Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Σεπτέμβριος αποκρατικοποιήσεων...

 

Εμφαση σε ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, IBC, Λαχεία, ΟΔΙΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Την εντολή του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά για ένα «σφιχτό χρονοδιάγραμμα» αποκρατικοποιήσεων μετέφερε την Τρίτη το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών κ.
Γιάννης Στουρνάρας στους επικεφαλής του αρμόδιου Ταμείου (ΤΑΙΠΕΔ), τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιάννη Εμίρη και τον πρόεδρο κ. Τάκη Αθανασόπουλο.
Πρώτο βήμα είναι η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και του Ολυμπιακού Κέντρου Τύπου (ΙΒC). 
 
 
 Για το πακέτο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ήδη «τρέχει» η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας με μη δεσμευτικές προσφορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τώρα υπάρχουν 14 ενδιαφερόμενοι, ορισμένοι από τους οποίους ενδέχεται να συμπράξουν.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα προχωρήσει επίσης η αποκρατικοποίηση των Κρατικών Λαχείων και του ΟΔΙΕ. Τον Οκτώβριο τοποθετείται, τέλος, ο ορισμός συμβούλου για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της εταιρείας που διαχειρίζεται το μεταφορικό έργο του ΟΣΕ.

Για να συμβούν όλα αυτά πρέπει πρώτα το ΤΑΙΠΕΔ να συγκροτηθεί σε σώμα και να συνεδριάσει το διοικητικό του συμβούλιο.«Θα έχουμε προχωρήσει αρκετά έως το τέλος του έτους» σημειώνουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για ελληνικά νησιά.

«Πληρώστε μας με ομόλογα»

Εδώ και εβδομάδες η κυβέρνηση πιέζει την τρόικα για να δεχθεί να πληρώνονται οι αποκρατικοποιήσεις με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Το σχήμα που προτείνεται από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα προβλέπει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα δέχεται και ομόλογα του δημοσίου ως τίμημα για την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Τι σημαίνει αυτό και γιατί προτείνεται; Η εξήγηση είναι σχετικά απλή. Σήμερα η τιμή των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά έχει πέσει ακόμη και στο 1/7 της ονομαστικής τους αξίας. Επομένως αν ένας διεθνής επενδυτής πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και θέλει να επενδύσει στη χώρα, η πιο απλή και ελκυστική λύση είναι η αγορά ενός ομολόγου που κοστίζει σήμερα ακόμη και 15 λεπτά του ευρώ και θα πληρωθεί από την Ελλάδα 1 ευρώ με τη λήξη του. Ετσι, ο επενδυτής δεν μπλέκει με την ελληνική γραφειοκρατία και εξασφαλίζει μεγάλο κέρδος.

Προς το παρόν η τρόικα εμφανίζεται διστακτική. Παρότι αντιλαμβάνεται το ελληνικό επιχείρημα σημειώνει ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι μια από τις πηγές εσόδων της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια -η άλλη κύρια πηγή είναι τα δάνεια του πακέτου βοήθειας- πάνω στις οποίες έχει στηριχθεί το μοντέλο βιωσιμότητας του χρέους. Ουσιαστικά η τρόικα αντιτείνει ότι αν δεχθεί το μοντέλο, η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια.

Απο: tovima




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους