Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής Στουρνάρας και Αθανασόπουλος για την Λάρκο.

Έχει λιγνίτη η Λάρκο;
Το ζήτημα ιδιωτικοποίηση της Λάρκο, όπως τουλάχιστον "ερευνάται" για τα κριτήρια και τους όρους, οι οποίοι θα την διέπουν αντί να εξομαλύνει την διαδικασία ιδιωτικοποίησής της, δημιουργεί καθημερινά και μεγαλύτερα ερωτηματικά τουλάχιστον σε εμάς αλλά και σε μία μεγάλη μερίδα των εργαζομένων αλλά και του πολιτικού κόσμου της χώρας.
Η εταιρία Λάρκο αποτελεί στρατηγικής σημασίας εταιρία στον τομέα της εξόρυξης νικελίου και όχι μόνο για την πατρίδα μας. Η περιουσία της αυτή την στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερη από το τίμημα το οποίο εικάζεται ότι προτάσσεται προς πώλησή της σε ιδιώτες.




Έχει έναν τεράστιο κύκλο εργασιών και ειδικότερα για την περιοχή μας και εννοώ την Μεσσαπία αυτή καθαυτή, αποτελεί έναν από τους πυλώνες της οικονομίας μας μιας και πάνω από 100 εργαζόμενοι απασχολούνται σε αυτή.
Η εταιρία στο διάστημα των ετών που λειτουργεί πέρασε από τον κερδοφόρο ιδιωτικό τομέα της εποχής Μποδοσάκη, στην ζημιογόνο περίοδο του ελέγχου της από το ελληνικό δημόσιο μέσω των μετόχων τους οποίους αυτό διόρισε. Τα λάθη τα οποία έγιναν τις δεκαετίες του '80, του'90 αλλά και του '2000 ήταν τεράστια. Σε αυτά τα λάθη τεράστια ευθύνη φέρουν τόσο οι διοικήσεις, που διορίζονταν από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όσο και οι συνδικαλιστές οι οποίοι κατά καιρούς "υπηρέτησαν" τους εργαζόμενους της εταιρίας.

Από την άλλη όμως όλα αυτά  δεν μπορούν να δικαιολογήσουν σε καμία περίπτωση τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να ιδιωτικοποιήσουν την εταιρία. Ο διαχωρισμός της εταιρίας σε "καλή" και "κακή" Λάρκο αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης των εργαζομένων στην ουσία εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται για την εταιρία αυτή, και από την άλλη είναι "ευθεία βολή" τουλάχιστον σε ότι μας αφορά, στην τοπική μας οικονομία.
Πάνω από 100 εργαζόμενοι θα απολυθούν σε πρώτη φάση και αν και εφόσον δεχθούν, θα επαναπροσληφθούν με "κουρεμένο" πάνω από το 50% των αποδοχών τους.
Το εργοτάξιο της περιοχής θα καταχωρηθεί σε εργολάβο και ουδείς εξασφαλίζει τους εργαζόμενους αυτούς σε τίποτα και για τίποτα.

Σε μια εποχή βαθύτατα οικονομικής κρίσης, που η τοπική 
οικονομία δοκιμάζεται σκληρά σε όλους τους τομείς της, και θυμηθείτε στο σημείο αυτό ότι το θέμα του ΤΕΙ δεν έχει κλείσει, 100 οικογένειες θα βρεθούν στην κυριολεξία εργασιακά "ξεκρέμαστες" το επόμενο χρονικό διάστημα, αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί που γίνονται για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.
Η ύφεση που θα επικρατήσει στην περιοχή μας θα επιδεινωθεί τουλάχιστον κατά 30% απ' ότι είναι σήμερα μιας και η Λάρκο δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοί της, οι οποίοι θα χάσουν παντελώς ή πρόσκαιρα την μισθοδοσία τους ή τουλάχιστον θα αναγκαστούν να εργαστούν με πολύ λιγότερα χρήματα.
Η Λάρκο είναι οι προμηθευτές της και όλοι όσοι επαγγελματίες συνεργάζονται μαζί της. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι τα Ψαχνά θα "βουλιάξουν" μέσα στο καταχείμωνο του 2013 αν αυτό συμβεί.

Από την άλλη όπως και πριν ανέφερα ο διαχωρισμός σε "καλή" και "κακή" Λάρκο δημιουργεί τεράστια ερωτήματα, τα οποία καλούνται σήμερα να απαντήσουν στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής κατά την ακροαματική διαδικασία που θα διεξαχθεί στις 4:00 μ.μ. οι κ.κ. Στουρνάρας Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αθανασόπουλος. Η ενημέρωση που ζητάει η επιτροπή είναι για το πως αποφασίστηκε ο διαχωρισμός της εταιρίας, τα κριτήρια, τα οποία "επέβαλλαν" τον διαχωρισμό αυτό καθώς επίσης και η ανάλυση της περιουσίας της εταιρίας.

Ένα θέμα όμως που κανένας-μα κανένας δεν έχει αναδείξει σε ότι αφορά την περιουσία της εταιρίας Λάρκο και ίσως-ίσως είμαστε οι πρώτοι που το φέρνουμε στην δημοσιότητα είναι αυτό της ύπαρξης σημείων όπου η εταιρία διατηρεί στην ιδιοκτησία της και σε αυτά έχει εντοπιστεί λιγνίτης, αντιλαμβάνεστε λοιπόν γιατί πράγμα μιλάμε. Αν αυτό αληθεύει και αν υπάρχουν αυτά τα σημεία τότε, όπως αντιλαμβάνεστε, το τίμημα της εταιρίας δεν είναι αυτό που έχει ανακοινωθεί ούτε ο τρόπος ιδιωτικοποίησής της είναι ο ορθός. Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα σημεία δεν έχουν συμπεριληφθεί σε καμία έκθεση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η περιουσία της εταιρίας, όταν αυτά τα σημεία περιέλθουν σε ιδιώτες, αλλάζει μιας και η εξόρυξη του λιγνίτη, η οποία χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή ακόμη και από την ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα φέρει τεράστια κέρδη στον ιδιώτη που θα περάσει στην κατοχή του.

Εμείς ως messapianews έχοντας την πληροφορία την παραθέτουμε και αυτή στο "τραπέζι" της διαπραγμάτευσης. Εάν όλα αυτά ισχύουν, τα όσα δρομολογούνται γύρω από τη Λάρκο πρέπει να σταματήσουν τώρα. Να επαναπροσδιοριστούν τα πάντα, διότι το ζήτημα δεν είναι αν ιδιωτικοποιηθεί ή όχι η εταιρία, ούτε είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε κρατικοδίαιτους που μεγαλούργησαν μέσα σε αυτή με το πέρασμα των χρόνων.

Το ζήτημα Λάρκο πρέπει να μας αφορά όλους και ειδικότερα τον Δήμο μας, ο οποίος έχει ευεργετηθεί τα μέγιστα από αυτή αλλά και τους πολίτες, οι οποίοι δυστυχώς σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, αδιαφορούν χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες από ένα πιθανό κλείσιμό της. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχθούν τα Ψαχνά, καθώς αν σε αυτά έχουν κλείσει σήμερα 20 καταστήματα, το Μάιο τα λουκέτα θα έχουν διπλασιαστεί  Αν η επίσημη ανεργία στο Δήμο μας βρίσκεται στο 25% θα εκτιναχθεί στο 35%. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την οικονομική καταστροφή που ο τόπος μας θα δεχθεί. 

Άμεσα πρέπει να κινητοποιηθούν άπαντες, Δήμος, βουλευτές (οι οποίοι ήδη έχουν κινητοποιηθεί), εργαζόμενοι, ΜΜΕ Ευβοίας, αλλά πολύ περισσότερο ο ντόπιος πληθυσμός.

Οι εξελίξεις στο θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρές και όπως φαίνεται θα μας απασχολήσουν πολύ περισσότερο στο μέλλον που έρχεται.


Γιάννης Ρουσόδημος


Απο: messapianews



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους