Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Φθηνότερο ρεύμα θα παίρνει η Λάρκο από τη ΔΕΗ

Φθηνότερο ρεύμα θα παίρνει η Λάρκο από τη ΔΕΗΣημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητα της η απόφαση της ΡΑΕ για μειωμένη τιμή παροχής ρεύματος.



Ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ, ώστε να συνεχίσει την προσφορά της στην Εθνική Οικονομία και να διευκολυνθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας, αποτελεί η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επί της καταγγελίας της ΛΑΡΚΟ κατά της ΔΕΗ, με την οποία επιβάλλεται μειωμένη προσωρινή τιμή παροχής ρεύματος.


Από κύκλους της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ τονίζεται ότι: «Η τιμή που καθορίσθηκε από την ΡΑΕ είναι προσωρινή. Από την πλευρά της, η ΛΑΡΚΟ θα προχωρήσει σε κάθε περαιτέρω νόμιμη ενέργεια, για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο συνδέεται αναπόσπαστα με τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων της εταιρείας και τη θέση της στο διεθνή ανταγωνισμό».


Με την απόφαση της ΡΑΕ, υπ’ αριθμ. 822/2012, έγινε δεκτό το αίτημα της ΛΑΡΚΟ για τη λήψη προσωρινών μέτρων κατά της ΔΕΗ, με τη μορφή καθορισμού προσωρινής τιμής 50 €/MWh, πλέον των προβλεπόμενων χρεώσεων και φόρων. Η τιμή αυτή θα εφαρμοστεί για χρονικό διάστημα τριών μηνών από την έκδοση της

απόφασης της ΡΑΕ, εκτός και εάν στο μεταξύ εκδοθεί απόφαση επί της καταγγελίας της ΛΑΡΚΟ, ή από άλλα νομίμως αρμόδια όργανα, ή αν ενδεχομένως ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών.

Με την απόφαση της ΡΑΕ, θα πρέπει να τονισθεί ότι γίνονται δεκτές οι αιτιάσεις που είχαν αναπτυχθεί από την πλευρά της ΛΑΡΚΟ ενώπιον της Αρχής, σχετικά με το ζήτημα της τιμολόγησης της παρεχόμενης από τη ΔΕΗ ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ απορρίπτονται σχετικοί ισχυρισμοί, που είχαν αναπτυχθεί από τη ΔΕΗ.


Μεταξύ άλλων, έχει ιδιαίτερη αξία να επισημανθούν σημεία της απόφασης, διά των οποίων:


1. Αναγνωρίζεται η σημασία της παρουσίας καταναλωτών με μεγάλους συντελεστές φόρτισης μακροχρονίως, όπως η ΛΑΡΚΟ, για τη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Όπως αναφέρεται στην απόφαση (σημείο 22), «η ενδεχόμενη έξοδος φορτίων μεγάλων βιομηχανικών πελατών (αντίθετα από ότι ισχυριζόταν η ΔΕΗ) μπορεί να δημιουργήσει βραχυχρόνια μείωση τιμών, η οποία θα προέλθει από την (απότομη) αύξηση της πλεονάζουσας ισχύος, πλην όμως, πολύ σύντομα, και μόλις το σύστημα «αντιληφθεί» ότι οι συνθήκες πλεονάζουσας ισχύος δεν είναι συγκυριακές, αλλά μόνιμες (αφού αποσύρθηκαν σημαντικά τμήματα της κατανάλωσης), ενδέχεται βάσιμα να δημιουργηθεί έντονο και

κρίσιμο πρόβλημα και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

2. Γίνεται δεκτό ότι η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες αγορές ευρωπαϊκών χωρών, δεν λειτουργεί υπό όρους υγιούς ανταγωνισμού. «Η ΔΕΗ», τονίζεται στην απόφαση (σημείο 39), «έχοντας κυρίαρχη μονοψωνιακή δύναμη, είναι βέβαιη για την απορρόφηση της ενέργειας των δικών της μονάδων, ανεξαρτήτως κόστους, (...) δεν προσπαθεί να αυξήσει τις πωλήσεις και τα κέρδη της, είτε βελτιώνοντας την επιχειρηματικότητά της, είτε κάνοντας αποδοτικότερη χρήση των πόρων που της χορηγήθηκαν μονοπωλιακά από το κράτος, ώστε να είναι σε θέση να πωλεί ενέργεια σε επίπεδα που να μην προκαλούν θραύση της ελαστικότητας των καταναλωτών, ενδεχομένως μάλιστα μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους της σε ορισμένες κατηγορίες (οι οποίες, όμως, κατηγορίες καταναλωτών θα τη βοηθούσαν να ανακτήσει, μακροχρόνια, τα περιθώρια αυτά, μέσω της αποδοτικότερης χρήσης και λειτουργίας των υποδομών, τόσο των μονάδων παραγωγής της, όσο και των δικτύων μεταφοράς και διανομής)».


3. Αναγνωρίζεται, περαιτέρω, (σημείο 41) ότι η ΔΕΗ, εταιρεία με δεσπόζουσα θέση στην ενεργειακή αγορά, εφαρμόζει καταχρηστική πρακτική εις βάρος της ΛΑΡΚΟ. Η ΔΕΗ συνομολογεί τη στρέβλωση της αγοράς, την έλλειψη όρων ανταγωνισμού και την καταχρηστική συμπεριφορά της, δηλώνοντας ότι επιθυμεί την έξοδο της ΛΑΡΚΟ από την ελληνική αγορά και βιομηχανία και αναλύοντας το όφελος που θα είχε σε αυτή την περίπτωση. Όπως ισχυρίζεται η ΔΕΗ (σημείο 49 της απόφασης) η απουσία της ΛΑΡΚΟ θα προκαλούσε μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει η ΔΕΗ και, κατ' επέκταση, χαμηλότερες τιμές για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές. Οι ως άνω ισχυρισμοί της ΔΕΗ, τονίζεται από την ΡΑΕ, ελέγχονται ως καταφανώς αβάσιμοι και καταχρηστικά προβαλλόμενοι.


4. Επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικότερα τους πόρους και τις υποδομές της, ώστε να μειώσει το κόστος λειτουργίας της και τις χρεώσεις προς τους πελάτες της. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις», τονίζεται στην απόφαση της ΡΑΕ (σημείο 80) «ότι η ΔΕΗ απέχει σημαντικά από την αποδοτική χρήση των πόρων της, και ότι, λόγω της μονοπωλιακής και μονοψωνιακής θέσης που διαθέτει, μπορεί να μετακυλίει την αναποτελεσματικότητά της αυτή στις τιμές των τελικών καταναλωτών. Για το λόγο αυτό άλλωστε, η ΡΑΕ έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία διεξαγωγής αναλυτικού κοστολογικού ελέγχου, τόσο ως προς την αποδοτική ή μη, όσο και ως προς την αποτελεσματική ή μη, διαχείριση των πόρων που έχουν διατεθεί προνομιακά (μονοπωλιακά) στη ΔΕΗ, προκειμένου να διαπιστώσει το πραγματικό κόστος που θα έπρεπε να έχει η επιχείρηση, και αυτό που θα ήταν ενδεχομένως δυνατό να ανακτηθεί υπέρ των καταναλωτών σε μια πραγματικά ανταγωνιστική αγορά».



Aπo; tovima




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους