Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σήμερα παίζει το μέλλον της ΛΑΡΚΟ

Κρίσιμα ερωτήματα από την πλευρά των εργαζομένων για κρυφές συναντήσεις ΤΑΙΠΕΔ με την Cunico για την οποία εξελίσσονται και έρευνες για δωροδοκίες σε άλλες χώρες

Tο θέμα της ΛΑΡΚΟ αναμένεται να τεθεί και τη σημερινή μέρα στην τρόικα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα έχει στο υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα ουσιαστικά καθορίζονται αρκετά πράγματα σε σχέση με την ΛΑΡΚΟ και τις αμυντικές βιομηχανίες και ουσιαστικά σήμερα παίζεται η τύχη τους.
 


 
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την προηγούμενη βδομάδα και τις επαφές που υπήρχαν έμειναν λίγες μέρες έτσι ώστε να συγκροτηθούν φάκελοι ωστόσο όμως όλα συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι λίγο πολύ υπάρχει το περίγραμμα.
Η τρόικα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και σε κάθε περίπτωση παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις της για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Εκείνο που τουλάχιστον κυριαρχεί μέχρι τώρα σε επίπεδο διαρροών είναι ότι δεν έχουν απομακρυνθεί από τις λύσεις τις οποίες είχαν δώσει στο παρελθόν και εκείνο το οποίο δείχνει να είναι καθοριστικό είναι το πρόστιμο των 135 εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβληθεί από την Ε.Ε. για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία έγιναν
γνωστά τη χθεσινήμέρα η συζήτηση σήμερα θα επικεντρωθεί κυρίως στις Αμυντικές Βιομηχανίες γεγονός το οποίο προσδιορίζει λίγο πολύ ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ΛΑΡΚΟ ενδεχόμενο να υπάρχει και κάποια προσέγγιση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας.
Από τα βασικά θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι εκτός από το 135 εκατ. κρατικών ενισχύσεων είναι η διασφάλιση μιας ενιαίας ΛΑΡΚΟ, δηλαδήνα αποφευχθεί το σενάριο της διάσπασης σε δύο εταιρείες έτσι ώστε να διατηρήσει η ΛΑΡΚΟ εκτός από το εργοστάσιο και τους χώρους εξόρυξης. Ένα δεύτερο στοιχείο έχει σχέση με το μισθολογικό κόστος που είναι το μεγάλο αγκάθι. Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας από τη μια και η διασφάλιση ένταξης όλων των εργαζομένων με τις συμβάσεις τις οποίες έχουν σήμερα είναι τα δύο θέματα που έχουν τεθεί σε διάφορες φάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί διάφορα σενάρια και όλα αυτά τα σενάρια πέρα από τη βάση και την πορεία τους καταλήγουν στη μείωση του μισθολογικού κόστους για την ίδια την εταιρεία πράγμα το οποίο σημαίνει αρ
κετές θυσίες συνολικά από τους εργαζόμενους. Ανάμεσα στα σενάρια είναι οι οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς, είναι οι παράλληλες μειώσεις προσωπικού, ανάμεσα στα σενάρια είναι να διατηρηθεί ο κεντρικός κορμός της παραγωγής για να διασφαλιστεί η λειτουργία της επιχείρησης μέχρι την ιδιωτικοποίηση γεγονός το οποίο σημαίνει ότι διάφορα τμήματα ενδεχόμενα και να οδηγηθούν σε κλείσιμο.
Τέλος ανάμεσα στα σενάρια είναι ακόμη και τα πλέον εφιαλτικά και ουσιαστικά μιλούμε για λύσεις σοκ.



Τι καταγγέλλουοι εργαζόμενοι.

Την επιδίωξη για απαξίωση και τελικά το κλείσιμο της επιχείρησης καταγγέλλουν σε όλους τους τόνους και οι εργαζόμενοι οι οποίοι συνεχώς αποκαλύπτουν θέματα που έχουν σχέση με τις επαφές του διευθύνων συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Εμίρη με τον κ. Δασκαλάκη που στο παρελθόν ήταν το αφεντικό της ΛΑΡΚΟ και τώρα της Cunico RNV που βρίσκεται στα Σκόπια.
Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι πέρα από τις πιέσεις των δανειστών υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για την προσπάθεια απαξίωσης της εταιρείας αφού δεν λύνονται θέματα που έχουν σχέση με το τεράστιο ενεργειακό κόστος όπως επίσης και τα θέματα που έχουν σχέση με την επιστροφή 68 εκατομμυρίων ευρώ από Φ.Π.Α που χρωστάει το δημόσιο.
Παράλληλα οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν αυτές τις επαφές μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και του βασικού ανταγωνιστήτης ΛΑΡΚΟ και μάλιστα προσδιορίζουν το σκηνικό ότι βασική επιδίωξη του Δασκαλάκη δεν ήταν άλλη αλλά από το να μεθοδεύσει τα πράγματα κατά τέτοιο τρόπο ακόμη και στην περίπτωση που προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας να μη βρεθεί επενδυτής να την πάρει λόγω κυρίως των τεράστιων βαρών που θα έχει η εταιρεία.
Εκτιμούν οι εργαζόμενοι ότι κυρίως λόγω των προβλημάτων που έχουν με υποθέσεις δωροδοκίας που ελέγχονται αυτή την περίοδο ότι αυτήτη στιγμήη Cunico και η μητρική της εταιρεία λόγω κυρίως αυτών των προβλημάτων που έχουν σε διεθνές επίπεδο δεν θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα ωστόσο όμως επιθυμούν να μην τους μπει και κάποιος ανταγωνιστής στα πόδια τους. Επομένως μια πιθανή εμπλοκήσε όλη αυτήτη διαδικασία με διάφορους τρόπους αναδεικνύει μοναδικό κερδισμένο σύμφωνα με τους εργαζόμενους την Σκοπιανή FENS Industija που ανήκει στον όμιλο Cunico RNV, η οποία διατηρεί στο κρατίδιο του Γκρουέφσκι βιομηχανία σιδηρονικελίου. Η μητρικήτης εταιρεία ελέγχεται από την BSG-R η οποία έχει εμπλακεί σε υποθέσεις δωροδοκίας τοπικών αξιωματούχων (Alexander Mashkevich) και την ΙΜΒ των Patokh Chodier και Alijan Ibragimov. Στην πρώτη εταιρεία μάλιστα χρηματοδότησης επενδύσεων είναι και ο Τζόρτζ Σόρος.
Έτσι στην περίπτωση που επιβληθεί ξαφνικός θάνατος στην ΛΑΡΚΟ η Cunico παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Ευρώπη και στο μέλλον κάτω από ευνοϊκότερες συνθήκες θα έχει τη δυνατότητα να πάρει την ΛΑΡΚΟ αντί πινακίου φακής.

Και στο συμβούλιο

Απέφυγε χθες το βράδυ και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λοκρών να πάρει κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις για την ΛΑΡΚΟ αναμένοντας πρώτα και κύρια τις κινήσεις των συνδικαλιστών. Ωστόσο σε ιδιαίτερα καταγγελτικό λόγο ο δήμαρχος κ. Νίκος Λιόλιος θεωρεί τα επεισόδια και βίαια και απροσδόκητα επιρρίπτοντας ευθύνες στην αστυνομία για όλο αυτό το σκηνικό το οποίο δημιουργήθηκε. Συγχρόνως για το θέμα της ΛΑΡΚΟ υπογράμμισε ότι ισχύουν οι πάγιες θέσεις του Δήμου και σε κάθε περίπτωση ότι ο Δήμος αντιστέκεται στην απαξίωση της εταιρείας καθώς όπως είπε είναι κεντρικός αιμοδότης της οικονομίας της περιοχής.


Απο: Eφημ. ΗΜΕΡΑ 26/9/2013






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους