Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Στοπ για Λάρκο σε ΤΑΙΠΕΔ από Εθνική Τράπεζα


Στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, ως γνωστόν βρίσκεται και το συγκρότημα της εταιρίας Λάρκο. Όπως όμως καθημερινά προκύπτει, από τα ρεπορτάζ που έχουμε στην διάθεσή μας, τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν σε ότι αφορά την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, είναι πολλά, σύνθετα και ταυτόχρονα πολύπλοκα σε ότι αφορά ακόμη και το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει την εταιρία. 
Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο και που ίσως θα έπρεπε να προβληματίζει και την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει επιφορτιστεί με την εξεύρεση, ας το πούμε, λύσης στο ζήτημα αυτό, αντί να είναι ενημερωμένο και να προωθεί την καλύτερη δυνατή λύση, όλα δείχνουν ότι συμβαίνει το αντίθετο.




 Μετά τον απαράδεκτο, κατά την άποψή μας, χειρισμό που έγινε, στο η εταιρεία να χωριστεί σε "κομμάτια", ήλθε και το εξώδικο της Εθνικής Τραπέζης προς το ΤΑΙΠΕΔ, μιας και η Εθνική Τράπεζα είναι ένας εκ των κύριων μετόχων της εταιρίας, και ειδικότερα αυτής που ονόμασαν "¨νέα Λάρκο", προκειμένου να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί σας αναλύουμε τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, δεδομένα τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί και που είναι δεικτικά του πως κάποιοι διορισμένοι από την παρούσα κυβέρνηση διαχειρίζονται επιπόλαια θέματα υψίστης σημασίας, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, δημιουργούν μεγάλες καθυστερήσεις, οι οποίες με την σειρά τους μεταφράζονται σε αστοχία και δυστοκία από την πλευρά της Ελλάδος να προχωρήσει σε αυτές, με αποτέλεσμα την άνοιξη, λόγω όλων αυτών των καθυστερήσεων και των πολύπλοκων νομικίστικων διαδικασιών που έχουν δημιουργηθεί, να μας ζητήσουν εκ νέου περικοπές, και πάλι από μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να είμαστε σύννομοι ως προς τα συμφωνηθέντα του Μνημονίου.

Ας λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, ότι αν συνεχιστεί αυτός ο τραγέλαφος, με όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τότε ο μόνος ο οποίος δεν θα φταίει για ότι συμβεί, κάπου εκεί στο Φλεβάρη με Μάρτη, θα είναι ο απλός πολίτης ο οποίος έχει αντιληφθεί πλέον τόσο την προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, όσο και την έλλειψη διάθεσης από την πλευρά μέρους του πολιτικού μας συστήματος, να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην χώρα μας. 
Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σημειωτέον έπρεπε να έχουν συντελεστεί εδώ και τουλάχιστον μία εικοσαετία, αλλά δυστυχώς προσέκρουαν πάντα στην πελατειακή σχέση πολιτικού συνδικαλιστή- εργαζομένου. Τρανό παράδειγμα όλων αυτών οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες ζητούνται μόνο και μόνο επειδή η διαπλοκή συνδικαλιστών και πολιτικών σε παρελθόντες χρόνος δεν επέτρεψε τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης και την είσοδό της στη νέα ενεργειακή εποχή, στην οποία όλες αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες έχουν αυτή τη στιγμή.

ΕΞΩΔΙΚΟ με το οποίο αμφισβητεί τη δυνατότητα διαχωρισμού του εργοστασιακού συγκροτήματος της Λάρυμνας από την εταιρία και καλεί τους εμπλεκόμενους να μην προβούν σε καμία ενέργεια που θα θέτει σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματα της ΛΑΡΚΟ, απέστειλε στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, με κοινοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, η Εθνική Τράπεζα, που ελέγχει περίπου το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΛΑΡΚΟ, με την οποία το Δημόσιο έχει εκμισθώσει στην εταιρία τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μεταλλείων στη Λάρυμνα. Εν όψει λήξης της μίσθωσης, η κυβέρνηση, με βάση τους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ, προτίθεται να αποβάλει την εταιρία από το εργοστασιακό συγκρότημα της Λάρυμνας, ιδρύοντας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου μια νέα εταιρία η οποία θα ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο και θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πωληθεί. Η υφιστάμενη ΛΑΡΚΟ, χωρίς τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Η Εθνική ωστόσο με εξώδικο υποστηρίζει ότι το συγκρότημα της εταιρίας ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, το οποίο επεξεργάζεται τα μεταλλεύματα που εξορύσσονται από διάφορα μεταλλεία δημόσια και ιδιωτικά, ανήκει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην εταιρία και δεν αποτελεί μέρος των εγκαταστάσεων των μεταλλείων που έχουν εκμισθωθεί ή υπεκμισθωθεί από το ελληνικό Δημόσιο σε αυτή. Επίσης στο εξώδικο αναφέρεται ότι το συγκρότημα της Λάρυμνας δεν βρίσκεται εντός του χώρου των μεταλλείων και επομένως δεν περιλαμβάνεται στις αποδιδόμενες στο Δημόσιο εγκαταστάσεις μετά τη λήξη της εκμίσθωσης .
Σύμφωνα πάντα με το εξώδικο της Εθνικής Τράπεζας, το συγκρότημα της  Λάρυμνας, στο οποίο περιλαμβάνεται το εργοστάσιο επεξεργασίας μεταλλευμάτων, βοηθητικές εγκαταστάσεις, οικισμός, αποθήκες, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.λπ., έχει κατασκευαστεί σε έκταση περίπου 1.400 στρεμμάτων η οποία ανήκει στην εταιρία «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική ΑΕ ΛΑΡΚΟ» (Νέα ΛΑΡΚΟ). Μάλιστα σημειώνεται ότι η έκταση αυτή έχει περιέλθει στην κυριότητα της εταιρίας τμηματικά με διαδοχικά συμβόλαια αγοράς και απαλλοτριώσεις με δαπάνες της και είναι όλα μετεγγραμμένα στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο. Με βάση αυτό το δεδομένο η τράπεζα αμφισβητεί τη δυνατότητα να αποχωριστούν από την εταιρία τα περιουσιακά της στοιχεία και να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία μιας νέας εταιρίας που θα οδηγηθεί προς πώληση.

Η τράπεζα δηλώνει ότι επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της τόσο στη Νέα ΛΑΡΚΟ όσο και στην παλαιά, η οποία είναι δανείστρια της νέας και έχει εμπράγματες εξασφαλίσεις επί των ακινήτων και του συγκροτήματος του εργοστασίου. Ζητεί, δε, να μην προχωρήσει η διοικητική αποβολή της εταιρίας από το εργοστάσιο της Λάρυμνας και να μην γίνει καμία ενέργεια που θα θέτει σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο  τα νόμιμα δικαιώματα της ΛΑΡΚΟ.



Απο:messapianews










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους