Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Εκκαθάριση και ενιαία πώληση εργοστασίου και ορυχείων της ΛΑΡΚΟ



Απο: Kathimerini.gr
Της Χρυσας Λιαγγου

Το σχέδιο θα προχωρήσει ενώ λειτουργεί η εταιρεία,
διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας

Τη λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία και την ενιαία πώληση της Λάρκο, σχέδιο που διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας αλλά όπως διαπιστώνεται είναι εξαιρετικά πολύπλοκο στην εφαρμογή του θα επιδιώξει η κυβέρνηση.
Στο σενάριο αυτό κατέληξαν χθες τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τη συμμετοχή του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη και των συμβούλων ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. 
 




Η υλοποίηση του σχεδίου προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας και της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία έχει υποδείξει στην ελληνική πλευρά την τμηματική πώληση της μεταλλευτικής βιομηχανίας, δηλαδή ξεχωριστά εργοστάσια και ορυχεία.

Για τον σκοπό αυτό η ελληνική πλευρά θα έχει συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την τρόικα προκειμένου να διασφαλίσει τη συναίνεσή της στο σχέδιο που προωθείται, πριν αυτό υποβληθεί επισήμως μέχρι τις 31 Αυγούστου, όπως απαιτεί το Μνημόνιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Λάρκο έχει τεθεί από την τρόικα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ολα τα σενάρια που παρουσίασαν οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης της εταιρείας στη χθεσινή σύσκεψη περιελάμβαναν εκκαθαριστή, αφού η εταιρεία δεν μπορεί να πουληθεί με το βάρος των χρεών που έχει συσσωρεύσει. Το σχέδιο που προκρίθηκε χθες αποτελεί έναν συνδυασμό των παραμέτρων που έχει θέσει η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι νομικοί σύμβουλοι θα εξετάσουν από αύριο το πρωί το πόσο εφικτό είναι το σχέδιο από νομικής άποψης. Θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τον ελληνικό μεταλλευτικό κώδικα, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα διαπιστώθηκαν χθες δίνει τη δυνατότητα ενιαίας πώλησης της εταιρείας σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία. Μείζον θέμα που αναμένεται να εξεταστεί από νομικής πλευράς είναι η ενιαία πώληση ιδιωτικών και δημοσίων μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ και αυτό γιατί με βάση τον μεταλλευτικό κώδικα διέπονται από διαφορετικούς κανόνες. Το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, εκτιμά ωστόσο μετά και τη χθεσινή σύσκεψη ότι «υπάρχει διέξοδος». Η ξεχωριστή πώληση που προτείνει η Κομισιόν δεν επιτυγχάνει τον κοινό στόχο που είναι η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, αφού η εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν είναι ενιαία, είναι το βασικό επιχείρημα που θα προβάλει η ελληνική πλευρά στην τρόικα.
«Δεν γίνεται να λειτουργήσει εργοστάσιο χωρίς ορυχείο» αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος και τονίζει ότι στην περίπτωση ξεχωριστής πώλησης δεν πρόκειται να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων ύψους 130 εκατ. ευρώ που θέτει η Κομισιόν ως προϋπόθεση για την ενιαία πώληση της Λάρκο, η άποψη που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι εφόσον παρουσιαστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο μπορεί να υπάρξει τουλάχιστον πάγωμα, αφού οι κυρώσεις δεν έχουν ακόμη επιβληθεί.
Στη χθεσινή σύσκεψη τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας όσο και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου έθεσαν ως βασική παράμετρο του σχεδίου αποκρατικοποίησης τη διασφάλιση των 1.200 εργαζομένων της επιχείρησης.

Η πτώση του νικελίου έπληξε την εταιρεία
Τα προβλήματα βιωσιμότητας της «Λάρκο» συνδέονται κυρίως με την πτώση της τιμής του νικελίου στη διεθνή αγορά στα 14.000 δολάρια ανά τόνο, αφού το μέσο κόστος παραγωγής του εργοστασίου φθάνει τα 18.000 δολάρια ανά τόνο προϊόντος. Το 2012 η εταιρεία κατέγραψε ζημιές ύψους 34,32 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 6,37 εκατ. το 2011 και ζημιών 105,49 εκατ. το 2009 και 116,34 εκατ. το 2008. Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας στις 31/12//2012 ήταν αρνητικό κατά 48,32 εκατ. Το σύνολο των απασχολούμενων κεφαλαίων της ήταν 292,55 εκατ. εκ των οποίων 50 εκατ. αφορούν ομολογιακά δάνεια και 168,31 εκατ. είναι κεφάλαια οφειλόμενα σε προμηθευτές της, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ. Ακόμη, ποσά 37 εκατ. και 11,59 εκατ. αντιπροσωπεύουν οφειλές προς την παλαιά υπό εκκαθάριση «Λάρκο» και το υπ. Οικονομικών αντιστοίχως. Οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες έχουν εγείρει εναντίον της εταιρείας από το 2010 απαίτηση ποσού 190,27 εκατ.



Εκκαθάριση εν λειτουργία το σχέδιο για ΛΑΡΚΟ_(...EΠIXEIPHΣEIΣ...)




Απο: Kathimerini.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους