Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Εμπαιγμός τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, λένε οι βιομήχανοι


                                                               Της Χρυσας Λιαγγου

Οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω υψηλών τιμών ενέργειας, προειδοποιεί η ΕΒΙΚΕΝ.

Για εμπαιγμό εις βάρος της ενεργοβόρου βιομηχανίας κατηγορεί την κυβέρνηση η ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), η οποία καλεί τον πρωθυπουργό να λάβει άμεσα πρωτοβουλία και προαναγγέλλει αντιδράσεις. Το κόκκινο πανί για την ενεργοβόρο βιομηχανία αποτέλεσαν αυτή τη φορά οι τροπολογίες που κατέθεσε προχθές αργά το βράδυ το ΥΠΕΚΑ στο φορολογικό νομοσχέδιο, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τα αναμενόμενα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. 





Το υπουργείο υιοθέτησε το αίτημα της ενεργοβόρου βιομηχανίας μέσης τάσης (κατανάλωση άνω των 13 GWH ετησίως) για μείωση του κόστους ΥΚΟ στα επίπεδα των ΥΚΟ της βιομηχανίας που είναι συνδεδεμένη με την Υψηλή Τάση, όχι όμως και το αίτημα για αντίστοιχη εξίσωση του ΕΦΚ στις δύο κατηγορίες τιμολογίων. Αυτό όμως που εξόργισε τις επιχειρήσεις της ΕΒΙΚΕΝ είναι η άρνηση του ΥΠΕΚΑ στο αίτημα για διατήρηση της επιλεξιμότητας των μεγάλων καταναλωτών φυσικού αερίου σε περίπτωση μείωσης της κατανάλωσης λόγω κρίσης.
Τη συγκεκριμένη ρύθμιση εισηγήθηκε μάλιστα με γνωμάτευσή της προς το ΥΠΕΚΑ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει, σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας πολλές επιχειρήσεις στην τροφοδοσία τους από τις τοπικές ΕΠΑ σε υψηλότερη τιμή από αυτή που προμηθεύονται σήμερα απευθείας από τη ΔΕΠΑ ως επιλέγοντες πελάτες και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε λουκέτα. 

Στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, εμπίπτουν η Χαλυβουργική, η ΚΕΒΕ, η Hellenic steel και το επόμενο έτος όλες οι υπόλοιπες χαλυβουργίες αφού δεν φαίνεται να προχωράει το μέτρο της διακοψιμότητας που θα πρόσφερε μειώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία υψηλής τάσης σε ποσοστό μέχρι και 25%. «Κατανοούμε τη δυσκολία της κυβέρνησης στο θέμα της μείωσης του ΕΦΚ, αδυνατούμε ωστόσο να κατανοήσουμε τη δυσκολία προστασίας των επιλέξιμων πελατών. 

Προτίμησε να ενισχύσει τα μονοπώλια της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ αντί να ενισχύσει τη βιομηχανία» σχολίαζε χθες εκπρόσωπος της βιομηχανίας. «Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις εδώ και ένα έτος αναμένουν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας που έχει δεσμευτεί και επανειλημμένα ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει μέσα στο 2013, ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά τους και η διεθνής ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΒΙΚΕΝ και σημειώνει ότι ενώ οι δεσμεύσεις δεν υλοποιούνται, οι βιομηχανίες απειλούνται με νέες μεγάλες αυξήσεις. Προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «ο χρόνος αναμονής και υπομονής εξαντλήθηκε» και ζητεί παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΚΑ κατέθεσε και τροπολογία που απαγορεύει στη ΔΕΠΑ να επιβάλει στους πελάτες της ρήτρες take or pay εάν η ίδια ή και άλλος προμηθευτής δεν έχει κληθεί να καταβάλει αντίστοιχες ρήτρες, αίτημα που είχε προβληθεί από την ενεργοβόρο βιομηχανία.

Μια ακόμη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο προκάλεσε χθες αντιδράσεις, αυτή τη φορά από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Με ανακοίνωσή του ο ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών) χαρακτήρισε καταστροφική για την αγορά και το μέλλον χιλιάδων θέσεων εργασίας την παράταση για ένα έτος ακόμη (τέλος 2014) της αναστολής αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών. «Η απόφαση αυτή του ΥΠΕΚΑ είναι ακατανόητη, δεδομένου ότι, με τις ισχύουσες πλέον τιμές αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας, τα νέα φωτοβολταϊκά δεν επιβαρύνουν πια τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και δεν διακυβεύουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του. Αντιθέτως, η περαιτέρω διείσδυση φωτοβολταϊκών με χαμηλές τιμές αποζημίωσης οδηγεί σε χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές.



Το ΥΠΕΚΑ κατέθεσε επίσης ρύθμιση με την οποία παρατείνεται η εκμίσθωση από το Δημόσιο προς την εταιρεία του μεταλλείου Λάρυμνας της Λάρκο για διάστημα μέχρι να εγκατασταθεί ο πλειοδότης που θα προκύψει από τον επικείμενο διεθνή διαγωνισμό. Μια ακόμη ρύθμιση δίνει παράταση για 2 έτη της προσωρινής ενιαίας άδειας λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ δηλαδή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.



Απο:  kathimerini.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους