Από την πρώτη στιγμή με επίσημη ανακοίνωση το ΚΚΕ υπερασπίστηκε την απεργία και τη σημασία της για τη συγκυρία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι η «βασική υπεύθυνη για την εισβολή των ΜΑΤ στη “Χαλυβουργία Ελλάδος”, μετά από εισαγγελική εντολή».
Από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής η αντιπαράθεση για τη Χαλυβουργία κορυφώθηκε, με τους εταίρους της συγκυβέρνησης και πολλά ΜΜΕ να περιγράφουν ως συντεχνιακή υπόθεση του ΠΑΜΕ την απεργία της Χαλυβουργίας και υπονοώντας κατ’ επέκταση «μικροκομματική διαχείριση» εκ μέρους του ΚΚΕ, η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ρητορική, οδηγεί σε κλείσιμο το εργοστάσιο και τους εργαζομένους οριστικά στην ανεργία.
«Το δικαίωμα στην εργασία το έχουν όλοι οι άνεργοι, όπως και οι απολυμένοι από τον Μάνεση, για τους οποίους ο Α. Σαμαράς όχι μόνο δεν είπε λέξη, αλλά τους κατέταξε και στους υπεύθυνους για την ανεργία» ήταν η απάντηση του Περισσού.
Το μήνυμα
Πέρα όμως από τη Χαλυβουργία, το ΚΚΕ, απαντώντας σε όλη αυτήν την επιχειρηματολογία, προσπάθησε τις προηγούμενες μέρες να αναδείξει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί προανάκρουσμα για τις σκληρές συγκρούσεις που έρχονται ελέω ιδιωτικοποιήσεων και καταργήσεων - συγχωνεύσεων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου που αναμένεται ότι θα έχουν νέα θύματα εργαζομένους και θέσεις εργασίας. Κάτι το οποίο, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΚΚΕ, μεταφράζεται σε στοχοποίηση και υπονόμευση των απεργιών και ένταση της καταστολής απέναντι στις εργατικές και λαϊκές αντιδράσεις. Με άλλα λόγια, υποστηρίζει το ΚΚΕ, το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να περάσουν υπό δήθεν αναπτυξιακό μανδύα και χωρίς ουσιαστικές αντιστάσεις τα μέτρα με αιχμή τα εναπομείναντα εργασιακά – και ασφαλιστικά – δικαιώματα.
Ενδεικτικά, στην ανακοίνωσή του μετά την επέμβαση των ΜΑΤ το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το χτύπημα που επιχειρήθηκε τα ξημερώματα με γκανγκστερικό τρόπο, δεν στοχεύει μόνο τους αγωνιστές χαλυβουργούς που απεργούν επί 9 μήνες για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι, για να περάσει ο οδοστρωτήρας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».
Ο Περισσός έχει άλλωστε χαρακτηρίσει «σκέτη απάτη» τις «κόκκινες γραμμές» και προειδοποιεί ότι είναιπαραπλανητική η εικόνα που δίνεται ότι τα μέτρα αφορούν περιορισμό της σπατάλης του Δημοσίου, πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. Στην πραγματικότητα, σημειώνεται, «τα 11,5 δισ. ευρώ θα τα αφαιρέσουν από τις τσέπες του λαού». Η Αλέκα σε δηλώσεις της επανήλθε στο ζήτημα των συντάξεων υποστηρίζοντας ότι μεθοδεύεται περικοπή των «δήθεν μεγάλων συντάξεων» και των επικουρικών, ενώ στην πραγματικότητα «κι αυτές οι δήθεν μεγάλες συντάξεις είναι ονομαστικές, γιατί έχουν υποστεί μεγάλη λεηλασία με τα χαράτσια και τους φόρους».
Αλέκα καλεί Σαμαρά
Με βάση λοιπόν και τη γενικότερη εκτίμηση ότι τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα θα ενταθούν στο πλαίσιο του πακέτου των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών, το ΚΚΕ επιμένει με την παρέμβασή του στην ανάδειξη των εργασιακών, ασφαλιστικών κ.λπ.
Μετά την κατάθεση πρότασης νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, το ΚΚΕ επανέρχεται με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, στέλνοντας το μήνυμα ότι το ΚΚΕ το παλεύει και μέσα στη Βουλή, σε αντίθεση με το παρελθόν, και δεν αφήνει όλο το πεδίο παρέμβασης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, η Αλέκα με την επίκαιρη ερώτηση θέτει πέντε ζητήματα: την άμεση κατάργηση α) της μείωσης του επιδόματος ανεργίας «στο εξευτελιστικό ποσό των 360 ευρώ», β) της μείωσης του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης, γ) των αντιλαϊκών φορολογικών νόμων που επέβαλαν το απαράδεκτο αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ, δ) των προκλητικών μειώσεων των συντάξεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,5 χρόνων και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Τέλος, ζητά άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από τα χρέη στις τράπεζες αναφέροντας ότι θα επαναφέρει σχετική πρόταση νόμου που είχε καταθέσει προεκλογικά στη Βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου