Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ - Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των Σωματείων




                                           Λαμία, 30/9/2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Η κατάσταση στα εργοστάσια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ που εναλλάσσονταν στην εξουσία και φυσικά των τελευταίων κυβερνήσεων που – τάχα -  σκοπεύουν να σώσουν την χώρα, της τρικομματικής και της δικομματικής κυβέρνησης που έχουμε σήμερα.
 



Πρόκειται για πολιτικές εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, που κατευθύνει η Ε.Ε, το Δ.Ν.Τ και κάθε άλλος διεθνής οργανισμός προορισμένος να υποστηρίζει τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Για πολιτικές αδιαμφισβήτητα αντεργατικές, που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

Είναι πολιτικές που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του εκμεταλλευτικού μας συστήματος  Κλιμακώθηκαν και εντάθηκαν με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας μας και πρόσφατα με την οικονομική κρίση που οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες δημιούργησαν αναζητώντας συνεχώς περισσότερα κέρδη.

Στα πλαίσια αυτών των πολιτικών οφείλουμε να αναζητήσουμε τις αιτίες  καταβαράθρωσης των όρων εργασίας και την συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης. Την προσπάθεια τους να επιβάλλουν την φτηνή δουλειά με ελάχιστα δικαιώματα, σε ένα περιβάλλον αυξημένης ανεργίας που τρομοκρατεί εκατοντάδες χιλιάδες εργατικών οικογενειών, κάνοντας τον εργάτη ευάλωτο στις πιέσεις και τους εκβιασμούς οδηγώντας τον τελικά στην υποταγή.

Στην συγκέντρωση του κεφαλαίου σε χέρια λίγων, στη λογική των συγχωνεύσεων και φυσικά στο καπιταλιστικό φαινόμενο του μεγάλου ψαριού που καταπίνει τα μικρότερο, μαζί με την αναζήτηση βιομηχανικών παράδεισων με φτηνές πρώτες ύλες και πάμφθηνους εργάτες πρέπει να αποδώσουμε το κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων, που αυξήθηκαν υπέρμετρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι εργάτες των Τσιμέντων Χαλκίδας, της ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ,  ΣΕΛΜΑΝ,  ΝΕΟΣΕΤ  ΚΑΙ  ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, οφείλουν να αναγνωρίσουν την δική τους περίπτωση και να αντιληφθούν την κοινή μοίρα που τους επιφυλάσσουν αυτές οι πολιτικές με τους εργαζόμενους των παραγωγικών μονάδων που ιδιωτικοποιούνται. 

Με την ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται στην περιοχή μας, αλλά και με εκατοντάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Χώρα.

Σε αυτή την βάση, απόλυτα αναγκαία προβάλλει  η ανάπτυξη αντίστασης και φυσικά αγώνων ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις που για να είναι αποτελεσματικοί οφείλουν να τις αποτρέπουν.. Οφείλουν να στρέφονται στις πραγματικές αιτίες της κατάστασης και όχι στους τάχατες ανίκανους ή κακούς διαχειριστές.

Με αυτές τις σκέψεις θέλουμε να αναδείξουμε την σημασία του πλαισίου των αιτημάτων κάθε αγώνα . Την αξία της σωστής και συγκεκριμένης διατύπωσης τους, που θα αναδείχνει τους υπεύθυνους και τι ζητά για την ολοκληρωμένη λύση των προβλημάτων Για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων.

Πραγματικά δεν θεωρούμε σαν κυρίαρχο το αίτημα για κάποια η κάποιες συναντήσεις με μεγάλα ή μεγαλύτερους κυβερνητικούς παράγοντες, που σε τελευταία ανάλυση θολώνουν το ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος για τα προβλήματα, καλλιεργώντας, μάλιστα, αυταπάτες για την λύση τους, όταν στις



συγκεκριμένες συνθήκες δεν μπορούν να δοθούν λύσεις κατ’ εξαίρεση και περίπτωση. Σε αυτή την λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων δεν μπορούν να υπάρξουν νησίδες ευτυχίας για μικρά τμήματα του λαού..

Δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις ακόμα και αν γίνουν εκλογές, όταν θα κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού αποφεύγει να συγκρουστεί με τα μονοπώλια και τη Ε.Ε. Εφόσον δεν απορρίπτει την ουσία της εκμετάλλευσης παζαρεύοντας απλά πως αυτή θα  γίνει μικρότερη. Αφού θεωρεί ρεαλιστική και αποδέχεται την ισορροπημένη και αμοιβαία αποδεκτή την συνύπαρξη εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων  και φροντίζει να γίνεται αποδεκτός από όλους. Γι αυτό άλλωστε παρουσιάζεται πολιτικά ασταθής, αντιφατικός  και με πολιτικές κωλοτούμπες.

Για μας κρίνεται απόλυτα αναγκαία η συνέχιση των αγώνων με σωστό πλαίσιο που θα κατονομάζει τους πολιτικά υπεύθυνους. Θα τοποθετείται απέναντι στην Ε.Ε αναγνωρίζοντας την ανάγκη απεμπλοκής από τις αντιλαϊκές τις κατευθύνσεις. Θα ενδιαφέρεται και θα αναζητά όχι μια απλή αλλαγή κυβερνητικής φρουράς, με άλλη σημαία και όμορφα μεγάλα λόγια που θα μείνουν απλά υποσχέσεις αν δεν τεκμηριώνεται συγκεκριμένα η αντιμονοπωλιακή λογική και η θέληση για ανατροπή του εκμεταλλευτικού μας συστήματος που καθιερώνει άλλοι να κοπιάζουν στην δουλειά και άλλοι να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, σαν Κόμμα και σαν παράταξη, θα είμαστε πλάι στους εργαζόμενους και τον αγώνα τους για όσα δικαιούνται και τους ανήκουν.
Θα κάνουμε ότι μπορούμε με τις προτάσεις, την πολιτική και την συγκεκριμένη δράση μας ώστε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και την κλιμάκωση των αγώνων, που, αν συντονιστούν και αγκαλιάσουν πλατιά λαϊκά στρώματα, θέτοντας το ζήτημα στην ουσία του, μπορούν να καταγράψουν σημαντικά αποτελέσματα.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των Σωματείων για:


-       Άμεση επαναλειτουργία των εργοστασίων.
-       Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις που έχουν γίνει.
-       Άμεση πληρωμή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων.
-       Να κολληθούν τα ένσημα των εργαζόμενων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Ταυτόχρονα απαιτούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης απλήρωτων και απολυμένων:

-       Καταβολή έκτακτου επιδόματος ύψους 1000€ για τον καθένα μέσω του ΟΑΕΔ.
-       Πάγωμα πληρωμής δανείων - καρτών. Κανένας πλειστηριασμός.
-       Μείωση των τιμολογίων ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερής τηλεφωνίας κατά 30%. Να μην κοπεί το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο σε κανέναν.
-       Απαλλαγή από την καταβολή Δημοτικών τελών, χαρατσιών κλπ.
-       Επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για τη κύρια κατοικία αυτών και της οικογενείας τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.


-       Παροχή υπηρεσιών υγείας χωρίς καμία επιβάρυνση.
-       Παροχή έκτακτου επιδόματος θέρμανσης.
Λέμε ξεκάθαρα, πως, καμιά συνάντηση δεν πρόκειται να λύση το πρόβλημα, που όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες ξέρουν αφού οι ίδιοι το δημιούργησαν και το συντηρούν
Σε κυβερνητικούς παράγοντες, τεχνοκράτες και εργοδοσία πρέπει να κατανοηθεί πως, δεν υπάρχουν λαθεμένοι χειρισμοί και καλές ή κακές προθέσεις. Υπάρχουν απλώς πολιτικές επιλογές και συμφέροντα.

Πολύ κακώς η πλειοψηφία του περιφερειακού Συμβουλίου είχε αναλάβει πριν λίγο καιρό διαμεσολαβητής με την LAVARGE, παρά την εκφρασμένη αντίθεση μας.
Άστοχη ήταν και συμβολή της τελευταία στο να μεγαλοποιηθεί η σημασία μιας συνάντησης με τον υπουργό Ανάπτυξης, που και αυτή ακόμα αν και ανέξοδη τελικά δεν εξασφαλίστηκε.

Δεν απορρίπτουμε καμιά μορφή πάλης στην διαδικασία ανάπτυξης των αγώνων. Επιδιώκουμε όμως πάντα αυτή είναι αντίστοιχη του αιτήματος, να μην οδηγεί σε αδιέξοδα και να προβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο την ουσία των αιτημάτων και όχι μόνο το αίτημα μιας συνάντησης.

Οι χειρισμοί της πλειοψηφίας της  περιφέρειας, που στην ουσία τους βρίσκουν σύμφωνη και την Ν.Δ, δεν προσανατόλιζαν σωστά τους εργαζόμενους. Αντίθετα ήθελαν κάποια ή κάποιες συναντήσεις γα εκτόνωση της κρίσης, αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και φυσικά την δημιουργία αυταπατών.

Λέμε ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση  ή ο Υπουργός δεν συναντά τα σωματεία επειδή έχει διαμορφωμένη πολιτική βούληση και περιορισμένη δυνατότητα ελιγμών. Νοιώθει πως τα περιθώρια του ψεύτικων υποσχέσεων έχουν στενέψει.

Η έλλειψη συντονισμού και οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στην παράταξη της πλειοψηφίας επέδρασαν και εδώ παρ ότι δεν υπήρχαν ουσιώδεις αντιθέσεις στην βασική  θέση για αποπροσανατολισμό των αγώνων μέσω των συναντήσεων. Η κακή ή  η απουσία συνεργασίας και συνεννόησης  κυριάρχησε, όπως κυριαρχεί και σε άλλα ζητήματα.



                            ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

                                        Χρονάς Τάσος.
                                        Γκικόπουλος Γιώργος.
                                        Ντούρου Σοφία (Ιωάννα)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους