Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΛΑΡΚΟ... με 550 εργαζόμενους

Απο  Εφημ. ΗΜΕΡΑ 6/11/2013
Σιγή ασυρμάτου χθες αλλά τα σενάρια
μιλούν για συμφωνία.
Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της η τρόικα ακόμη και για το θέμα της ΛΑΡΚΟ εκτός όλων των άλλων που αποτελούν αγκάθια στις διαπραγματεύσεις. 

Τη χθεσινή ημέρα το σύνολο τωνδιαπραγματεύσεων ουσιαστικά κινήθηκε γύρω από τα ελληνικά αμυντικά συστήματα και όλες οι αποκαλύψεις οι οποίες υπήρχαν, όλες οι καταγραφές που υπήρχαν στον τύπο μέχρι χθες το βράδυ δεν έκαναν καμία αναφορά στο θέμα της ΛΑΡΚΟ.
Πέρα από τις γενικές αναφορές για απολύσεις 800 έως
1000 εργαζομένων στα αμυντικά συστήματα καμία άλλη
εξειδικευμένη αναφορά δεν έγινε στο θέμα της ΛΑΡΚΟ
γεγονός το οποίο προκαλεί έντονη αγωνία.





Οι πληροφορίες από την Αθήνα προσδιορίζουν ότι ουσιαστικά η συζήτηση για το θέμα της ΛΑΡΚΟ έχει κλείσει με συμφωνία και της τρόικας καθώς θεωρείται βέβαιο ότι με τις ευλογίες της Ε.Ε. Η οποία δεν πρόκειται να επιμείνει στο πρόστιμο έχει βρεθεί λύσηη οποία ουσιαστικά περιλαμβάνεται σε μια πορεία ιδιωτικοποίησης μεμειωμένο προσωπικό της επιχείρησης.
Όλες οι πληροφορίες από την Αθήνα συγκλίνουν στην
κατεύθυνση ότι θα πρέπει να μιλάμε για μία ΛΑΡΚΟ με περίπου 550 εργαζόμενους από τους οποίους οι 500 περίπου θα βρίσκονται στην Λάρυμνα και στα μεταλλεία του Αι Γιάννη. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν ανακοινώσεις ωστόσο όμως υποστη ρίζουν ότι θα υπάρχει μια εταιρεία που θα έχει το σύνολο του ενεργητικού που ανήκει στο δημόσιο και κάποια μεταλλεία ιδιοκτησίας της εταιρείας ενώ κάποια άλλα θα πάμε σε εκκαθάριση παραμένοντας στην παλιά εταιρεία.
Επομένως έχει προκληθεί το σενάριο μιας ΛΑΡΚΟ 3 η
οποία θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση άμεσα, η οποία
θα διατηρήσει τις εργασιακές σχέσεις και τις μισθολογικές συμβάσεις που υπάρχουν σήμερα αλλά ωστόσο θα μειωθεί το δυναμικό στα επίπεδα των περίπου 550 εργαζομένων που θα εργάζονται κυρίως στο εργοστάσιο και στα μεταλλεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας απέφυγε
οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της ΛΑΡΚΟ και μάλιστα
ο διάλογος που είχε με τους δημοσιογράφους δεν έχει κα
μία τέτοια αναφορά, αλλά μόνο συγκεκριμένες αναφορές στα αμυντικά συστήματα.
Εμείς πιστεύουμε ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
(ΕΑΣ) πρέπει να έχουν και εξαγωγικό χαρακτήρα”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου προσθέτοντας ότι “είναι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που κάνουμε”με την τρόικα.
Ο υπουργός δήλωσε ότι σήμερα έγινε μια γενική συζήτηση. “Δώσαμε τα νέα στοιχεία για τα έσοδα, για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και του Οκτωβρίου. Τα καταγράφουν και η συζήτηση, βεβαίως, συνεχίζεται”, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο Προϋπολογισμού, θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό. Προσπαθούμε με τα επιχειρήματά μας να πείσουμε την τρόικα να κάνει μία θετική εισήγηση στο Eurogroup”, σημείωσε.
Επιμένουμε στο προσχέδιο που έχουμε στείλει”, δήλωσε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση επιμένει ότι το κενό είναι στα 500 εκατ. Ευρώ.

Δημοσιογράφος: κ.Υπουργέ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει ένα mail που καταρχήν απορρίπτει την ελληνική πρόταση να έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Εσείς θα επιμείνετε; Ποιους χειρισμούς θα κάνει η κυβέρνηση από τώρα και στο εξής;

Ι. Στουρνάρας: Είναι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που κάνουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι τα ΕΑΣ πρέπει να έχουν και εξαγωγικό χαρακτήρα.

Δημοσιογράφος: Έγινε σήμερα συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα;

Ι. Στουρνάρας: Έγινε μία γενική συζήτηση σήμερα. Στην τρόικα δώσαμε τα νέα στοιχεία για τα έσοδα, για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και του Οκτωβρίου. Τα καταγράφουν και η συζήτηση, βεβαίως, συνεχίζεται.

Δημοσιογράφος: Επιμένουν στις εκτιμήσεις τους;

Ι.Στουρνάρας: Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο Προϋπολογισμού, θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό. Προσπαθούμε με τα επιχειρήματά μας να πείσουμε την τρόικα να κάνει μία θετική εισήγηση στο Eurogroup.

Δημοσιογράφος: Επιμένετε, δηλαδή, ότι το κενό είναι,
στο κακό σενάριο, 500 εκατομμύρια.

Ι. Στουρνάρας: Επιμένουμε στο προσχέδιο που έχουμε
στείλει.



Αναδημοσίευση απο την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 6/11/2013









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους