Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Να γιατί δεν προχώρησαν οι αποκρατικοποιήσεις


Να γιατί δεν προχώρησαν οι αποκρατικοποιήσειςΟι προσπάθειες της Ελλάδα να εξισορροπήσει τα οικονομικά της, μέσω της μείωσης του ....
δημοσίου τομέα, βρίσκεται σε αποσύνθεση εξαιτίας πολιτικών παρεμβάσεων, αναφέρει στην Sunday Telegraph, ο πρώην επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Ο Κώστας Μητρόπουλος, που παραιτήθηκε τον προηγούμενο μήνα από τη θέση αυτή, ανέφερε στην εφημερίδα ότι μια έλλειψη σε «πολιτική διαύγεια» όσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σήμαινε ότι υπάρχει μικρή προοπτική για τους επενδυτές να δείξουν ενδιαφέρον... 
 
 
αυτή τη στιγμή για τη χώρα. Ως επικεφαλής του Ταμείου, ο κ.Μητρόπουλος, 57 ετών, πρώην διευθυντής της Εurobank και μέλος ομάδας συμβούλων στο London Business School, ανέφερε ότι του ανατέθηκε να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ μέσω της εκμετάλλευσης κρατικής περιουσίας, από αεροδρόμια, μέχρι καζίνο και εταιρίες ενέργειας. Μέχρι στιγμής μόνο 1,5 δισ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από το 2010, πολύ λιγότερα από τον στόχο των 19 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Ο κ. Μητρόπουλος σχολίασε ότι το έργο του Ταμείου έχει καθυστερήσει σοβαρά, μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις νωρίτερα φέτος, κατά τη διάρκεια των οποίων πολιτικοί - μέλη του συμβουλίου ιδιωτικοποιήσεων έθεταν βέτο, σύμφωνα με την εφημερίδα, από το φόβο να χάσουν ψήφους προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, που τάσσονταν κατά αυτών των μέτρων. 
 
 «Μεταξύ των δύο εκλογών, το συμβούλιο έθεσε βέτο για να σταματήσει η λήψη αποφάσεων για τις ιδιωτικοποιήσεων μέχρι την σύνθεση μιας νέας κυβέρνησης», υποστήριξε. «Αυτό αποτέλεσε μια απόφαση που στηριζόταν σε πολιτικά κριτήρια και ήταν αντίθετη με το πνεύμα του προγράμματος, το οποίο είχε να κάνει με τις ιδιωτικοποιήσεις ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καίριες για την Ελλάδα και θεωρούσαν ότι με το να τις ανακοινώνουν κάθε εβδομάδα, αυτό θα δυσαρεστούσε το εκλογικό σώμα και θα οδηγούσε τους ψηφοφόρους να διαρρεύσουν προς την αντιπολίτευση», προσθέτει ο παραιτηθείς επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. 
 
Η κίνηση, που οδήγησε σε μια σειρά από συμβούλια, σήμαινε ότι το πρόγραμμα πάγωσε από τα μέσα Απριλίου, προκαλώντας αβεβαιότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το όλο ζήτημα περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο, από τις αντικρουόμενες δηλώσεις επί του θέματος από διάφορους υπουργούς, συγχύζοντας περισσότερο τους επενδυτές όσον αφορά το ποιος ήταν αρμόδιος για τί. Η περιουσία ανήκε στο Ταμείο, αλλά οι υπουργοί μιλούσαν για τις ιδιωτικοποιήσεις, με διάφορα κριτήρια, που δημιουργούσαν μια σύγχυση ανάμεσα στους επενδυτές και έτσι απέσυραν το ενδιαφέρον τους, σχολιάζει ο ίδιος στην Sunday Telegraph. 
 
Πάντως, όπως αναφέρει, η υπό ιδιωτικοποίηση περιουσία θα οδηγούσε σε πιθανές συμφωνίες μεγάλης αξίας. Οι περισσότερες αφορούσαν λιμάνια, αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους. 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους