«Δεν σκοπεύουν απλά να την
ξεπουλήσουν. Θέλουν να τη δωρίσουν. Πώς αλλιώς να εξηγήσω ότι δεν
υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ, που φέρνει ξένο συνάλλαγμα ένα
εκατομμύριο ευρώ την ημέρα;» λέει ο Δημήτρης Καραγιάννης, ο οποίος
εργάζεται 35 χρόνια στην βιομηχανία.
«Η ΛΑΡΚΟ κάτω από δημόσιο έλεγχο» έγραφε το πανό. Οι εργαζόμενοι συζητούν για το σχέδιο που τους ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 40%. Αυτό, όμως, που τους τρομάζει είναι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων -σήμερα υπολογίζονται σε 2.300- κατά 60%! Σχολιάζουν ότι η περίπτωση της ΛΑΡΚ0 είναι «ενδεικτική της κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα».
«Σήμερα η εταιρεία είναι κλειστή. Δεν διατηρεί καμία παραγωγική δραστηριότητα. Κι εμείς παραμένουμε απλήρωτοι οχτώ μήνες. Φθάσαμε στα όρια της εξαθλίωσης», τονίζει ο Γιάννης Σαραντής, εργαζόμενος στα Εθνικά Αμυντικά Συστήματα και προσθέτει: «Μεθοδεύουν τη συρρίκνωση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και τις απολύσεις μας».
Κλιμακώνουν
Ο Γ. Σαραντής υποστηρίζει ότι μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθν. Αμυνας, τους ανακοινώθηκε ότι το καλύτερο σενάριο είναι «η συρρίκνωση του προσωπικού από 815 άτομα σε 500. Κι αυτό θα ισχύσει αν το δεχτούν οι εκπρόσωποι της τρόικας». Για το λόγο αυτό περιμένουν ότι την επόμενη Παρασκευή θα έχει συζητηθεί από την πολιτική ηγεσία και θα τους πουν την τελευταία λέξη. Πάντως οι εργαζόμενοι λένε ότι σκοπεύουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για εξυγίανση ή αναδιάρθρωση» υποστηρίζουν, τονίζοντας ότι δεν διαφαίνεται πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τις εγκαταστάσεις και το εξειδικευμένο προσωπικό: «Αντιθέτως, απαξιώνονται όλες οι δομές της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αν δεν πουληθεί, θα πάψει να υπάρχει».
Στην πορεία συμμετείχαν συνδικαλιστές και μέλη των σωματείων εργαζομένων που πρόκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΜΕ. Παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Στρατούλης, Θόδ. Δρίτσας και Γ. Σταθάς. Ο Δημ. Στρατούλης δήλωσε στην «Ε» ότι «η κυβερνητική απόφαση για διάλυση της κερδοφόρας και στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, της ΛΑΡΚΟ, συνιστά αντεθνικό, αντεργατικό και αντιπαραγωγικό έγκλημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου