Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Αμυντικές βιομηχανίες-ΛΑΡΚΟ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα εθνικό, αντιπαραγωγικό και αντεργατικό έγκλημα


Διαδοχικές συσκέψεις για την τύχη των δύο αμυντικών βιομηχανιών αλλά και της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι απαντούν στις προτάσεις με 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο την Τετάρτη 28/8  Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες από εργαζομένους και μέλη των διοικήσεων που μετείχαν στην συνάντηση, για την ΕΛΒΟ προωθείται καθεστώς ένταξής της σε ειδική εκκαθάριση, ενώ για την ΕΑΣ εξετάζεται η διάσπασή της στα δύο (αμυντικό και πολιτικό σκέλος) και εν συνεχεία η ένταξή της στο καθεστώς κατάργησης - συγχώνευσης - αναδιάρθρωσης στο οποίο εντάχθηκε και η ΕΡΤ.





Αξίζει να σημειωθεί πως οι τελικές προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν προς έγκριση στην τρόικα έως το τέλος Αυγούστου, βάσει του σχετικού προαπαιτούμενου για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίoυ.   Για την ΕΑΣ, η λύση που προτείνεται είναι η διάσπαση του αμυντικού σκέλους της ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93-95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό. Ως εκ τούτου, βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της Ε.Ε. που επιτρέπει κατ' εξαίρεση την παροχή ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η επιστροφή μόνο στο 5-7% του σκέλους των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς.   Για την ΕΛΒΟ προτείνεται η ένταξη στο άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων. Προβλέπει ότι μπορούν να τεθούν υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.   Για τη ΛΑΡΚΟ, προτείνεται η τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων. Ο σύμβουλος του Δημοσίου έχει προτείνει τη λύση της ένταξης της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου η εταιρεία να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από τη ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της μεταλλουργίας για οφειλή περίπου 300 εκατ. ευρώ.   

  «Οι  αποφάσεις συνιστούν, εάν εφαρμοστούν, ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά, αντιπαραγωγικά και αντεργατικά εγκλήματα»   

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο “105,5 Στο Κόκκινο” (κ. Χριστακάκη) ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη θα συνιστούν, εάν εφαρμοστούν, ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά, αντιπαραγωγικά και αντεργατικά εγκλήματα που έγιναν σε αυτόν τον τόπο. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, με τις χθεσινές αποφάσεις της, αφενός μεν έδωσε συγχωροχάρτι στις διοικήσεις που διορίζονταν από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στην κακοδιαχείριση που υπήρχε σε αυτές. Αφετέρου, όσον αφορά αυτές τις δύο επιχειρήσεις, δηλαδή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τα οποία οδηγούνται σε αναδιάρθρωση, καθώς και την ΕΛΒΟ, η οποία οδηγείται σε ειδική εκκαθάριση, τα αποτελέσματα που θα υπάρχουν είναι, καταρχάς, η συρρίκνωση του παραγωγικού τους έργου, κατά δεύτερον απολύσεις, σημαντικές απολύσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν και στο 60%, και τρίτον εκχώρηση τμηματικά, δηλαδή σε κομμάτια, παραγωγικών δραστηριοτήτων αυτών των επιχειρήσεων.     Σωματείο εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: 24ωρη απεργία στις 28/8 και συλλαλητήριο   «Δεν πωλείται η ΛΑΡΚΟ, πωλείται η Ελλάδα», αυτό υποστηρίζουν, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης στη ΛΑΡΚΟ, τα σωματεία των εργαζομένων.     ΛΑΡΚΟ: Προτάσεις των εργαζομένων για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της   Να υπενθυμίσουμε ότι στις 20 Αυγούστου και στο χώρο του Εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται στην Λάρυμνα του Νομού Φθιώτιδας, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με θέμα τη διατύπωση πρότασης σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και την ανάπτυξη της εταιρίας.    Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους φορείς (Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, ΓΣΕΕ), την Περιφερειακή-Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορέων της ευρύτερης περιοχής των έξι νομών στους οποίους δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, τα πολιτικά κόμματα και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.       Κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ   Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από τους εργαζομένους της «ΛΑΡΚΟ ΑΕ» στην Αθήνα στις 28/8/2013 παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σταθάς Γιάννης, Δρίτσας Θοδωρής και Στρατούλης Δημήτρης, οι οποίοι δήλωσαν ότι η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και να βοηθήσει στην αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς πρόκειται για μία κερδοφόρα επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, που συνεισφέρει περισσότερα από 400 εκ. ευρώ το χρόνο σε συνάλλαγμα στην ελληνική οικονομία από την εξαγωγή νικελίου.   Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασαν επίσης τις εξαγγελίες και τις προθέσεις της κυβέρνησης για διάλυση και εκποίηση της εταιρείας, οι οποίες οδηγούν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.    


 Aπο: avgi.gr

 http://left.gr/








Αμυντικές βιομηχανίες-ΛΑΡΚΟ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα εθνικό, αντιπαραγωγικό και αντεργατικό έγκλημα

Ημερομηνία: 27/08/2013 17:57
Διαδοχικές συσκέψεις για την τύχη των δύο αμυντικών βιομηχανιών αλλά και της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι απαντούν στις προτάσεις με 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο την Τετάρτη 28/8

Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες από εργαζομένους και μέλη των διοικήσεων που μετείχαν στην συνάντηση, για την ΕΛΒΟ προωθείται καθεστώς ένταξής της σε ειδική εκκαθάριση, ενώ για την ΕΑΣ εξετάζεται η διάσπασή της στα δύο (αμυντικό και πολιτικό σκέλος) και εν συνεχεία η ένταξή της στο καθεστώς κατάργησης - συγχώνευσης - αναδιάρθρωσης στο οποίο εντάχθηκε και η ΕΡΤ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τελικές προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν προς έγκριση στην τρόικα έως το τέλος Αυγούστου, βάσει του σχετικού προαπαιτούμενου για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίoυ.

Για την ΕΑΣ, η λύση που προτείνεται είναι η διάσπαση του αμυντικού σκέλους της ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93-95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό. Ως εκ τούτου, βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της Ε.Ε. που επιτρέπει κατ' εξαίρεση την παροχή ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η επιστροφή μόνο στο 5-7% του σκέλους των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς.

Για την ΕΛΒΟ προτείνεται η ένταξη στο άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων. Προβλέπει ότι μπορούν να τεθούν υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

Για τη ΛΑΡΚΟ, προτείνεται η τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων. Ο σύμβουλος του Δημοσίου έχει προτείνει τη λύση της ένταξης της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου η εταιρεία να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από τη ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της μεταλλουργίας για οφειλή περίπου 300 εκατ. ευρώ.


«Οι  αποφάσεις συνιστούν, εάν εφαρμοστούν, ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά, αντιπαραγωγικά και αντεργατικά εγκλήματα»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο “105,5 Στο Κόκκινο” (κ. Χριστακάκη) ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη θα συνιστούν, εάν εφαρμοστούν, ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά, αντιπαραγωγικά και αντεργατικά εγκλήματα που έγιναν σε αυτόν τον τόπο. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, με τις χθεσινές αποφάσεις της, αφενός μεν έδωσε συγχωροχάρτι στις διοικήσεις που διορίζονταν από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στην κακοδιαχείριση που υπήρχε σε αυτές. Αφετέρου, όσον αφορά αυτές τις δύο επιχειρήσεις, δηλαδή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τα οποία οδηγούνται σε αναδιάρθρωση, καθώς και την ΕΛΒΟ, η οποία οδηγείται σε ειδική εκκαθάριση, τα αποτελέσματα που θα υπάρχουν είναι, καταρχάς, η συρρίκνωση του παραγωγικού τους έργου, κατά δεύτερον απολύσεις, σημαντικές απολύσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν και στο 60%, και τρίτον εκχώρηση τμηματικά, δηλαδή σε κομμάτια, παραγωγικών δραστηριοτήτων αυτών των επιχειρήσεων.


Σωματείο εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: 24ωρη απεργία στις 28/8 και συλλαλητήριο

 

«Δεν πωλείται η ΛΑΡΚΟ, πωλείται η Ελλάδα», αυτό υποστηρίζουν, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης στη ΛΑΡΚΟ, τα σωματεία των εργαζομένων.


ΛΑΡΚΟ: Προτάσεις των εργαζομένων για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της


Να υπενθυμίσουμε ότι στις 20 Αυγούστου και στο χώρο του Εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται στην Λάρυμνα του Νομού Φθιώτιδας, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με θέμα τη διατύπωση πρότασης σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και την ανάπτυξη της εταιρίας.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους φορείς (Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, ΓΣΕΕ), την Περιφερειακή-Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορέων της ευρύτερης περιοχής των έξι νομών στους οποίους δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, τα πολιτικά κόμματα και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.


Κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

 

Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από τους εργαζομένους της «ΛΑΡΚΟ ΑΕ» στην Αθήνα στις 28/8/2013 παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σταθάς Γιάννης, Δρίτσας Θοδωρής και Στρατούλης Δημήτρης, οι οποίοι δήλωσαν ότι η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και να βοηθήσει στην αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς πρόκειται για μία κερδοφόρα επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, που συνεισφέρει περισσότερα από 400 εκ. ευρώ το χρόνο σε συνάλλαγμα στην ελληνική οικονομία από την εξαγωγή νικελίου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασαν επίσης τις εξαγγελίες και τις προθέσεις της κυβέρνησης για διάλυση και εκποίηση της εταιρείας, οι οποίες οδηγούν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.


Πληροφορίες: avgi.gr
- See more at: http://left.gr/news/amyntikes-viomihanies-larko-i-kyvernisi-shediazei-ena-ethniko-antiparagogiko-kai-antergatiko#sthash.7ZdBfQOd.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους