Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Αρχιζει το μεγάλο ξεπούλημα!

Νέα ομόλογα με εγγύηση κρατική περιουσία
Η ενεργοποίηση του σχεδίου των «ομολόγων ιδιωτικοποιήσεων» θα καταστεί δυνατή, όχι άμεσα, αλλά αφού ανοίξει η αγορά, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το PSI και ξεκινήσει η διαδικασία σταθεροποίησης στην πραγματική οικονομία και αποκατάστασης της φερεγγυότητας του Δημοσίου.
«Plan B», που προβλέπει την έκδοση «ομολόγων ιδιωτικοποιήσεων» 
με εγγύηση ακίνητα του ελληνικού δημοσίου, επεξεργάζονται κυβέρνηση και τρόικα, με στόχο την προείσπραξη μελλοντικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και τη μείωση του χρέους με ταχύτερο ρυθμό.
Το σχέδιο, μια πιο ρεαλιστική παραλλαγή του γερμανικού σχεδίου «Εύρηκα»
και αντίστοιχου σχεδίου που είχε προτείνει στην κυβέρνηση η «Πρωτοβουλία Κάππα», αναθερμαίνεται με δεδομένες τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ιδίως στο δύσκολο κομμάτι της αξιοποίησης των ακινήτων:
Η αρνητική «τριπλέτα» του υψηλού βαθμού ρίσκου που διέπει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί το PSI, της «παγωμένης» αγοράς real estate και της παντελούς έλλειψης ρευστότητας εξωθούν την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους αποκόμισης εσόδων από τα ακίνητα. Πρέπει να σημειωθεί πως ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει πως από τα 50 δισ. ευρώ που είναι τα συνολικά προβλεπόμενα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περίπου τα 30 ? 35 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από τα ακίνητα.
 
Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
 
Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες μιλώντας στην «Η» η ενεργοποίηση του σχεδίου των «ομολόγων ιδιωτικοποιήσεων» θα καταστεί δυνατή, όχι άμεσα, αλλά αφού ανοίξει η αγορά, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το PSI και ξεκινήσει η διαδικασία σταθεροποίησης στην πραγματική οικονομία και αποκατάστασης της φερεγγυότητας του Δημοσίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπό αυτές τις συνθήκες θα «ξεκλειδώσει» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Επειδή όμως η διαδικασία, ιδίως για την αξιοποίηση των ακινήτων θα απαιτήσει χρόνο, η λύση των ομολόγων εκτιμάται πως θα μπορούσε να διευκολύνει τα πράγματα: Το Δημόσιο με την έκδοση ομολόγων, σε ένα λογικό επιτόκιο το οποίο θα διασφαλίζεται με την παροχή εγγυήσεων επί συγκεκριμένων ακινήτων, θα μπορεί να προεισπράξει έσοδα. Με τα κεφάλαια αυτά θα αποπληρώσει άμεσα χρέος, μειώνοντας το περαιτέρω και βελτιώνοντας το κλίμα που θα έχει ξεκινήσει να αποκαθίσταται στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Ο ιδιώτης που θα επενδύσει στα συγκεκριμένα ομόλογα, για παράδειγμα σε ορίζοντα πενταετίας, θα λάβει την απόδοσή του και εφόσον το Δημόσιο μπορεί να αποπληρώσει θα αποδεσμεύει τα ακίνητα. Εάν το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τα κεφάλαια στη λήξη του ομολόγου, το ακίνητο ή τα ακίνητα που θα έχουν τεθεί ως εγγύηση θα περνούν στην κυριότητα του ομολογιούχου.
Παράλληλα θα «τρέχει» η διαδικασία αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου, η οποία έχει ξεκινήσει με πρώτο σταθμό την ολοκλήρωση της καταγραφής τους, έως τις 30 Ιουνίου του 2012 και μια πρώτη επιλογή της ομάδας ακινήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν γρηγορότερα και με μικρότερο βαθμό δυσκολίας. Εφόσον τελικά το project των «ομολόγων ιδιωτικοποιήσεων» προχωρήσει, τα ομόλογα αυτά θα μπορούν να ανατροφοδοτούνται διαρκώς, δηλαδή να εκδίδονται νέα, να αποσύρονται ως εγγυήσεις ακίνητα τα οποία θα έχουν πάρει το δρόμο της αξιοποίησης και να τοποθετούνται άλλα ως εγγυήσεις κ.ο.κ.
 
Συμφωνία με την τροϊκα
 
Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι βέβαια να ομαλοποιηθεί η εγχώρια αγορά αλλά και το επενδυτικό κλίμα προς την Ελλάδα. Με τις παρούσες συνθήκες και έως ότου ολοκληρωθεί τουλάχιστον το PSI όλα είναι «παγωμένα», καθώς ουδείς επιθυμεί να τοποθετήσει κεφάλαια σε μια χώρα η οποία απειλείται ακόμη και με έξοδο από την Ευρωζώνη.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι εναλλακτικές για την ομαλοποίηση διεξαγωγής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές δυσκολίες, τουλάχιστον όσον αφορά στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στις διαβουλεύσεις που θα έχει η τρόικα με την κυβέρνηση, από τις 16 Ιανουαρίου και μετά για την οριστικοποίηση του νέου μνημονίου.
 
Σχέδιο να διατηρήσει το 30% το Δημόσιο στο «Ελληνικό»
 
Στη διατήρηση ποσοστού της τάξης του 30% στο Ελληνικό προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες το Δημόσιο, στο πλαίσιο αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την αξιοποίηση των περίπου 6,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων του πρώην αεροδρομίου. Επίσης για το κομμάτι εκείνο που θα αφορά στην κατασκευή κατοικιών εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταβιβαστεί και γη, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία πώλησης.
Η αξιοποίηση του Ελληνικού, που συνιστά αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο project αστικής ανάπλασης παγκοσμίως βρίσκεται στην πρώτη φάση αναζήτησης υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών. Στη δεύτερη φάση στην οποία αναμένεται να εισέλθουμε στο διάστημα μεταξύ τέλος Απριλίου με τέλος Μαΐου οι επιλεχθέντες από την πρώτη φάση του διαγωνισμού θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές για το περίπου 70% της εταιρείας. Θα αναλάβουν παράλληλα τη χρηματοδότηση της ανάπλασης, την εύρεση δανείων και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο θα είναι σύμφωνο με τον πολεοδομικό σχεδιασμό που θα έχει προεγκριθεί από την κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα.
 
Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει τουλάχιστον η μισή έκταση να διατεθεί για χώρους πρασίνου με παράλληλη πρόβλεψη δραστηριοτήτων, καφέ - αναψυχή κοκ, ώστε να υπάρχουν έσοδα για τη διατήρηση του πάρκου. Ένα μέρος θα διατεθεί για την κατασκευή κατοικιών, και στο κομμάτι αυτό ενδεχομένως να δοθεί και το δικαίωμα κυριότητας στη γη ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία πώλησης σε ιδιώτες, ενώ υπάρχουν σχέδια και για άλλες εγκαταστάσεις, ξενοδοχειακές κ.ά.
Ενδιαφέρον για την επένδυση, σε πρώτη φάση υπάρχει ως γνωστόν από το Κατάρ, από την Ινδία και την Τουρκία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον εκδηλώνει και μεγάλη γερμανική κατασκευαστική εταιρεία.
 
Απο:imerisia 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους