Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΛΑΡΚΟ: Φιλί ζωής με τροπολογία

Αναδημοσίευση απο την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 18/12/2013
Κατατέθηκε τροπολογία χθες το βράδυ που παρατείνει και τις μισθώσεις και τις άδειες της ΛΑΡΚΟ στα μεταλλεία μέχρι να βρεθεί επενδυτής.
Παραμένουν στην εκμετάλλευση της ΛΑΡΚΟ όλοι οι χώροι οι οποίοι στις 31/12/2013 θα έπρεπε να περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη βουλή από το ΥΠΕΚΑ θεωρείται αναγκαίο να συνεχίσουν να παραμένουν οι λατομικοί χώροι στη ΛΑΡΚΟ με τους ίδιους όρους και όλες οι άδειες που απαιτούνται για τη λειτουργία της... 





χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος αλλά αντίθετα μέχρι να εγκατασταθεί ο πλειοδότης που θα προκύψει από ανοικτό διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, τον οποίο θα προκηρύξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το δημόσιο μεταλλείο Λάρυμνας.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία υπενθυμίζει την υποχρέωση για διαγωνισμό, από την άλλη πλευρά όμως δεν προσδιορίζει χρονικά ούτε πότε θα γίνει ο διαγωνισμός και πολύ δε περισσότερο κάτω από ποιες συνθήκες. Με την ίδια τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ γίνονται ρυθμίσεις και σε άλλα θέματα όπως για παράδειγμα χορηγείται παράταση της αναστολής σύναψης συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης φωτοβολταϊκών σταθμών για ένα ακόμη έτος, δηλαδή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014.
Ακόμη παράταση για 2 έτη της προσωρινής ενιαίας άδειας λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε., δηλαδή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015. Ενώ με άλλη ρύθμιση δίδεται εναλλακτική δυνατότητα για τη χορήγηση άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών με την υποβολή εγγυητικής επιστολής ισόποσης προς το ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο.
Ακόμη παρατείνεται η ρύθμιση που απαγορεύει στη ΔΕΠΑ και άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου να περιλαμβάνουν σε
συμβάσεις τους με τους επιλέγοντες πελάτες τους όρους δυσμενέστερους από αυτούς που περιλαμβάνονται στις δικές τους συμβάσεις με τους δικούς τους προμηθευτές (ιδίως ρήτρες take or pay). Παράλληλα μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία από την 31.12.2013 στην 31.03.2014
για τη μεταφορά στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ του προσωπικού της ΔΕΗ που είναι αποσπασμένο στον ΕΟΠΥΥ. Τέλος στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η εξίσωση στη χρέωση των ΥΚΩ της ενεργοβόρου Μέσης Τάσης (με ετήσια κατανάλωση ανά παροχή από13GWHκαιάνω) με την Υψηλή.

Τι προβλέπει για την ΛΑΡΚΟ

Να θυμίσουμε ότι τα δικαιώματα του δημοσίου είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων το προηγούμενο διάστημα, έχουν δοθεί αρκετές παρατάσεις και σε κάθε περίπτωση θεωρητικά ήταν αναμενόμενη και αυτή η παράταση. Ωστόσο το ΥΠΕΚΑ δεν ήθελε να ανοίξει τα χαρτιά του σ‘ αυτή τη φάση και έτσι λοιπόν χθες αιφνιδιαστικά κατέθεσε τη συγκεκριμένη τροπολογία στην οποία περιγράφονται μια σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία της επιχείρησης.
Έτσι στην αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο μαζί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια ο στόχος των συγκεκριμένων ρυθμίσεων καθώς σημειώνει ότι «σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης της παραγράφου 7 είναι η αδιάλειπτη λειτουργία του εργοστασίου της Λάρυμνας, η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και η εν γένειδια σφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, που στην προκειμένη περίπτωση αφορούν στη μεγιστοποίηση των ωφελειών του από την αξιοποίηση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας και ταυτόχρονα την αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής αυτής.
Δεδομένου ότι στις 31/12/2013 λήγει η συνομολογηθείσα με το Ελληνικό Δημόσιο σύμβαση μίσθωσης των μεταλλευτικών του
δικαιωμάτων επί του δημοσίου μεταλλείου Λάρυμνας μετά των επ’ αυτού εγκαταστάσεων (οριστικές παραχωρήσεις μεταλλείων με αριθμούς 1 και 8Β Ν. Φθιώτιδας, 105Α και 107 Ν. Βοιωτίας) και η σημερινή μισθώτρια Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να συνεχίσει την εκμετάλλευση του εν λόγω δημόσιου μεταλλείου με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, και ειδικότερα δεν
δύναται να προβεί στις αναγκαίες επενδύσεις τόσο για την αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής, όσο και για την παραγωγική αναβάθμιση του μεταλλουργικού συγκροτήματος της Λάρυμνας, κρίνεται σκόπιμη η αναζήτηση νέου επενδυτικού φορέα για τη συνέχιση της αξιοποίησης των ελληνικών λατεριτών για λόγους δημοσίου συμφέροντος (περιφερειακή ανάπτυξη, απασχόληση, έσοδα κλπ.). Ως εκ τούτου, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 144 παρ. 1 και 2 του Μεταλλευτικού Κώδικα (Α’ 277), ήτοι μέχρι να εγκατασταθεί ο πλειοδότης που θα προκύψει από ανοικτό διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, που θα προκηρύξει το
Υπουργείο Περιβάλλοντος ,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το δημόσιο μεταλλείο Λάρυμνας, παρατείνονται αυτοδικαίως από την επομένη της λήξης τους, χωρίς την τήρηση οποιασδήποτε διαδικασίας και διατύπωσης, με τους ίδιους όρους: 

α) η εκμίσθωση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων του Δημοσίου επί του δημοσίου μεταλλείου Λάρυμνας, που καταρτίστηκε με την υπ’ αρ. 14.797/23.4.2013 συμβολαιογραφική πράξη της Συμβολαιογράφου Αθηνών Άνδρης Δρακούδη - Δήμα μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ, όπως παρατάθηκε μέχρι την 31/12/2013 με την υπ’ αρ. πρωτ. Δ8/Δ/Φ16.10/οικ.13614/2552/11.7.2013 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και β) όλες οι διοικητικές πράξεις και λοιπές άδειες και εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί στην εταιρεία Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ, των οποίων η ισχύς πρόκειται να λήξει στο χρονικό διάστημα από την 31/12/2013 και μέχρι την παρέλευση της χορηγούμενης με την παρούσα διάταξη παράτασης και οι οποίες αφορούν εν γένει ή συνδέονται αμέσως ή εμμέσως με τη λειτουργία του μεταλλουργικού συγκροτήματος της Λάρυμνας.
Ειδικά όσον αφορά την υλοποίηση του όρου α’ της υπ’ αρ. πρωτ. Δ8/Γ/Φ.12.3α/14075/2611/23.8.20 13 εγκριτικής κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Ναυτιλίας και Αιγαίου ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 30 η Σεπτεμβρίου 2014.
Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται αδιάλειπτα η λειτουργία του μεταλλουργικού συγκροτήματος της Λάρυμνας, μεγιστοποιούνται τα οφέλη του Ελληνικού Δημοσίου και παρέχεται ο αναγκαίος χρόνος της ορθολογικής μελλοντικής αξιοποίησης του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας δια της επιλογής κατάλληλου επενδυτή μέσω ανοικτής διεθνούς πλειοδοτικής διαγωνιστικής διαδικασίας».



Αναδημοσίευση απο την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 18/12/2013














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους