Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

«Όχι» στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ και του ορυκτού πλούτου»

Ηχηρό «όχι» στο «ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ και του ορυκτού πλούτου» φώναξαν χθες εκατοντάδες εργαζόμενοι στο κέντρο της Αθήνας, αντιπροσωπεία των οποίων παρέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στη Βουλή.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις εξαγγελίες της κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες μπαίνει πωλητήριο στη ΛΑΡΚΟ και στα ορυχεία της μέχρι τις 31 Αυγούστου, με ανοιχτό το σενάριο διχοτόμησης της εταιρείας. 




Το σωματείο των εργαζομένων υπολογίζει πως η ΛΑΡΚΟ απασχολεί συνολικά περίπου 1.500 εργαζομένους σε πέντε νομούς, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και περίπου 12.500 που απασχολούνται σε συναφή επαγγέλματα.
Στη συγκέντρωση που έγινε στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας, παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάς, Θ. Δρίτσας και Δημ. Στρατούλης, οι οποίοι δήλωσαν ότι η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και να βοηθήσει στην αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς πρόκειται για μία κερδοφόρα επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, που συνεισφέρει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε συνάλλαγμα στην ελληνική οικονομία από την εξαγωγή νικελίου. Οι βουλευτές καταδίκασαν επίσης τις εξαγγελίες και τις προθέσεις της κυβέρνησης για διάλυση και εκποίηση της εταιρείας, οι οποίες οδηγούν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.
 

Στη Βουλή η πώληση της ΛΑΡΚΟ

Το θέμα της πώλησης της ΛΑΡΚΟ φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάς, Β. Κυριακάκης, Ευ. Αποστόλου, Ευ. Ουζουνίδου και Ευ. Διαμαντόπουλος, οι οποίοι ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο τόσο για να επιστραφεί ο ΦΠΑ ύψους άνω των 65 εκατ. ευρώ, όσο και για τον έλεγχο της χρηστής διοίκησης της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. κατά την περίοδο 2004-2009, μετά την καταγγελία των εργαζομένων για διαφυγόντα κέρδη ύψους 500 εκατ. ευρώ κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο. Ζητούν επίσης να μάθουν από πού προκύπτει ότι η ΛΑΡΚΟ Α.Ε. έχει λάβει επιδότηση ύψους 130 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, ώστε να ελέγξει εάν υπάρχει φοροδιαφυγή εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου από τις αποφάσεις και τους χειρισμούς της διοίκησης της εταιρείας κατά την περίοδο 1998-2009.


Γασπαράκης Μ.

Aπο: avgi.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους