Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΛΑΡΚΟ: Από χθες...σήμερα με άλλα δεδομένα

Iδιαίτερα αντιφατικέςείναι οι πληροφορίες γύρω από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την ΛΑΡΚΟ καθώς στο συνολικό καλό κλίμα μπλέκεται και το ζήτημα των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.
Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αλλά και άλλων αρμοδίων υπουργείων με την τρόικα, αξιωματούχος του υπουργείου ΠΕΚΑ υποστήριζε ότι η «συζήτησή μας ξεκινάει από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και όχι το κλείσιμό της, για να βρεθεί λύση για όλα τα υπόλοιπα, που όπως φαίνεται, αποδέχεται και η τρόικα». 
 
 
Με βάση τη συγκεκριμένη αναφορά έχουν αρχίσει ήδη και κυκλοφορούν διάφορα σενάρια και το κυριότερο όλων είναι
ότι δεν φάνηκε χθες το βράδυ να τίθεται θέμα με τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αντίθετα η τρόικα, βάζει ζητήματα επιβίωσης των επιχειρήσεων και το κυριότερο θέτει ζητήματα βιωσιμότητας.
 
«Έχουμε ελπίδες διατήρησης μέρους του εργοστασίου» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά την ολοκλήρωση των πολύωρων διαπραγματεύσεων για τις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΛΒΟ και ΕΑΣ), επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη απόδειξης ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ. Είναιχαρακτηριστικό ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τη σημερινή μέρα αλλά εκείνο που άρχισε να ξεκαθαρίζει από χθες το βράδυ είναι ότι δεν αποτελεί βραχνάς το πρόστιμο των 135 εκατομμυρίων ευρώ για την ΛΑΡΚΟ ενώ σε ότι αφορά τα ζητήματα που έχουν σχέση με το μισθολογικό κόστος εκεί μπαίνουν ζητήματα τα οποία συζητούνται πλέον και με την τρόικα.
 
Όλο αυτό το σκηνικό δείχνει ότι αρχίζει και απομακρύνεται το ενδεχόμενο διάσπασης της εταιρείας σε μικρή και μεγάλη, όπως επίσης ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος με την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις προηγούμενες συζητήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δημοσιογραφικά γραφεία χθες το βράδυ η πληροφόρηση που υπήρχε είναι ότι ιδιαίτερα
για την ΛΑΡΚΟ υπάρχει καλό κλίμα και την αντιμετωπίσουν ως ενιαία επιχείρηση χωρίς όμως να θεωρούν τίποτα τελικό, χωρίς να λένε οτιδήποτε σε σχέση με το μισθολογικό κόστος της εταιρείας.
 
Έτσι λοιπόν τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή συνάντηση όπου αναμένεται λίγο - πολύ η τρόικα να ανοίξει τα
χαρτιά της και να κάνει τις δικές της εκτιμήσεις όμως οι πληροφορίες επιμένουν πως η συζήτηση βρίσκεται σε πολύ καλύτερο δρόμο απ' ότι το προηγούμενο διάστημα χωρίς όμως να αποκαλύπτονται λεπτομέρειες.
 
Την ίδια στιγμή τα σενάρια παίρνουν και δίνουν καθώς ουσιαστικά εμπλέκονται όλα τα πράγματα μαζί και ειδήσεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν έχουν σχέση με την ΛΑΡΚΟ αλλά ενδεχόμενα με την ΕΛΒΟ και τα ΕΑΣ.Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αμυντικές βιομηχανίες δείχνει ότι προκρίνεται η διάσπαση έτσι ώστε να παραμείνει το αμυντικό σκέλος. Εκεί ακριβώς αναφέρονται κάποιες λεπτομέρειες όμως ακόμη δεν μπορούν να είναι ακριβείς. Σε σχέση με την ΛΑΡΚΟ αργά χθες το βράδυ ορισμένες από τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ήθελαν τοεργοστάσιο στη Λάρυμνα μαζί με τα μεταλλεία του Αϊ Γιάννη, όπως επίσης τα μεταλλεία της Καστοριάς και εκείνα της Εύβοιας να παραμένουν στον κορμό της επιχείρησης και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίζεται η λειτουργία της. 
 
Δεν υπήρξαν όμως πληροφορίες σε σχέση με τους εργαζόμενους, με τις συμβάσεις τους αλλά και συνολικότερα τα ζητήματα που έχουν πέσει πάνω στο τραπέζι. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι σημείο - κλειδί είναι να αποδείξει η κυβέρνηση πως οι εταιρείες δεν θα παράγουν ελλείμματα ενώ όπως έγινε γνωστό ένα τεχνικό κλιμάκιο θα απασχοληθεί τη σημερινή ημέρα με το συγκεκριμένο θέμα της ΛΑΡΚΟ. 
 
Υψηλόβαθμο στέλεχος ανέφερε μετά την έξοδό του από το υπουργείο Οικονομικών ότι «δεν έχουμε καταλήξει, η συζήτηση συνεχίζεται» καθώς «υπάρχουν σημεία που πρέπει να υπάρξει σύγκλιση και από  τις δύο πλευρές».
 
 
Απο: Eφημ. ΗΜΕΡΑ 27/9/2013
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους