Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ένα ειδοποιητήριο με δύο χαράτσια στα ΙΧ

Επιβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών τις δύο νέες φορολογικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει, και οι οποίες αφορούν την ταυτόχρονη επιβολή των τελών κυκλοφορίας του 2014 και του φόρου πολυτελείας του 2013, καθώς και το «πάγωμα» των συναλλαγών όσων επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τα οποία δεν έχουν ρυθμίσει.
 


 

Με στόχο να εισπραχθούν στο τελευταίο δίμηνο του 2013, μαζί με τα 1,2 δισ. ευρώ των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας, και τα 140 εκατομμύρια ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει ο φόρος πολυτελείας στα μεγάλου κυβισμού Ι.Χ., το υπουργείο θα καλέσει με ενιαία ειδοποιητήρια, εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους Ι .Χ αυτοκινήτων με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, να πληρώσουν ταυτόχρονα τα τέλη κυκλοφορίας του νέου έτους και το φόρο πολυτελείας του τρέχοντος.

Αποτέλεσμα της ταυτόχρονης επιβολής των τελών κυκλοφορίας και του φόρου πολυτελείας στους κατόχους Ι.Χ. άνω των 1.928 κ.εκ. θα είναι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2013 υπέρογκα ποσά φόρων που θα κυμαίνονται από 947 έως 5.140 ευρώ.

Παράλληλα προχωράει και το σχέδιο για τη διαπόμπευση μέσω διαδικτύου, καθώς και το «πάγωμα» των συναλλαγών όσων επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και αποφεύγουν να τα ρυθμίσουν.

Ωστόσο, η πλειονότητα αυτών των φορολογουμένων, δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον ΦΠΑ και τις οφειλές τους προς τις εφορίες, όχι επειδή θέλουν να φοροδιαφεύγουν, αλλά επειδή αδυνατούν να εξοφλήσουν τα υπέρογκα ποσά φόρων που καλούνται να πληρώσουν.

Εντούτοις, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προτίθεται να θεσπίσει σε βάρος τους το μέτρο της δημοσιοποίησης των επωνυμιών και των ΑΦΜ τους μέσω του διαδικτύου, θεωρώντας ότι διαπράττουν φοροδιαφυγή.

Το μέτρο προβλέπει επίσης ότι όσοι από τους υπόλοιπους επιχειρηματίες προμηθευτούν προϊόντα ή λάβουν υπηρεσίες από τους διαπομπευμένους αυτούς φορολογούμενους θα χάνουν δικαιώματα εκπτώσεων του ΦΠΑ για τα τιμολόγια που θα λάβουν.

Ουσιαστικά, με το μέτρο αυτό, επιχειρείται να επιβληθεί φορολογική συμμόρφωση σε όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή δεν πληρώνουν τους .μνημονιακούς φόρους.

Ήδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν υπερβεί πλέον κατά πολύ τα 60 δισ. ευρώ, αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζει το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 58,9 δισ. ευρώ, καθώς δεν συνυπολογίζει τις μη φορολογικές οφειλές.

Σύμφωνα δε με νεώτερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους προστέθηκαν άλλα 588 εκατ. ευρώ απλήρωτοι φόροι, στο συνολικό ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παρατείνει ως το τέλος Νοεμβρίου την προθεσμία για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2012. Η ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών θα γίνεται και πάλι ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. κάθε υπόχρεου.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών, για να εξοικονομήσει δαπάνες εκτύπωσης χαρτιού, δεν θα ταχυδρομήσει τα μηδενικά εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος σε πάνω από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι θα πρέπει πλέον να τα εκτυπώσουν μέσω του διαδικτύου, εισερχόμενοι, με τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν αποκτήσει, στο σύστημα TAXISNET, στις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών
 
(www.gsis.gr και www.taxisnet.gr).
Aπο: Real.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους