Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Τα χρήματα φέρνουν ευτυχία, αρκεί να μην ξεπερνούν τα 27.000 ευρώ το χρόνο

Τα χρήματα μπορεί να φέρνουν την ευτυχία, αλλά μέχρι ένα όριο. Συγκεκριμένα, όταν κανείς βγάζει πάνω από 36.000 δολάρια (περίπου 27.000 ευρώ) το χρόνο, τότε η ευτυχία όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μπορεί και να μειώνεται, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-βρετανική έρευνα.
Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει ένα εισοδηματικό πλαφόν μέχρι το οποίο όσο περισσότερα χρήματα έχει κανείς... 





τόσο πιο ευτυχισμένος είναι. Ωστόσο, πάνω από αυτό το όριο, τα παραπάνω χρήματα δεν προσθέτουν ευτυχία. Αντιθέτως, μπορεί να κάνουν κάποιο πιο δυστυχισμένο.
Οι ερευνητές Εουτζένιο Πρότο του βρετανικού πανεπιστημίου του Γουόργουικ και Άλντο Ρουστιτσίνι του αμερικανικού πανεπιστημίου της Μινεσότα μελέτησαν στατιστικά στοιχεία από διάφορες χώρες, συσχετίζοντας το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης (ΑΕΠ ανά κεφαλή) με το επίπεδο ευτυχίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα είναι ότι όταν μια χώρα είναι φτωχή, η ευτυχία των πολιτών της αυξάνεται αναλογικά με την άνοδο των εισοδημάτων, καθώς μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους.
Όταν όμως μια χώρα περνάει το όριο ανάπτυξης, τότε αρχίζει να αποσυνδέεται το αίσθημα της ευτυχίας των πολιτών από το επίπεδο του εισοδήματος. Μάλιστα, η ευτυχία μπορεί και να μειώνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αποκτούν αυξημένες προσδοκίες και απογοητεύονται όταν δεν μπορούν να τις ικανοποιήσουν.
Η μελέτη έθεσε το όριο στα 30.000 έως 36.000 δολάρια, επίπεδο πέρα από το οποίο όχι απλώς η ευτυχία μένει στάσιμη, αλλά μπορεί να εμφανίζει και μικρή υποχώρηση.
«Καθώς οι χώρες γίνονται πλουσιότερες, τα υψηλότερα επίπεδα ΑΕΠ οδηγούν σε υψηλότερες προσδοκίες. Οι άνθρωποι θέλουν να μην υστερούν σε σχέση με τους γύρω τους και καθώς βλέπουν πλούτο και ευκαιρίες ολόγυρά τους, φιλοδοξούν να έχουν κι αυτοί περισσότερα. Όμως αυτό το χάσμα των προσδοκιών – η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό και στο επιθυμητό εισόδημα – είναι που υποσκάπτει το επίπεδο ικανοποίησης. 
Με άλλα λόγια, στις πλουσιότερες χώρες οι προσδοκίες και φιλοδοξίες μας γίνονται ένας κινούμενος στόχος, που απομακρύνεται συνεχώς από εμάς, με συνέπεια την μείωση της ευτυχίας που παρατηρούμε», δήλωσαν οι ερευνητές.
 
 
Aπο: rizopoulospost.com
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους