Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Φιλόδοξο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ξεκινά το 2013 για το ΤΑΙΠΕΔ

Πρεμιέρα για 10 αποκρατικοποιήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους
 
Του Βαγγελη Μανδραβελη

Τουλάχιστον μία αποκρατικοποίηση κάθε εβδομάδα θα πρέπει να εκκινεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) από τις αρχές του επόμενου έτους. Το νέο Μνημόνιο προβλέπει 10 αποκρατικοποιήσεις να ξεκινήσουν μέσα στο α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους, στόχος ιδιαίτερα απαιτητικός, τόσο για το Ταμείο όσο και για την κυβέρνηση.
Αν σ’ αυτές τις αποκρατικοποιήσεις προστεθεί και η...





αποκρατικοποίηση του Αστέρα της Βουλιαγμένης που χειρίζεται η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, τότε ο συνολικός αριθμός των αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 11.
Ωστόσο, μέσα στα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται και 40 ακίνητα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μία αποκρατικοποίηση. Αντίθετα, η ομάδα αυτή ακινήτων που βαίνουν προς αξιοποίηση, θα αποτελέσουν μια σειρά αποκρατικοποιήσεων που θα ξεκινήσει μέσα στο α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους.
Αναλυτικά για τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο θα πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των: ΟΔΙΕ, ΕΛΤΑ, ΕΛΒΟ, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ. Επίσης, την ίδια περίοδο, βάσει του Μνημονίου θα πρέπει να προχωρήσει η σύναψη συμβάσεων παραχώρησης των: Εγνατίας Οδού, Μικρών λιμένων και μαρινών και Περιφερειακών αεροδρομίων. Επίσης, θα πρέπει να ξεκινήσει η αξιοποίηση μιας νέας ομάδας 40 ακινήτων που θα μεταφερθούν άμεσα στο Ταμείο. Η ομάδα αυτή ακινήτων περιλαμβάνει εκατοντάδες επιμέρους ακίνητα, όπως εκείνα που κατέχει το υπουργείο Πολιτισμού στη Mεσαιωνική πόλη της Ρόδου, στην Πλάκα κ.ά. Επίσης, η αξιοποίηση έξι μονάδων Ξενία, τα οποία αναμένεται να εκχωρηθούν σε ένα επενδυτή, εκλαμβάνεται ως μία αποκρατικοποίηση.
Το έργο που πρέπει να γίνει μέσα στο 2013 χαρακτηρίζεται τιτάνιο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, στους 18 μήνες ύπαρξής του, το ΤΑΙΠΕΔ υλοποίησε ή συνεχίζει να υλοποιεί οκτώ αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται για εκείνες του ΟΠΑΠ, των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, των Κρατικών Λαχείων, του Ελληνικού (Αττική), της Κασσιόπης (Κέρκυρα), της Αφάντου (Ρόδος) και του IBC (Αττική). Πρόσφατα εκκίνησε η διαδικασία πώλησης έξι ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ σύντομα αναμένεται και η προκήρυξη που αφορά την αξιοποίηση 28 δημόσιων ακινήτων μέσω της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back). Από τις προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει, έχουν συμφωνηθεί μόνον δύο, εκείνη των Κρατικών Λαχείων και του IBC. Σύντομα αναμένεται να υπάρξει και συμφωνία για την Κασσιόπη, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να έλθει στις πρώτες ημέρες του έτους.
Το πιεστικό αυτό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, στόχο έχει να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους που υπήρξε το 2012. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα στο 2013 το Ταμείο πρέπει να φέρει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά μέσα στην περίοδο 2013-2016 που προβλέπει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ βασίζονται στις αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και Ελληνικού προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι ο ΟΠΑΠ στο β΄ τρίμηνο του έτους θα φέρει έσοδα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ έσοδα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του έτους και το Ελληνικό έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2013. Τα υπόλοιπα αναμενόμενα έσοδα θα προέλθουν από Κρατικά Λαχεία, IBC (υπόλοιπο καταβολής), Αφάντου, Κασσιόπη κ.ά.
Το θετικό με το πιεστικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν έχει αντιμετωπιστεί, όπως επίσης οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση της δόσης.


 Απο:kathimerini









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους