεταφοράς τις υποχρεώσεις του 2011 και τις "αθροίζει" με αυτές του 2012.

Στο πρώτο τρίμηνο του επόμενο χρόνου το σχέδιο προβλέπει την πώληση της εταιρείας των κρατικών λαχείων, την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ σε ιδιώτες, το πρώτο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων δημοσίων ακινήτων την πώληση της ΛΑΡΚΟ και της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στο Καζίνο της Πάρνηθας.

Β' τρίμηνο
Στο δεύτερο τρίμηνο την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου των Σπάτων, την πώληση των ΕΛΠΕ, μεριδίου της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ του ΟΔΙΕ της περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα και του ΟΛΘ και της πώλησης του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Γ' τρίμηνο
Στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου έχει προγραμματιστεί η πώληση τουλάχιστον 38,8% της Αγροτικής Τράπεζας οι συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, η πώληση μεριδίου τουλάχιστον 40% από τα ΕΛΤΑ, η πώληση τουλάχιστον 17% από την ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και οι πρώτες παραχωρήσεις για τα περιφερειακά λιμάνια.

Δ' τρίμηνο
Στο τέταρτο τρίμηνο του χρόνου ετοιμάζεται η πώληση του 61% της ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα και του 34% της ΕΥΑΘ, του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το πρώτο κομμάτι από μετοχές σε δικαιώματα των ελληνικών αυτοκινητόδρομων, το δεύτερο κομμάτι από την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων και η πώληση των δικαιωμάτων εξόρυξης χρυσού στη Θράκη.
Τα μέτρα που είναι σε αναμονή και θα αποτελέσουν υποχρέωση για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές

1. Εφαρμογή μισθολογικών περικοπών σε στρατιωτικούς γιατρούς του ΕΣΥ και στην αστυνομία καθώς και στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας. Δηλαδή περίπου 200.000 άτομα που είχαν πάρει μια εξαίρεση από το νόμο για το νέο μισθολόγιο και το βαθμολόγιο της Κεντρικής διοίκησης.

2. Μείωση του αριθμού των γιατρών και νοσηλευτών από το ΕΟΠΠΥ. Τονίζεται συγκεκριμένα ότι μετά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το σύνολο του ιατρικού νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να γίνει συνολική διοικητική αναδιοργάνωση.

3. Περικοπή κοινωνικών παροχών οι οποίες κοστίζουν σήμερα στο κρατικό προϋπολογισμό περίπου 9 δισ. ευρώ. Ο προγραμματισμός που περιλήφθηκε στο αρχικό μεσοπρόθεσμο για περικοπή ως το 2015 κατά περίπου 3 δισ. διατηρείται.

4. Δεύτερο κύμα εφεδρείας στο Δημόσιο αν αστοχήσει το μέτρο για το 2011. Σημειώνεται επίσης τα άτομα τα οποία θα ενταχθούν στο καθεστώς αυτό θα αυξηθούν από όσους χάσουν την οργανική τους θέση σε οργανισμό ή φορέα του Δημοσίου ο οποίος καταργείται.

5. Νέες περικοπές στις συντάξεις με στόχο την μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Πρώτο βήμα θα αποτελέσει η επανεξέταση του συνόλου των χορηγούμενων συντάξεων (και των αναπηρικών) ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις εσφαλμένη ή παράνομης καταβολής τους.

6. Αύξηση του λόγου απολύσεων προς τις προσλήψεις ακόμη και στο 10 προς 1 περιλαμβάνοντας στο λόγο αυτό το προσωπικό στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Με δεδομένο ότι η φυσική ετήσια αύξηση των συντάξεων από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν ξεπερνά τα 13.000 άτομα δεν θα αναμένονται περισσότερες από 1.000 προσλήψεις στο χρόνο για το δημόσιο.

7. Στον τομέα του φαρμάκου ζητείται επέκταση του θεσμού των αντιγράφων και διατίμησης των φαρμάκων, καθώς και την συνολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες περίθαλψης μέχρι και το 2015. Μάλιστα προσθέτει στις υποχρεώσεις του ΕΣΥ να καταθέτει εξάμηνη έκθεση με τις φαρμακευτικές δαπάνες μαζί με το κόστος και το είδος των εξετάσεων σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας.

8. Στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων και παρά τα ο γεγονός ότι όλοι ερίζουν για το ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη επενδύσεις (έστω και δημόσιες ) τονίζεται ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια περικοπών με έμφαση όμως στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Μάλιστα από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο του Ιουνίου υπάρχει η υποχρέωση για περικοπή περίπου 530 εκατ. ευρώ τόσο από το εθνικό όσο και από το συχρηματοδοτούμενο σκέλος μέσω της περικοπής της γραφειοκρατίας και του λειτουργικού κόστους.

9. Μηδενισμός των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ (οι οποίες αναμένεται να έχουν και το 2012 έλλειμμα περίπου 450 εκατ. ευρώ), των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων. Από τη διαδικασία αυτή αναμένεται να εξοικονομηθούν πόροι συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος της περιόδου.

10. Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1.200 εκατ. ευρώ για την τριετία με την προϋπόθεση ότι με τις περικοπές αυτές δεν θα πληγεί η αμυντική ικανότητα της χώρας.

Εν αναμονή του πολυνομοσχεδίου
Μετά το άνοιγμα της Βουλής στις 10 Ιανουαρίου αναμένεται πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα περιέχεται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και άλλα φορολογικά θέματα (παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς από τους μισθούς) που επίσης θα πρέπει να κλείσουν πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

 ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Απο: naftemporiki







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους