Η zougla.gr αποκαλύπτει τον τρόπο δράσης των μελών των πολυπλόκαμων κυκλωμάτων που εμπλέκονται -κατά την αστυνομία- σε ένοπλες ληστείες, απάτες, αρπαγές, απόπειρες απαγωγής, απόπειρες εκβίασης και υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας και φέρνει στο φως απόρρητα στοιχεία της μεθοδολογίας που φέρονται να χρησιμοποιούσαν.
Οι εγκέφαλοι
Τα ηνία των δύο οργανώσεων φέρονται, σύμφωνα με την αστυνομική προανάκριση, να κρατούσαν οι Στέφανος Σωτηρίου και Κωνσταντίνος Μισαηλίδης.
Η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι οι δύο άντρες τουλάχιστον από το 2010 συγκρότησαν (στη Χαλκίδα ο Σωτηρίου και στην Αθήνα ο Μισαηλίδης) εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονταν από δομημένη δράση, διακριτούς ρόλους ενώ αποτελούνταν από τουλάχιστον τρία μέλη έκαστη.
Οι δύο οργανώσεις δρούσαν άλλοτε μεμονωμένα και άλλοτε από κοινού ανάλογα με το... φόρτο εργασίας. Οι δύο αρχηγοί αφού πρώτα συνεννοούνταν μεταξύ τους επέλεγαν τα μέλη που έπαιρναν μέρος στη «δουλειά» καθορίζοντας βεβαίως και την «μερίδα» που θα εισέπραττε ο καθένας.
Το «χτύπημα» στο ΙΚΑ Λιβαδειάς
Ενδεικτικό παράδειγμα κοινής δράσης των δύο συμμοριών αποτελεί το επιτυχημένο «χτύπημα» στο ΙΚΑ Λιβαδειάς.
Στις 4 Μαΐου γύρω στις 08:00 το πρωί, ο Μισαηλίδης μαζί με έναν συνεργό του ονόματι Ηλία Μπουγιούρη, φορώντας μαύρους σκούφους, την «έστησαν» σε έναν υπάλληλο-ταμία του ΙΚΑ και με την απειλή πιστολιού του αφαίρεσαν 40.000 ευρώ.
Ο υπάλληλος, Γ. Κ., είχε παραλάβει τα χρήματα από την Εμπορική Τράπεζα για λογαριασμό της υπηρεσίας του και κατευθυνόταν πεζός σε αυτή.
Οι δύο άνδρες κινούμενοι γρήγορα κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και με την απειλή όπλου να του αφαιρέσουν το συγκεκριμένο ποσό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της αστυνομικής προανάκρισης, ο Μπουγιούρης, ομολόγησε τη συμμετοχή του ίδιου και του Μισαηλίδη στη ληστεία σημειώνοντας ότι τον έστειλε σε αυτή ο Στέφανος Σωτηρίου (αρχηγός της πρώτης οργάνωσης).
Μάλιστα, επισημαίνει ότι τον Σωτηρίου τροφοδοτούσαν με πληροφορίες δύο άλλα μέλη (Ιωάννης Πέτρου και Αντώνης Παπαναστασίου) τα οποία μάλιστα κατείχαν στο κινητό τους φωτογραφία του άτυχου ταμία.
Η απαγωγή και ο… λιμενικός
Από το υλικό που βρίσκεται στη διάθεση των Αρχών προκύπτει ότι οι συλληφθέντες ετοίμαζαν και χτύπημα σε βάρος επιφανούς επιχειρηματία από τη Φθιώτιδα. Σκοπός τους ήταν να τον απαγάγουν και στη συνέχεια να ζητήσουν λύτρα.
Κατά το κατηγορητήριο, οι δύο αρχηγοί είχαν οργανώσει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια ωστόσο δεν υπολόγιζαν σε ένα αστάθμητο παράγοντα. Σε έναν «παρατηρητικό» Αρχικελευστή του Λιμενικού Σώματος. Ας εξηγήσουμε όμως τι εννοούμε…
Οι Σωτηρίου και Μισαηλίδης, σχεδιάζοντας την απαγωγή τουλάχιστον από τις 16 Σεπτεμβρίου είχαν κανονίσει οτιδήποτε είχε να κάνει με την «επιχείρηση».
Είχαν επιλέξει το μέρος που θα έκρυβαν τον επιχειρηματία (ένα ξενοδοχείο στην Ερέτρια), είχαν προμηθευτεί τρόφιμα, για τη σίτιση αυτού αλλά και των μελών τους που θα τον επιτηρούσαν, είχαν χαρτογραφήσει το σημείο διέλευσης του υποψήφιου θύματος ενώ είχαν συγκεντρώσει και όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις αυτού και τα οχήματα που κατείχε και χρησιμοποιούσε.
Αυτό που τους πρόδωσε φαίνεται να ήταν η… κακή ικανότητα υποκριτικής. Προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλα θα πήγαιναν βάσει σχεδίου, αποφάσισαν, παριστάνοντας τους αστυνομικούς, να «στήσουν» μπλόκο αστυνομικού ελέγχου προκειμένου να εντοπίσουν τον επιχειρηματία.
Η «δουλειά» χάλασε όταν ο Α. Β., αρχικελευστής του λιμενικού, σταμάτησε μόνος του στο σημείο και συνομίλησε με ένα από τα μέλη της οργάνωσης.
Ο λιμενικός, καταλαβαίνοντας ότι πρόκειται για αστυνομικούς-μαϊμού, αποχώρησε από το σημείο και ειδοποίησε την αστυνομία η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα.
Βλέποντας τους άνδρες της ασφάλειας, τα μέλη της οργάνωσης αποχώρησαν από το σημείο και αποφάσισαν να επαναλάβουν τις πράξεις τους την επόμενη μέρα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό λόγω της τυχαίας σύλληψης για παράνομη οπλοφορία ενός εκ των μελών της εγκληματικής ομάδας.
Οι λαθραίες ανασκαφές και το εμπόριο αρχαίων
Η δράση όμως των οργανώσεων δεν σταματάει εδώ. Οι άνδρες της αστυνομίας διαπίστωσαν ότι ο φερόμενος ως αρχηγός της πρώτης οργάνωσης, Στέφανος Σωτηρίου, σε συνεργασία με την κατηγορούμενη Δήμητρα Κλαρίδη, δραστηριοποιούνταν σε λαθραία ανασκαφή και εμπόριο αρχαίων αντικειμένων.
Από τον Οκτώβριο, η Κλαρίδη, κατέφυγε στον Πέτρου (ο οποίος άνηκε στην ομάδα του Σωτηρίου), και του ζήτησε βοήθεια για επανάκτηση αρχαίων που είχε παραδώσει σε άτομο ονόματι «Ανδρέας» καθώς ο τελευταίος είχε αθετήσει τη συμφωνία τους ως προς την καταβολή του τιμήματος αυτών.
Πράγματι, ο Πέτρου συναντήθηκε με τον «Ανδρέα», πήρε τα αντικείμενα και τα παρέδωσε πίσω στη Κλαρίδη, η οποία με τη βοήθεια δύο άλλων μελών (Δημήτρη Χασούρα και Βασίλη Κοντό), προσπάθησε να βρει καινούργιο αγοραστή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι απολογούνται σήμερα στον ανακριτή Λιβαδειάς.
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Απο:zougla
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου