Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΛΑΡΚΟ - Μεθοδεύσεις, καρφώματα και περίεργες κινήσεις

larko-methodeuseis-karfwmata-kai-perierges-kinhseisΎποπτες μεθοδεύσεις και υπόγειες διαδρομές με ωφελούμενους αγνώ­στους μέχρι στιγμής ιδι­ώτες καταγγέλλουν οι συνδικα­λιστές της ΛΑΡΚΟ, που ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο συναντώνται σήμερα εσπευσμένα με τον ανα­πληρωτή υπουργό ΟικονομικώνΧρήστο Σταϊκούρα. Αφορμή για τις καταγγελίες στάθηκεη γνωστοποίηση της πρότασης του ΤΑΙΠΕΔ προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προκρίνει ως μοναδική λύση το άμεσο κλείσι­μο της ΛΑΡΚΟ εξαιτίας των κρα­τικών ενισχύσεων που έλαβε η εταιρεία στο παρελθόν.


 
 
Στο σημείωμα που έχει στεί­λει στην DG COMP, το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για ύπαρξη εννέα πε­ριπτώσεων  κρατικής ενίσχυσης της ΛΑΡΚΟ. Το ΤΑΙΠΕΔ κρίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της εταιρείας με τη σημερινή της μορφή, διότι ο αγοραστής θα είναι εκτεθειμένος σε κίνδυνο να ζητηθεί η επιστρο­φή κρατικών ενισχύσεων άνω 200 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να μην αρχίσουν κοινοτικές έρευνες, το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει να κλείσει και να εκκα­θαριστεί η ΛΑΡΚΟ, ώστε να λυθεί η συνέχεια του νομικού προσώ­που και να μην υπάρχει ζήτημα αναζήτησης πιθανών ενισχύ­σεων. Ακολούθως, να πωληθεί με διεθνή διαγωνισμό εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα εν­σωματώσει το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία Αγ. Ιωάννη, ενώ με ξεχωριστό διε­θνή διαγωνισμό θα πουληθούν τα ορυχεία (με πολυετείς άδειες εκμετάλλευσης).

Με αυτά τα δεδομένα, το ΤΑΙ­ΠΕΔ να καρφώνει το ελληνικό κράτος για κρατικές ενισχύσεις, οι αρμόδιοι της DG COMP ζητούν απαντήσεις από το ΥΠΕΚΑ και τον υπ. Οικονομικών για το νομι­κό καθεστώς των ορυχείων, μέχρι την 31η Ιανουαρίου.
Το θέμα έχει και πολιτικές προεκτάσεις, αφού ο προϊστά­μενος της DG COMP, Χ. Αλμούνια, καλείται να απαντήσει αν θα πρέπει να ανοίξει έρευνα για κρατικές ενισχύσεις ή να τηρηθεί στάση αναμονής ώστε να διαπι­στωθεί αν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των συνδικαλιστών της ΛΑΡΚΟ, ο Χ. Αλμούνια έδωσε εντολή να μην ανοίξει έρευνα και να διερευ­νηθεί η δυνατότητα εφαρμογής του σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μην κατηγορηθεί η Ευρωπαϊ­κή Επιτροπή ότι μπλοκάρει το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατι­κοποιήσεων.
Άρα δεν υφίσταται οριστική απόφαση για τη ΛΑΡΚΟ. ούτε έχουν αξιολογηθεί επί της ου­σίας οι αναφορές του ΤΑΙΠΕΔ για κρατικές ενισχύσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εξετάσει την επανάληψη της διαδικασίας ιδιω­τικοποίησης του 2009.

Aπο: Η Εφημερίδα των Συντακτών
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους