Το χρονόμετρο της τρόικας για τις τρεις τράπεζες που έχουν «κρατικοποιηθεί» τρέχει ανάποδα.
Το σχέδιο κειμένου που έχει ετοιμασθεί για την επικαιροποίηση του μνημονίου προβλέπει την άμεση δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης της Eurobank τους επόμενους μήνες και οπωσδήποτε μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2013.
Παρ’ ό,τι η τρόικα δεν έχει ολοκληρώσει την νέα αξιολόγηση του προγράμματος (επιστρέφει το Σάββατο ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας) και κατά συνέπεια δεν έχει αποκρυσταλλωθεί το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, στο τμήμα που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το σχέδιο του κειμένου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Και προβλέπει την δέσμευση για άμεση δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης της Eurobank.
Το συγκεκριμένο τμήμα του κειμένου έχει ήδη κοινοποιηθεί στους συναρμόδιους φορείς. Άλλωστε αυτή είναι και η μοναδική δέσμευση του νέου διοικητικού σχήματος που ανέλαβε την Eurobank και για το οποίο η διοίκηση του ΤΧΣ φέρεται να έχει... εγγυηθεί στην τρόικα.
Προβλήματα όμως φαίνεται να υπάρχουν με το χρονοδιάγραμμα της πώλησης του ΤΤ το οποίο σύμφωνα με το υπό επικαιροποίηση μνημόνιο θα έπρεπε στις 15 Ιουλίου να έχει μπει στην τελική ευθεία. Τα προβλήματα αυτά σύμφωνα με σχόλια στελεχών του ΥΠΟΙΚ που εμπλέκονται στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, συζητήθηκαν σε... έντονο ύφος μεταξύ του ΤΧΣ και της τρόικας στην πρώτη φάση της επίσκεψης, που διακόπηκε προσωρινά λόγω των εξελίξεων στον κυβερνητικό σχηματισμό.
Με την επάνοδο της ηγεσίας της τρόικας η διοίκηση του ΤΧΣ έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει «τελικές προτάσεις» στην βάση της υποχρέωσης του να εξασφαλίσει την ταχύτερη δυνατή ιδιωτικοποίηση του οργανισμού παρά το γεγονός ότι όπως όλες οι πλευρές παραδέχονται «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές προϋποθέσεις με τις οποίες είχε συνδεθεί η ιδιωτικοποίηση του νέου ΤΤ...». Ανάλογες δεσμεύσεις για οριστικές αποφάσεις έχουν δοθεί και για την Proton Bank.
Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι η πίεση που ασκείται από την τρόικα για γρήγορα αποτελέσματα όσο αφορά την ιδιωτικοποίηση των «κρατικοποιημένων» τραπεζών, φαίνεται να επηρεάζεται και από το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών μέσω του δανείου του ESM προς την Ελλάδα, ότι ακολουθήσει -όσον αφορά την στρατηγική ανασυγκρότησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος- θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των τελευταίων αποφάσεων του Εurogroup για την τραπεζική ενοποίηση Με άλλα λόγια οτιδήποτε ακολουθήσει δεν θα μπορεί να στηριχθεί πλέον σε πόρους από το δανειακό πρόγραμμα των 170 περίπου δισ. ευρώ του δανείου, αλλά θα πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων που υποχρεώνουν μετόχους και δανειστές όλων των ειδών μαζί με το κράτος να επωμισθούν τα «κόστη» της επιπλέον κεφαλαιακής ενίσχυσης
Απο: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου